Hangi ülkeye
giderseniz gidin, üretenin çok para kazandığını görürüsünüz. Bir Tek ülkemizde
bu kural bir türlü geçmiyor.
Gerçi o
kadar geçmeyen kural var ki, hangisine şaşacağımızı şaşırdık! Ülkede üretenin her türlü sorunla
karşılaştığını görmekten artık bıktık. Bazı büyük ülkelerde yatırım yapsın diye
iş adamlarına ücretsiz arazi verildiğini bilir duyarız.
Bizde mi?
Gelenin
anasını ağlatmadan iş yeri kurulmasına izin vermez olduk. Hatta çok iş adamımız
başka ülkelere yatırım yapıp vergi indirimlerinden yararlandılar.
Şimdi,
Adana Buğday hasadına başladı, fakat hükümet hala baş fiyatı açıklamadı. Peki çiftçi ne mi yapıyor? Napsın, açığa denen olayı yapıyor, yani fiyat açıklandıktan sonra almak koşulu ile Tüccara veriyor. Şimdi direkt hasattan ne aldığını yazmadan önce bugüne gelene kadar ne harcamış ona bakalım. Bir defa ekim ayında mazot 30 TL idi ve çiftçi 30 TL’den mazot alıp tarlasını sürdü ekti! Şimdi ne kadar?20 TL, güzel bunda ne var diyenler, çok şey var, o kadar yüksekten mazot alanlar şimdi 20 TL üzerinden baş fiyat verilirse şaşırmam. Peki tohum ne kadara alındı ekim ayında? O da 14 TL idi, peki şimdi baş fiyat ne kadar olsun sorularına bazıları ne cevap veriyor? 7,60 TL diyorlar! bu çiftçiyi batırır.
Peki,
Gübreyi ne kadara aldı Çiftçi? 14 TL idi, “Yüzyılın en pahalı gübresi satıldı çiftçiye”! Şimdi neden 10 TL? Ne güzel işte düşmüş diyenler, bazı maddeler zamanında düşmesi değer kazandırır. Mesela ekim zamanı her şeyin ucuza alınması gerekir, yoksa düşse ne yazar!…
Haydi,
Bunların hepsinden vaz geçtik, bu günlerde
Adana çiftçisi hasat yapıyor, dönüme ne alıyor? Önemli olan budur, bunla
birlikte baş fiyatta önemlidir.
Çiftçi yaptığı hasattan dönüme 80 Kilo alanda var, 200 Kilo alanda var, bu felakettir.
Demem o ki,
Ülkenin 20 Milyon ton Buğday üretimine ihtiyaç var. Ben bu sene 10 Milyon ton hasadın olacağını düşünüyorum! geri kalan Buğdayın dışarıdan temin edileceğini buda Milyon dolarlar demek. Eğer ülkenin yeterli Dövizi varsa! bunu başarır. Ülkede Tarım ’da yıllardır yapılan hatalar ülkeyi bu hale getirdi. Kendi, kendine yeten ülkeden başka ülkelere ihtiyaç duyan bir ülke haline geldik. Buda yetersiz Tarım Bakanların atanmasının sorumluluğunu çiftçiye yüklenmesi demektir. Son olarak Türkiye’yi Buğday bakımından zor günler bekliyor, birde çok düşük hasat alan çiftçiye destek verilmezse Çiftçi Traktöründe satar, ineğini, koyununu, kuzusunu da satar!…