Hoşgeldiniz  
ads

Uzm. Dr. Menteş, “Hekimler artık yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih ediyor”

admin | 13 Ekim 2021 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

HEKİM MAAŞLARI İYİLEŞTİRİLSİN

Adana Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları maaşlarının iyileştirilmesini isteyerek basın açıklaması yaptı. Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Hekimlerin artık Türkiye’de hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih ettiğini söyledi.

191’İ HEKİM 477 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hekimler SES Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz ve sağlık çalışanlarının katıldığı açıklamada yaklaşık iki yıldır tüm hekim ve sağlık çalışanları canını dişine takarak özveri ile pandemiye ve diğer hastalıklara karşı mücadele ettiklerini belirten Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “Son yıllarda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının hakları tarihinde görülmemiş şekilde gerilemeye, angaryalar ve iş yükü de bir o kadar artmaya devam ediyor. Sağlıkta “dönüşüm”le her geçen yıl giderek artan oranda geriletilip erozyona uğratılmış ekonomik ve özlük haklarımızdaki kayıplar, sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenen COVID-19 pandemisi ile mücadele sürecinde de devam etmiştir. Hekimler her yönüyle bu süreçte fedakârca çalışmış; etik ilkelerden yana hekimlik değerleri ile toplum sağlığı için insanüstü gayret göstermişlerdir. Toplumda en fazla hastalanan ve hayatını kaybeden meslek grubu sağlık çalışanları olmuştur. Tüm bu süreçte maalesef 191’i hekim olmak üzere 477 sağlık çalışanı hayatını kaybetmiştir.”

5 DAKİKADA MUAYENE OLMAZ

“Uzun saatler kesintisiz fazla çalışma, sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma sağlık ortamlarının olağan hallerine dönüşmüştür. 36 saat hastanelerden çıkamayan genç hekimler, mesai saati kavramı nedir bilmeyen uzmanlar bulunmaktadır. Kamunun yanı sıra özel hastanelerde de yoğun emek harcayan hekimlerin emekleri sömürülmekte, şirket kurdurma ve ciro baskısı gibi ticari zorlamalar meslek onuruna yakışmayan uygulamalar ile karşılaşmaktadırlar. Sorunlarımız yalnızca çalışma saatleri, çalışma alanları, ödemeler ile sınırlı kalmamaktadır.  Mesleğimiz, güvencesizliğin en yaygın olduğu iş kollarından biri haline getirilmiştir. Bu değişim baskının, mobbingin, ayrımcılığın, eşitsizliğin ve kayırmacılığın alabildiğine yaygın hale gelmesine neden olmuştur. Son olarak da hekimler muayene sırasında hemşire veya sağlık personeli olmadan muayene yapmaya zorlanmış. Muayene süreleri ise 5 dakikaya düşürülmüştür. Bu 5 dakikada hastanın tüm anemnezini almamızı ve tanıyı koyarak tedavisini düzenlememiz istenmektedir.”

HEKİMLER TUS YERİNE ALMANCA KURSUNA GİDİYOR

“Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2020 yılının ilk 6 aylık süresi zarfında 2 bin 412 doktor istifa etmiş, 522 doktor ise özel hastanelere geçiş yapmıştır. Bizlere gelen bilgilere göre ise  18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa ettiğidir. Yurtdışında çalışmak için yılda 900’lere varan hekim bu ülkeyi terk etmektedir. Hekimler artık bu ülkede hekimlik yapmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih etmektedir. Tıp fakültesi öğrencileri TUS sınavına girmek yerine artık Almanca kurslarına gitmektedir. Ülkemizde hekim ve sağlıkçı maaşları gün geçtikçe erimeye devam ediyor ve bizler çoktandır artık maaşlarımızla geçinemez duruma geldik. Bizler geçinemediğimizi söylemekten utanıyoruz. Bizi bu duruma düşürenler bu durumdan utanmamaktadır. Bu durum bir an önce emekliliğimize de yansıyacak bir düzenlenme ile düzeltilmelidir. İşyerlerimiz alanın uzmanları ile görüşülerek güvenli, sağlıklı çalışma ortamları haline getirilmelidir. Haftalık çalışma sürelerimiz önerilerimiz çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalıdır. Ek gösterge hekimlerde 7200 olarak derhal düzenlenmelidir. Çalışma koşullarımızın ve mesleğimizin riskleri düşünülerek çalıştığımız her yıl için derhal 120 gün fiili hizmet süresi zammı verilmelidir. Son söz olarak sesleniyoruz insanca yaşayacak ve emekliliğimize yansıyacak ücret düzenlemesi derhal yapılmalıdır.” diye konuştu.

DOÇ. DR. ÖKTEN, “TOPLUMCU BİR SAĞLIK SİSTEMİNE GEÇMEK ZORUNDAYIZ”

En kısa sürede toplumcu bir sağlık sistemine geçme zorunluluğunun bulunduğunu ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, ise “Salgın dönemi bu ülkede hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının ne kadar değersizleştirildiğini de ortaya çıkarmıştır. Hekimler, salgın döneminde adeta can derdine düşmüşken, ama bu tehlikeye karşın canla başla çalışırken, aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakılmıştır. Salgın döneminde özel hastanelerde hekimler işten çıkarılırken, ücretlerini almazken Sağlık Bakanlığının göstermelik kararlar dışında tepkisiz kaldığını gördük. Kamu hastanelerinde de salgın döneminde işten atmaların devam ettiğine, mezun hekimlerin işe başlatılmadığına şahit olduk, giderek yoksullaşmayı gün gün yaşadık. Bugün gelinen aşamada hekimler “Artık bu şartlarda çalışamıyoruz” diyerek istifa ederken; emekli olurken ya da genç hekimlerimiz yurtdışına göç ederken tüm bu sorunları konuşmak, çözüm önerilerimizi iletmek için Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya görüşme talebimizi ilettik. Taleplerimizden vaz geçmiyoruz.” şeklinde konuştu.

349 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.