Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, uçuk bir proje olarak bilinen Kanal İstanbul için bütçeden 65 milyar dolar ayrılmasına karşın Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin göz ardı edilmesine tepki gösterdi.
Mecliste ‘Bazı Kanunlar ile Kanun Hükmünde Kararname’lerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi’ görüşmelerinin son bölümünde söz alan Dr. Şevkin, başta çevrecilerin, mimar, mühendis ve şehir plancılarının haklı olarak karşı çıktığı Kanal İstanbul Projesi’nin son duyumlara göre 65 milyar dolarlık bütçe harcamasına neden olacağını vurguladı.
“ANADOLU, TERCİH EDİLMELİ”
Hafriyat sahaları dolmaya başlamışken Kanal İstanbul’un inşaatı sırasında yaklaşık 1.5 milyar metreküp hafriyat oluşacağını, İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin ölüm fermanı olarak nitelenen bu projenin zaten nüfus yoğunluğu başta olmak üzere trafik keşkemeşi, altyapı yetersizliği, hava ve gürültü kirliliği nedenlerle büyük sorunlar altında boğulan kente göçü artıracağını, söz konusu sorunların içinden çıkılmaz hal alacağını, şehri daha yaşanmaz hale getireceğini kaydeden Dr. Şevkin, “Ülkemiz işsizlikle boğuşurken gelin 65 milyar dolarlık bütçeyi Anadolu’da tarım topraklarına, jeotermal ve alternatif enerji kaynaklarına harcayalım” dedi.
ENERJİ ÜSSÜ VURGUSU
Kanal İstanbul gibi uçuk bir proje yerine Bakanlar Kurulu`nun 2007’deki kararıyla kurulan ve 11 yıldan bu yana tek bir yatırıma sahne olmayan “Adana-Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi”nin hayata geçirilmesini teklif eden Dr. Şevkin, “4 Enerji ve Tabii Kaynaklar, 4 de Sanayi Bakanı eskiten ilgili projenin gerçekleşmesiyle ülkemizin tüm Doğu Akdeniz’in bir enerji üssü haline geleceğini ve çok önemli bir stratejik avantaj elde edeceğini göz önüne alalım” diye konuştu.