Hoşgeldiniz  
ads

“Tarımın ayağa kalkması için üreticinin desteklenmesi şarttır”

admin | 03 Mart 2019 | Alt Manşet, Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+


ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut,  ülke tarımının tekrar ayağa kalkması için üreticilerin daha çok desteklenmesini istedi. Meclis’e Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması için kanun teklifi sunan Barut, tarımsal üretim maliyetlerinin azaltılmasını, mazot fiyatlarından ÖTV’nin kaldırılması ve KDV’nin düşürülmesini talep etti. 
MAĞDURİYETİ ANLATTI
Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması amacıyla hazırladığı yasa değişikliği önerisini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na veren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Tarım dünyada en stratejik sektördür. İnsanı doyuran ve barındıran bir alandır. Tarımda uygulanan yanlış politikalar maalesef uzunca bir süredir ülkemizi dışa bağımlı hale getirmiştir. Bu politikalar çiftçilerimizi ve üreticilerimizi büyük zarara ve mağduriyete uğratmıştır. Tarıma dair bütün kararlar ülkemiz çiftçisinin, köylüsünün, üreticisinin ve tüketicisinin çıkarları gözetilerek yapılmalıdır” dedi. 
MALİYETLERE DİKKAT ÇEKTİ

Öncelikle 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun 21’nci maddesinin yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayan Ayhan Barut, şöyle devam etti:”Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten günümüze hiçbir yıl için gayri safi hasılanın en az yüzde biri çiftçiye destek olarak verilmemiştir. Kanuna göre çiftçilerimize 2018 yılı için 34.5 milyar destek verilmesi gerekirken bunun yarısı dahi etmeyen 14.5 milyar verilmiştir. Tarımsal üretimde yaşanan en temel sorunların başında üretim maliyetlerindeki inanılmaz artış ve çiftçinin ürününün para etmemesi gelmektedir. Buna yaşanan derin ekonomik ve siyasi krizide eklediğimizde sonuç iktidarın tanzim satış noktaları kurmasına kadar gelmiştir.”
“DESTEKLER, VERGİ VE KESİNTİLERDEN MUAF TUTULMALI”
Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının artık iflas ettiğine dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:”Ülkemiz tarımının tekrar ayağa kalkması için üreticinin desteklenmesi şarttır. Tarladan sofraya gıda zincirinde en temel unsur girdi maliyetlerinin düşürülmesidir. Burada ilk adım Mazot fiyatlarından ÖTV’nin kaldırılması KDV’nin düşürülmesidir. Gübre, ilaç ve tohum gibi olmazsa olmaz girdi kalemlerinde de aynı şekilde vergilerin indirilmesi olmalıdır. Ayrıca çiftçilerimizin kredi borçlarının faizlerinin silinerek, tarlasını, ekili dikili alanlarının bakımını yapabilmesi ve yeni sezona hazırlayabilmesi için uzun vadeli düşük faizli kredi imkanı sağlanmalıdır. Sağlanan her türlü tarımsal desteklerin de stopaj ve diğer kesintilerinden muaf tutulması gerekmektedir. Teklifimiz ile tarımsal desteklemelerden kesilen yüzde 4 oranındaki stopaj kesintisinin yapılmaması ve çiftçimizin cebinde kalması amaçlanmıştır.”
İŞTE O TEKLİF
GELİR VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİMADDE 1- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesinin (11) numaralı bendine ‘Yapılan ödemelerden’ ibaresinden sonra gelmek üzere “(Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı bulunan çiftçilere yapılan her türlü tarımsal desteklemeler hariç)” ibaresi eklenmiş ve bendin (d) alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır.MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

832 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.