Hoşgeldiniz  
ads

Semih Karademir: Çiftçi mağdur olacak

admin | 16 Mart 2018 | Alt Manşet, Ekonomi, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler A- A+

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, hazırlanan kanun tasarısı ile sulama birliklerinin özelleştirilerek kar amacı ile yönetilen şirkete dönüştürülmek istendiğini söyledi.
Sulama birliklerinin sulama sahasında arazisi bulunan ve sulama faaliyetlerinden faydalanan çiftçilerin bir araya gelerek oluşturdukları kurumlar olduğunu belirten Karademir, “Seçim kurulu tarafından bölgelerinde seçimi yapılan, 14,487 meclis üyesi bulunan, 378 sulama birliğinden oluşan bu birliklerin 1 milyon 450 bin çiftçiye ve kırsalda her hanede 5 kişi bulunduğu hesaplandığında 7 milyon 250 bin kişiye hizmet eden kuruluşlardır” dedi.
KÖTÜ YÖNETİLMİYOR, ZARAR ETMİYOR!
Son yıllarda yapılan Sayıştay, Valilik ve DSİ tarafından yapılan denetim raporlarına göre, Sulama Birlikleri’nin durumunun hiçte kötü olmadığını ifade eden Karademir, “Sanılanın aksine birçok birliğin başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan analiz ve değerlendirmelere göre, sulama birliklerince işletilen sulamaların % 7’si çok başarılı, % 33’ü başarılı, % 34’ü iyi, % 23’ü orta durumda, % 3’de kötü olduğu değerlendirilmiş, birliklerin büyük bir çoğunluğunun ortalamanın üzerinde olduğu görülmüştür.”
SU ÜCRETLERİNİ ŞİRKETLER BELİRLEYECEK ÇİFTÇİLER MAĞDUR OLACAK!
Hazırlanan kanun tasarısı ile su kaynaklarını eline geçirecek olan özel şirketlere hiçbir sınırlama olmaksızın ücret belirleme ve bu ücreti istediği zaman tahsil etme yetkisi verildiğine dikkat çeken Karademir, “Oysa sulama birlikleri ücret tarifelerini belirlerken bakanlar kurulu tarafından belirlenen ücret tarifeleri dikkate alınarak birlik meclisi tarafından sulama suyu ücretleri birlik hizmetlerinin aksatılmadan yürütülebileceği asgari seviyede belirlenmektedir. Özel şirketlerin birinci amacı azami karı elde etmek olduğu için, sulama suyu ücretleri fahiş şekilde yükselecek, muhtemelen sulama birlikleri tarafından sezon sonunda alınan sulama ücretleri özel şirketler tarafından peşin olarak alınacak, çiftçi mağdur olacak.”
SULAMA BİRLİKLERİNİN ÇALIŞANLARI NE OLACAK?
Kanun tasarısında birliklerde çalışan yüzlerce mühendisten ve sulama birliklerinde çalışan taşeron işçilerden hiç bahsedilmediğini kaydeden Karademir konuşmasını şöyle tamamladı:
“Kamu alacaklarının yapılandırılması hakkındaki kanunlar birlikleri kapsarken her nedense kamuda çalışan taşeron işçiler konusunda yapılan düzenlemeler birlikleri kapsamıyor. Yine bu tasarıda birçoğu 20 yıla yakın süredir görev yapmakta olan birlik müdürlerinin, birlik çalışanlarının yetki ve sorumluluk alanlarını belirleyen herhangi bir düzenleme bulunmuyor.
Hazırlanan bu tasarı aracılığıyla özelleştirilecek, feshedilecek sulama birliklerinde yıllarını sulama birliklerine veren çalışan personel mağdur olacak. Zira bu konu ile ilgili kanun tasarısında hiçbir yasal düzenleme bulunmuyor.”
797 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.