admin | 02 Ağustos 2024 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+
Ortodonti Uzmanı Diş Hekimi Özlem Aylıkçı konu hakkında bilgiler verdi.
Ağız sağlığını koruyan,dişlerdeki yapısal bozuklukları ve çene bozukluklarının düzelmesini sağlayan ortodonti tedavisi,diş çarpaşıklıklarını engeller ve düzgün görünüme kavuşmasını sağlar.Fakat ortodonti hakkında doğru bilinen yanlışlar kafa karşıklıklarına neden olabiliyor.
Yanlış: Tel takan her doktor ortodontisttirDoğru:Bazı genel diş hekimleri de braket ve şeffaf plak tedavileri sunmaktadır. Ancak sadece uzmanlık eğitimi alan diş hekimleri ortodontisttir. Ortodontistler size en iyi gülümsemeyi verebilecek yetenek ve tecrübeye sahip oldukları onaylanmış kişilerdir.
Yanlış:Ortodontik tedaviler sadece kozmetik amaçlıdır Doğru:Ortodontik tedaviler başarılı kozmetik düzeltmeler yapar. Ancak dişlerin düzgün sıralanması ısırma, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonların da iyileşmesini sağlar. Dışarıdan güzel görünen bir gülümseme iyi ağız sağlığının göstergesidir. Asında ortodontistler ağız sağlığı ve genel sağlığın korunmasında sanıldığından daha fazla rol oynarlar.Yanlış:Diş telleri ağrı yaparDoğru:Kullandığımız malzemeler gün geçtikçe gelişmekte ve tedavi sürecinde hasta konforu da artmaktadır.Tel tedavisi artık eskisi kadar ağrılı bir süreç değildir. Tedavinin ilk bir haftasından sonra ağrı hissetmezsiniz. Ağrı duymamanız tellerinizin çalışmadığı anlamına gelmez.
Yanlış:Teller dişleri ne kadar çok sıkarsa, dişler o kadar hızlı hareket ederDoğru:Tellerin fazla kuvvet uygulaması tedavinin daha çabuk bitmesini sağlamaz. Sanılanın aksine fazla kuvvet dişlere zarar verebilir. Ne kadar kuvvet uygulanması gerektiği kararını doktorunuza bırakmalısınız. Örneğin lastiklerinizi doktorunuzun söylediğinden fazla sayıda veya fazla sıklıkta kullanmamalısınız.
Yanlış:Tellerimin her seansta değişmesi gerekirDoğru:Ortodontik tedavilerde düzenli takip edilmesi gereken bir sıra ve kural yoktur. Her hastanın tedavisi kendine özeldir. Materyal gelişimi ile birlikte bugün kullandığımız malzemelerin de çalışma süreleri daha uzundur. Bu nedenle sizin dişlerinizin hareket ihtiyacına göre doktorunuz hangi telin ne kadar süre kullanılacağını belirler. Tedavinizin gidişatını başkalarının tedavisi ile karşılaştırmamalısınız.