Hoşgeldiniz  
ads

Mimarlar Odası Adana Şubesi Mimar Sinan’ı andı

admin | 11 Nisan 2023 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şubesi, ölümünün 435. Yıldönümünde Mimar Sinan’ı anma etkinliği düzenledi. Anıta çelenk konulmasının ardından Mimar Sinan ve depremde yaşamını yitiren mimarlar anısına saygı duruşunda bulunuldu.

“MİMARLIK KÜLTÜRÜNÜN TEMEL YAPI TAŞLARI”

Mimar Sinan’ın ölümünün 435. Yıldönümü anma etkinliğinde konuşan Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Sedat Gül, eserleri çağlara meydan okuyan Mimar Sinan’ın öğretileri ve mirasından, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından bir kez daha ders çıkarılması gerektiğini söyledi. Gül, “Mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da “üstün evrensel değer” olarak tanınan, eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 435.yılında saygıyla anıyoruz. Mimar Sinan’ın; Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği özgün eserlerle olgunlaştırdığı, toplumsal bir kültür öğesi olan yapı sanatı ve fikirleri; ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur.”  diye konuştu.

“BİLGİSİZCE VE SİSTEMLİ OLARAK YOK EDİLİYOR”

Mimar Sinan’ın eserlerinin “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiğini hatırlatan Sedat Gül, “Tarih boyunca uygarlıkların kesiştiği bir coğrafyada yer alan, eşsiz mimarlık ve sanat eserlerine sahip, doğal ve kültürel zenginliklerin beşiği olan ülkemizde; Mimar Sinan’ın eserleri, mimarlık mirası ve bellek değerleri, Cumhuriyet devrimi ve değerli kazanımları, uygarlık birikimlerimizle birlikte bilgisizce ve sistemli olarak hızla yok edilmektedir.  Kültürel varlıkların tespiti, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için alınan önlemler ve yürütülen çalışmalar terk edilmekte; riskli alan, acele kamulaştırma kararları ve kentsel dönüşüm proje ve uygulamaları yoluyla koruma süreçleri devre dışı bırakılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“KÜLTÜREL VARLIKLAR SİMGESEL DEĞERLERİYLE KORUNMALI”

Evrensel düzeyde kültür mirası değeri taşıyan bu eserlerin bütünlüğünün korunarak sahip olduğu estetik ve sanatsal özelliklerinin yaşatılmasına vurgu yapan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Özgün nitelikleriyle gelecek nesillere aktarılması için; mimarlık, koruma, arkeoloji, tarih ve mühendislik gibi mesleki uzmanlık gerektiren pek çok alanda çalışmalar yürütülmesi gerekmektedir.   Anayasada, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme ile Venedik Tüzüğü gibi ülkemizin kabul ettiği uluslararası sözleşmelerde belirtildiği üzere Devlet; kültürel varlıkların gelecek nesillere aktarılması için gerekli önlemleri almakla, anıtların gereğince korunmaları ve bakımları için tüm bilimsel gelişmelerden,  birikimlerden ve tekniklerden yararlanmakla yükümlüdür. Merkezi ve yerel yönetimler bu yükümlülükler çerçevesinde aldıkları tüm kararlarda hukuki ve tarihi sorumluluklar taşımaktadırlar.   Bu bağlamda Mimarlar Odası olarak, Mimar Sinan’ı kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken; mimarlık ve sanatın kültürel ve tarihi zenginliklerin beşiği olan ülkemizde insanlığın ortak mirası olan kültür varlıklarının tüm mimari, sanatsal ve simgesel değerleriyle korunması gerektiğini değerli kamuoyumuzla paylaşıyoruz.”

268 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.