Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD), “2020 Global ve Glokal Ekonomi Görünüm” paneli düzenledi. Etna Sigorta sponsorluğunda Adana Seyhan Otelinde düzenlenen panele konuşmacı olarak Ekonomist Gökhan Şen katıldı.
MANTI, “HANE HALKI TASARRUF ORANI YÜZDE 15’E ULAŞTI”
Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Ayşe Sibel Ersoy, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, STK, siyaset ve iş dünyası insanları ile İŞKAD üyelerinin katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Berman Mantı, “Bugün ekonomi ve iş dünyasına yön veren bir çok kurum Finansal Okuryazarlığın anlaşılması ve yaygınlaştırılması için bir çaba sarfediyor. Bunun ana sebebi ise; artık kişilerin finansal hayatını yönetiyor olmaları, ülkelerin ekonomilerini yönetiyor olmaları kadar önemli hale gelmesidir. Hane halkının gelirinden tasarruf edebilmesi ve bunu en etkin yatırım haline dönüştürmesi de finansal okur yazarlığın hedefleri arasında yer almaktadır. Şu an hane halkı tasarruf oranı yüzde 15’e ulaştı. Bu ilerlemeye şüphesiz ki bireysel emeklilik sisteminin çok büyük katkısı var. Yaklaşık 7 milyona varan BES katılımcısı ile 119 milyar TL bir fona ulaşılmıştır. Otomatik katılım ile bu fonun daha hızlı büyüdüğünü görebiliyoruz.”
2020’DE GERÇEKLEŞEBİLECEK HİKAYELERİ OKUYABİLMELİYİZ
“Bireysel tarafta tasarruf ve tasarrufların etkin korunması önemli iken, ticari tarafta da şirketlerimizin sürdürülebilir bir büyüme ve karlılık için finans yöntemlerini tekrar gözden geçirmeleri ve global konjonktüre göre pozisyon almaları artık hayati önem taşımaktadır. Mikro düzeyde finans yönetimi için makro düzeyde eğilimlerin ne olduğunu artık anlamak ve analiz etmek durumundayız. 2020 baş döndürücü bir hızla başladı. Çin ile ABD arasındaki usul anlaşmaları, Çin’in 2020 büyüme oranı, bretixin İngiltere üzerine etkileri, İtalya hükümetinin Avrupa Birliğini endişelendiren kamu borç stoğu ve buna benzer 2020’de gerçekleşebilecek hikayeleri okuyabilmeli ve bu doğrultuda işletmelerimizin rotasını belirlemeliyiz.”
PARANIN YÖRÜNGESİNİ ANLAMAMIZ ŞART
“Öylesine açık öylesine global ekonomi içerisindeyiz ki dikey kentsel yaşamda komşularımızı tanımıyor olabiliriz ama maalesef Japon halkının tüketim eğilimini, ABD halkının güvene dayalı ürettiği tüketici güven endeksini takip ediyor olmamız paranın yörüngesini anlamamız için mutlak şart. Bu kapsamda Biz İŞKAD olarak kentimize ait tüm kurumlarla işbirliği ve entegrasyon geliştirerek, ticari tüm yapıları kapsayacak şekilde finansal okur yazarlığa yönelik algının oluşturulmasını ön hedefimiz olarak görüyor ve bu önemli kavramı biz de kentimizde geliştirmek üzere iş dünyasını, öğrencilerimizi ve ev hanımlarımızı da içine alan bir çok farklı segmentte finansal okur yazarlık eğitimlerini düzenliyoruz.” dedi.
GÖKHAN ŞEN
Türkiye ekonomisinin geçmiş 10 yıllık performansını gözler önüne seren Ekonomist Gökhan Şen, konuşmasında “Ülkemiz 2010 yılının başlarında çok güçlü sermaye akımları çekmiştir. Genç nüfus ve güçlü tüketim iştahı ile ekonomimiz birçok gelişen ülkeyi geride bıraktı. Ancak son yıllarda zayıflayan büyüme profili ile birlikte şirket bilançoları bozulmuştur.” diyerek Yüksek borçlu şirketlerin yatırım yapma ve istihdam yaratma kapasitelerinin zayıfladığını, büyüme potansiyelimizi bu borçların sınırladığını söyleyerek Türkiye’de makro ekonomik performansın 2020 beklentilerini paylaştı.
PLAKET VERİLDİ
İŞKAD Başkanı Berman Mantı, kent protokolü ile birlikte program kapsamında Gökhan Şen’e, ve robotik kodlamadaki başarılarından dolayı Vakıfbank Ortaokulu yöneticilerine teşekkür ederek plaket sundu.