Hoşgeldiniz  
ads

“LÖSEMİYLE YOLCULUK PROJESİ” ÖĞRETTİ, SEVİNDİRDİ

admin | 27 Şubat 2022 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı “Lösemiyle Yolculuk Projesi” kapsamında Adana Tabip Odası işbirliği ile ‘Sağlıklı Yaşam’ paneli düzenledi. Panele konuşmacı olarak Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş ile Adana Şehir Hastanesinden  Diyetisyen Hande Kurtbeyoğlu ve Psikolog Azize Yılmaz Gümüş katıldı.

ŞAHİN, “LÖSEV KOCAMAN BİR AİLE”

Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen panele lösemi ve kanser tanısı alan çocuklar ve aileleri katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan LÖSEV Adana Sosyal Hizmetler Sorumlusu Gül Şahin, lösemi ve kanser tanısı alan çocukların ailelerine, LÖSEV’in yardım süreçleri ile ilgili bilgiler aktardı. LÖSEV’ in kurulmasındaki asıl amacın lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmek olduğunu ifade eden  Gül Şahin; “Türkiye’de her yıl 2000 yeni lösemili çocuk vakası ortaya çıkıyor. Bu durum bazen dar bütçeli ailelerde ebeveyni lösemili çocuk ile diğer çocukları arasında seçim yapmaya kadar zorluyor. Bu sebeple vakfımız gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yanı sıra, lösemi hastalığını tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır. Bizler yüzlerce çalışanımız, on binlerce hasta ve aileleri, milyonlarca gönüllümüz ile kocaman bir aileyiz.” diye konuştu.

LÖSEV’e kayıtlı, hastalık sürecini atlatmış aileler süreç ile ilgili bilgiler vermesinin ardından panele geçildi.

UZM. DR. MENTEŞ, ““ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

Lösemi ve kanser sürecinde aileleri neler beklediği konusunda bilgiler veren Adana Tabip Odası Başkanı ve Adana Şehir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı, Klinik İdari Sorumlusu Uzm. Dr. Selahattin Menteş, Löseminin İlaç (Kemoterapi), Işın tedavisi (Radyterapi) ve Kemik iliği nakli ile tedavi edildiğini ifade ederek, “Kanserin türüne göre çok farklı belirti ve bulguları vardır. Bunlar; dışkılama ve idrar alışkanlıklarında değişiklik, vücudun herhangi bir yerinde iyileşmeyen yaralar, olağan dışı kanama ve akıntılar, memede ve vücudun diğer yerlerinde kitle, yutma güçlüğü, siğil ve bedenlerde büyüklük ve renklerinde belirgin değişiklik, düzelmeyen öksürük ve ses kısıklığıdır. Çocuklarda kanser belirtileri ise; halsizlik, çabuk yorulma, kolay morarma, gece uykudan uyandıran ağrı, kilo kaybı, gece terlemesi, ateş ve kusmadır. Bu belirtiler görüldüğünde hemen hastaneye başvurulmalıdır. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır” dedi.

PSK GÜMÜŞ, “ÇOCUKLAR OYUN OYNAMALI”

Kanser süreci ve sonrasında psikososyal süreçten bahseden Adana Şehir Hastanesi Psikologlarından Azize Yılmaz Gümüş, sunumunda esnek dayanıklılık ve beden farkındalığına dikkat çekerek “ lösemi hastası çocuğa güven duygusu vermek çok önemlidir. Çocuğa ailem, annem babam beni çok seviyor, bana değer veriyor, ihtiyaçlarımı ellerinden geldiği kadar karşılıyor duygusunu verilmelidir. Çocuğunuz nedensiz ağlıyorsa aslında endişeli olduğunun göstergesidir. Sevgiyle yaklaşarak güven duyması sağlanmalıdır. ‘Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar’ bilinciyle çocukların oyun oynaması gerekir. Oyun; çocuğun hayat tecrübelerini ve duygularını dışa vurabildiği ve bunları bütünleştirme becerisini geliştirdiği araçtır. Çocuklar oyunla hayal kırıklıklarını tolere eder” şeklinde konuştu.

DTY. KURTBEYOĞLU, “BOL SU TÜKETİLMELİ”

Kanser sürecinde beslenmenin öneminden bahseden Adana Şehir Hastanesi Diyetisyenlerinden Hande Kurtbeyoğlu, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlığın temeli olduğundan söz ederek “Dengeli ve yeterli beslenmek lösemi tedavisinin bir parçası olup son derece önemlidir. Tedavi süresince sağlıklı vücut ağırlığına ulaşmak ve sürdürmek hedeflenmeli, günlük su tüketimi arttırılmalı, çeşitli sebze ve meyvelerle renkli, besleyici tabaklar hazırlanmalı, tam tahıl ürünleri (kepekli, çavdarlı, tam buğdaylı ekmek vb tercih edilmeli, rafine karbonhidratlar ve işlenmiş gıdalar (salam, sosis, sucuk vb) tüketimi sınırlandırılmalıdır” diye konuştu.

Panel sonrası LÖSEV Adana Sosyal Hizmetler Sorumlusu Gül Şahin, panelistlere teşekkür ederek belgelerini verdi. Hep birlikte LÖSEV Marşının söylenmesinin ardından LÖSEV tarafından ailelere mutlu et paketleri dağıtıldı.

572 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.