Hoşgeldiniz  
ads

KPSS’ye giren her 100 tarihçiden

admin | 27 Aralık 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

sadece 2’si istihdam ediliyor

Gürer: “Tarih bölümü mezunları kontenjan mağduru” 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversitelerin tarih bölümünden mezun olan gençlerin KPSS sınavında yaşadığı kontenjan mağduriyetini, Araştırma Önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

KPSS’ye giren her 100 tarih bölümü mezunundan sadece 2’sinin istihdam edildiğine dikkat çeken Gürer, genel atamalarda kontenjanların çok az bir kısmının ayrılmasının, bu bölümlerden mezun olup atanamayanların sayısının her yıl katlanarak artmasına neden olduğunu belirtti. 

GÜRER’DEN TARİH BÖLÜMÜ MEZUNLARI İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her yıl binlerce mezun veren Tarih bölümlerinden mezun olanlara genel atamalarda düşük seviyede kontenjan ayrılmasının yarattığı mağduriyete dikkat çekmek amacıyla, TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verdi. 

20-25 BİN TARİHÇİDEN SADECE 200-300’Ü ATANIYOR 

Gürer, Meclis Araştırma Önergesinde her yıl KPSS’ye giren 20-25 bin tarih bölümü mezunundan 200-300 kişinin istihdam edildiğine işaret etti.

İSTİHDAM ARTIRILMALI 

Tarih bölümü mezunlarının sadece öğretmen alımında değil, diğer kamu alımlarında da mağdur edildiğini anlatan Gürer, köklü bir geçmişe sahip olan Türk toplumunun arşivlerine yapılan atamaların yok denecek kadar az olduğunu vurguladı. 

10 YILDA 4 BİN 556 KONTENJAN 

Bazı bölümlerin bir atamada aldığı kontenjan sayısının tarihi bölümü mezunları için 10 yıllık atamadan bile çok olduğuna dikkat çeken Gürer, son 10 yılda Tarih branşına toplam 4556 kontenjan verildiğini belirtti. 

ZORUNLU DERS OLMALI 

2020-2021 eğitim öğretim yılında aşamalı olarak uygulanacak olan yeni ortaöğretim programına göre Tarih dersinin “Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu” başlığı altında seçmeli ders olarak yapılandırılmasının planlandığını da ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk durumun bu şekilde olmadığını, Tarih dersinin zorunlu olduğunu belirtse de yayınlanan kılavuzda 9,10 ve 11. sınıflarda zorunlu Tarih dersleri seçmeli olarak gözükmektedir” dedi. 

HAFTALIK DERS SAATİ 4’E ÇIKARILMALI 

Tarih derslerinin zorunla hale getirilmesi gerektiğine değinen Gürer, bunun hem öğrencilerin güncel dünya hakkında bilgi sahibi olması hem merkezi sınavlarda çıkacak olan konulara yabancı kalmaması, hem de Tarih öğretmenlerinin norm kadrosunu artırarak atamalarda kontenjanların yüksek olmasını sağlayacağını belirtti.

2 saat olan tarih dersinin 4 saate çıkarılması gerektiğini de ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “YKS gibi merkezi seçme sınavlarında bahsi geçen derse ait konular sorulmakta fakat ders içeriğinin yoğun ve karmaşık olmasından dolayı üstünkörü anlatılıp geçilmektedir. Öğrenciler, cumhuriyetimizin temellerinin nasıl atıldığını, hangi zorlu süreçlerden bu günlere geldiğimizi ve Atatürk ilke ve inkılaplarının ne denli önemli olduğunu kavramakta zorluk çekmektedir” diye konuştu. 

2019 yılında yapılan son alan değişiklikle tarih alanında atamaya 450 kontenjan, 40 bin atamada ise toplam 398 kontenjan verildiğini hatırlatan CHP Milletvekili Gürer, “ Bu durum yeni ve genç tarih öğretmenlerinin istihdamı önündeki en büyük engellerden biridir. Alan değişikliği kaldırılmasa bile bu adaletsizliğin önüne geçilmeli ve alan değişikliğinde verilecek olan kontenjanlar minimum düzeye indirilmelidir.

Meclis araştırması ile Tarih branşı ve Tarih Öğretmenliği sorunları ve Tarih Bölümü’nden mezun olan kişilerin mağduriyetleri ve sorunları incelenmeli, irdelenmeli ve yapılabilecek çalışmalarla destek sağlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

704 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.