Hoşgeldiniz  
ads

KORKUT: PAMUK KİLO FİYATI 9 TL’DEN AZ OLMAMALI

admin | 24 Eylül 2021 | Alt Manşet, Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, alım fiyatı ve destek prim rakamı açıklanmayan pamukta, üreticinin zarar etmemesi ve üretime devam edebilmesi için destekleme ödemesi hariç, kütlü kilogram fiyatının 9,00 TL’nin altında olmaması gerektiğini söyledi.

Pamuk ekim alanının 360 bin hektar civarında olduğunu ifade eden Korkut, “Ülkemizde pamuk ekim alanları 1998/99 dönemlerinde 757 bin hektar ile zirve yapmış, ancak 2000’li yıllarla birlikte hızlı bir gerileme sürecine girmiştir. TÜİK verilerine göre 2020/21 sezonunda pamuk ekim alanları önceki yıllara göre azalarak 360 bin hektar olarak gerçekleşmiştir. Toplam üretim alanı içerisinde Adana’da 23 bin hektar alanda pamuk üretimi yapılmıştır” dedi.

1,7 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE İTHALAT YAPILDI

TÜİK Dış Ticaret İstatistikleri göre, Türkiye’nin 2020 yılında 1,7 milyar dolar değerinde 1 milyon 81 bin tonluk pamuk ithalatı yaptığını belirten Korkut, pamuk üretim alanlarının mutlaka arttırılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Pamuk, yaygın ve zorunlu kullanım alanlarıyla insanlık açısından, yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla da üretici ülkeler açısından büyük ekonomik öneme sahip bir üründür. 2020 yılında ithal edilen pamuğun %34’ü ABD, %21’i Brezilya ve %14’ü Yunanistan’dan yapıldı. Oysa Türkiye ithalat yaptığımız bu üç ülkeden birim alanda daha yüksek verim almaktadır. Pamuk, işlenmesi açısından çırçır sanayisinin, lifi ile tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de kağıt sanayisinin hammaddesi durumundadır. Petrole alternatif olarak pamuğun çekirdeğinden elde edilen yağ, biodizel üretiminde de hammadde olarak kullanılmaktadır. Birçok sektörün hammaddesi konumundaki pamuğun üretimini mutlaka arttırmamız gerekmektedir. Ülkemiz pamuk dış ticareti dünya pamuk fiyatlarının seyrine ve ülkemizin artan pamuk tüketimine bağlı olarak pamuk ithalatımız, zaman zaman 1,8-2,0 milyar dolar gibi yüksek rakamlara ulaşabilmektedir.

“ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ”

Üreticinin pamuk üretimini arttırabilmesi için mutlaka desteklenmesi gerektiğine de dikkat çeken Feyzullah Korkut, şöyle devam etti:

“Ülkemiz pamuk üretiminde yüksek girdi maliyeti, üreticinin rekabet gücünü olumsuz etkileyen temel faktörlerden biridir. Pamukta girdi/ürün fiyatı paritesi girdiler aleyhine artmasının yanı sıra sübvansiyonlu ithalatın da etkisi ile “ortalama iç piyasa fiyatı” maliyeti karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. 2021-2022 ekim sezonunda kütlü pamuk üretim maliyetinin 10,50 TL/Kg olacağı tahmin edilmektedir.

Çiftçilerimizin 2021-2022 ekim sezonunda yükselen girdi fiyatları karşısında pamuk ekimini yapabilmesi için; bu sezon kütlü pamuk fiyatının 9,00 TL/ Kg’dan aşağı olmaması gerekmektedir. Ayrıca, pamuk için verilmesi gereken destekleme priminin de günün koşullarına ve artan piyasa fiyatlarına göre belirlenerek en az 1,50-2.00 TL/Kg’a yükseltilmesi gerekmektedir. Fiyatın düşük olması durumunda üretici, önceki yıllarda olduğu gibi pamuk üretiminden uzaklaşacaktır.”

400 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.