“AKP; böl, parçala, sat anlayışına kılıf uyduruyor”
ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, torba yasaların milletin gerçek gündeminden uzak, iktidar yandaşı bazı firmalar ile ulus ötesi şirketlere yeni rant alanları oluşturma çabası olduğuna dikkat çekti.
Madencilik Kanununu ilgilendiren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle ilgili hazırlanan 68 sıra sayılı yasa teklifinin 8. Maddesi üzerine CHP grubu adına konuşan Dr. Şevkin, 17 yıldır yapboz sistemine dönmüş yasal mevzuat düzenlemeleriyle, uygulamalarıyla karşı karşıya olunduğunu vurguladı. Söz konusu torba yasanın da geçmişte olduğu gibi içine ne bulunursa atılan bir yasa niteliğinde olduğunu kaydeden Dr. Şevkin, “Maden Kanunu’nda 17 yıllık AKP iktidarında tam 14 kez değişiklik yapıldı. Henüz üç ay geçmeden yeniden birtakım maddelerde revizyona gidilmesi hepimizin şapkasını önüne koyup düşünmesi gereken bir durumdur” dedi.
MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE NELER OLUYOR?
Maden sektörünün, sendikaların, meslek örgütlerinin, üniversitelerin ilgili bölümlerinin bir araya gelerek ülkemizin varlık ve kaynaklarının doğru bir şekilde aranması, araştırılması, geliştirilmesi ve işletilmesi için Maden Kanunu’nun yeniden ele alınması gerektiğini defalarca vurguladıklarını söyleyen Dr. Şevkin, “Maalesef bu uyarı ve önerilerimiz yok sayılmıştır. Mevcut düzenlemenin uygulamada ne tür sonuçlar yaratacağı bir-iki ay sonra yeniden yeni düzenlemeyle karşımıza gelinip gelinmeyeceği bilinmemektedir” diye konuştu.
Söz konusu kanun teklifiyle Maden Tetkik Arama’nın (MTA) elinde bulunan ruhsat sahalarının “böl, parçala, sat” anlayışını yasal hâle getirmek için bir madde düzenlemesi hâline getirildiğini savunan Dr. Şevkin, “Kamu kaynaklarının bu şekilde yağmalanması kabul edilebilir bir durum değildir. Yapılan bu düzenlemelerle, maden bölgeleri ruhsat birleştirme, havza madenciliği gibi düzenlemeler savunulurken ne oldu da bugün MTA’nın elindeki ruhsatlar böyle bölünerek satma anlayışına geri dönüldü? Bunu bilmemiz gerekmiyor mu değerli iktidar milletvekilleri? Biz kamunun elinde bulunan ruhsat sahalarının satılmasına karşı olduğumuzu hep belirttik, yine belirtmek istiyoruz. Bu nedenle kanun teklifi içinden mutlaka çıkarılması gerekirdi ama ne yazık ki oylarınızla yine geçti” ifadelerini kullandı.
Madencilik sektörünün derin bir kriz yaşadığını ancak ulusal madenciliğin, ulusal zenginlik olan madenlerin ucuz ucuz elden çıkarılarak birilerine peşkeş çekilemeyeceğini dile getiren Dr. Şevkin, “MTA tarafından milyonlarca, milyarlarca lira harcanarak aramalar yapılıp muhtemelen olumlu veriler elde edilen sahalar bölünüp parçalanarak satılacak. Ülkemizin geleceği olan yer altı kaynaklarımız, yenilenemeyen kaynaklardır. Yandaş firmalara veya ulus ötesi firmalara peşkeş çekilecek. 82 milyon insanımızın ortak malı olan yer altı kaynaklarımızın yağmalanmasına bir an önce son verilmelidir. Yerli ve millî olmak bunu gerektirir. Yetim hakkı yemekten bir an önce vazgeçin” diye konuştu.
BANKALARA VE SARAY’A YAPILAN ATAMALARA DİKKAT ÇEKTİ
Meclis kürsüsünden kamu bankalarına ve ‘Saray’a yapılan atamalara da dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bankalara ve saraya yapılan yönetim kurulu ve yüksek istişare kurulu üyelikleri yandaş atamalardır, âdeta siyasi rüşvet niteliğindedir. Bu ülkede yandaşa değil, hak eden vatandaşa yer verilmelidir. Ülkemizde sadakatin değil, liyakatin ödüllendirildiği ortamlar ve kanuni düzenlemeler istiyoruz. Her şey çok güzel olacak” dedi.