Hoşgeldiniz  
ads

Hekimlere Yeni Koronavirüs anlatıldı

admin | 17 Şubat 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Adana Tabip Odası son günlerde gündeme damgasını vuran çok fazla mutasyon geçirdiği için türden türe atlayan Yeni Koronavirüs salgınını masaya yatırdı. Hekimlere yönelik düzenlenen etkinliğe Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Prof. Dr. Tuba Turunç, konuşmacı olarak katıldı.

Çin’den yayılan Yeni Koronavirüs’ün kaynağı nedir? Nasıl Bulaşır? Hangi Şikayetlere yol açar? Hastalık açısından riskli kişiler kimlerdir? Tedavi ve aşısı var mıdır? Hastalıktan nasıl korunmalıyız? konu başlıklarıyla ele alındığını söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında Adana dahil olmak üzere tüm Türkiye’de Yeni Koronavirüsü vakası görülmediğini belirterek vatandaşların telaşa kapılmaması uyarısında bulundu.

Yeni Koronavirüsün tüm dünyayı etkilediğini, pandemi (Salgın Hastalık) olarak ilan edildiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm. Prof. Dr. Tuba Turunç, Koronovirüslerin karekteristik özellikleri, klinik özellikleri, vaka tanımları, enfeksiyon kontrol önlemleri hakkında hekimleri bilgilendirerek 1500 insan patojeninin (Hastalık oluşturma özelliği olan bakteri) yüzde 60’ının hayvanlardan geçtiğini, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, SIV, Ebola gibi bir çok viral hastalığın bir Zoonoz yani hayvandan insana geçtiğini söyledi.

Zoonoz’un yani hayvandan insana geçen virüslerin 50.000 vertebralı türü olduğunu, her türün farklı 20 virüs barındırdığını toplamda bir milyon virüs bulunduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Turunç, “Bu konularla ilgili pek çok teori var. Çevre ve iklim koşullarının değişmesinden kaynaklı hayvanlardaki virüsler mutasyona uğruyor. Vahşi doğa hayvanlarının normal yaşam alanlarına geçmesi. Ya da onların evcileştirilmesi suçlanan nedenlerdendir. Yarasalar virüsleri kendileri hastalanmadan bedenlerinde taşıyabildikleri gibi etrafa çok kolay yayabiliyorlar. Koronavirüsler ilk kez 1930’lu yıllarda kuşlarda tanımlanmıştır. 1960’lı yıllarda insanlarda görülmüştür. Alpha, Beta, Gamma, Delta gibi dört tipi vardır. 2002-2003 yıllarında SARS Koronovirüsü Çin’de çıktı 29 ülkeye yayıldı. 2012 yılında da MERS Koronavirüsü Suudi Arabistan’da çıktı 27 ülke de bundan etkilendi.”

Yeni Koronavirüsün kaynağının yılandan insana bulaştığı iddiasının kabul edilmediğini, yarasa gibi memeli hayvan veya kuşlarda enfeksiyon yaptığını, insanlar arası bulaşmanın damlacık şeklinde olduğunu, hastalardan hekim ve sağlık çalışanına kolay bulaştığını ifade eden Prof. Dr. Turunç, Yeni Koronavirüsün etkili ilaç ve aşısı olmadığını, enfeksiyonun kontrolünün ve izolasyonunun en az 14 gün yapılması gerektiğini, el hijyeninin en temel korunma yolu olduğunu, vaka tanımına uygun cerrahi maske takılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Hekimlerin merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından Başkan Prof. Dr. Hilal, Prof. Dr. Turunç’a teşekkür ederek plaket verdi.

529 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.