CHP Adana Milletvekili Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şarbon hastalığına dikkat çekip derhal hayvan ithalatına son verilmesini, Veteriner Hekim, Gıda, Su Ürünleri ve Ziraat Mühendisleri’nin istihdam edilerek çok acil önlem alınmasını istedi
Ayhan Barut Şarbon hastalığını Meclis gündemine taşıdı
“Hayvan ithalatı sonlandırılsın, sorumlular hesap versin”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son günlerde sıklıkla gündeme gelip hayvan varlığı ve toplum sağlığını tehlikeye düşüren şarbon hastalığını Meclis gündemine taşıdı.
Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nce yurt dışından hayvan ithalatıyla birlikte ortaya çıkan şarbon hastalığına dikkat çekip derhal hayvan ithalatına son verilmesini isteyen Ayhan Barut, “Şarbon hastalığı şüphesiyle hastanelere başvuran vatandaşlarımızdan pek çok kişiye hastalığın bulaştığı ve müdahale edildiği, olay bölgelerinin karantina altına alındığı söyleniyor. Ülkemize ithal hayvanlarla girdiği değerlendirilen şarbon hastalığı hem hayvan varlığımızı hem de toplum sağlığımız için çok ciddi derecede tehdit oluşturuyor” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunan Ayhan Barut, “Hayvan ithalatı sona erdirilmeli, koruyucu hizmetler devreye sokulmalı, yeterli Veteriner Hekim, Gıda, Su Ürünleri ve Ziraat Mühendisleri istihdam edilerek çok acil önlem alınmalı” diye konuştu.
“İŞİN UZMANLARI İSTİHDAM EDİLMELİ”
Hayvan sağlığı, hayvan varlığı ve gıdanın ülkemiz için stratejik bir alan olduğuna vurgu yapan CHP Adana Milletvekili Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şöyle devam etti:
“Söz konusu alanda çok önemli işlevi olan veteriner hekimlikte son zamanlarda yaşatılan dejenerasyon durdurulmalı, çeşitli adlar altında veteriner hekimlik yetkilerini kullanan bölümler, yetersiz altyapıyla açılan Veterinerlik Fakülteleri kapatılmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yıllardır hayvan ve toplum sağlığı için mücadele eden her kademedeki birikimli veteriner hekimler işin merkezinde olmalıdır. Ülkemizde Veteriner Hekim ile Ziraat – Gıda ve Su Ürünleri Mühendisi alanında oldukça deneyimli, mesleki bilgi ve tecrübeye sahip insan gücümüz bulunmaktadır. Bu kişiler aktif bir şekilde söz konusu hastalıkların bertarafı ve koruyucu hizmetlerin verilmesinde değerlendirilmesi gerekiyor. Veteriner hekimlerin yanı sıra Ziraat – Gıda ve Su Ürünleri Mühendisliği mezunu atama bekleyen meslektaşlarımız acilen istihdam edilmelidir. Veteriner hekimlerle birlikte sağlık personeli özlük hakları konusunda da ayrımcılığa tabi tutulmadan birlikte çalışmalı.”
“ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ, HAYVAN İTHALATINA SON VERİLMELİ”
Yasal olarak ilgili resmi kurumlar koruyucu hekimlik tedbirleri alırken sahada çalışan veteriner hekimler, Su Ürünleri, Gıda ve Ziraat Mühendisleri’nin denetim için yetkilendirmelisini isteyen Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Hayvancılığımızın yaşatılması için canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatından acilen vazgeçilmeli, üreticilerimiz her koşulda desteklenmeli ve teşvik edilmelidir. Bu sayede hem hayvan varlığımız artacak, hem üreticilerimiz kazanacak hem de şarbon hastalığı gibi çeşitli risk faktörleri ortadan kalkacak veya en düşük seviyelere inecektir. Üreticilerimizin her şeye rağmen ürettiği domates, portakal ve salatalık gibi ürünler gümrük kapılarında maalesef, ‘ilaç kalıntısı ve mantar’ gibi gerekçelerle bekletilip koşulsuz geri gönderilirken şarbon gibi çeşitli hastalıkları taşıyan canlı hayvanların ve ürünlerin kolayca ülkemize girmesi kabul edilemez. Bu hastalıklı hayvanların sınırdan girmesine yol açan, yeterli önlemi almayan, hayvancılığımızı ve toplum sağlımızı riske atan sorumluların hesap vermesini de istiyoruz.”
SORULARINI BAKANA YÖNELTTİ
Şarbon hastalığı, önleyici hizmetler, yeterli uzman istihdamı ve sorunun çözümü için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesinin TBMM Başkanlığı’na sunan Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
“Ülkemiz içinde hayvan hareketliliğinin en fazla yaşandığı Kurban Bayramı gibi kutsal bir gün öncesi neden hayvan ithalatı yapma gereği duyulmuştur? Bu süreçte hangi ülkelerden hangi miktarda hayvan ithalatı yapılmıştır? İthal edilen hayvanlar için Dolar, Euro ve TL cinsinden ne kadar bedel ödenmiştir? İthal edilen hayvanların karantina süresi ne kadar olmuştur? İthal edilen hayvanların kontrolleri esnasında herhangi bir hastalık şüphesi ile teşhis, tedavi gerektiren bir bulguya rastlanılmış mıdır? Hayvanlara ithal edildiği tarihten piyasaya sürüldüğü tarihe kadar gerekli kontroller yapılmışsa neden Şarbon hastalığı tespit edilememiştir? Özellikle Brezilya, Uruguay, Avustralya, Çekya, Macaristan, Romanya, İspanya, İrlanda, Almanya, Estonya, Letonya ve Litvanya gibi 20 farklı ülkeden yapılan ithalat miktarları yıllar itibarıyla ne kadardır? Bu ithalatlar için ne kadar ödeme, hangi para birimi ile yapılmıştır? Son ithalatın Brezilya’dan yapıldığı ve sevk süresi göz önüne alındığında Şarbon hastalığının ülkemizden bulaştığı ihtimaline ilişkin hangi tespit ve çalışmalar yürütülmektedir? Sonuçları neyi göstermektedir? Şarbon haslağının hayvanlarla temasta bulunan veya etlerini tüketen insanlara geçtiği ve erken teşhis edilmezse ölümlere sebep olduğu bilinen bir gerçek iken neden bu hastalık önceden tespit edilememiştir? Bununla ilgili sorumlular kimlerdir? Bu sorumlulara adli ya da idari bir yaptırım, soruşturma açılmış mıdır? Hastalığın görüldüğü çiftliklerin karantina altına alınması dışında başka hangi önlemler alınmaktadır? Üreticilerin, besicilerin ve tüketicilerin bilinçlenmesi için bir eğitim planlamanız olacak mı? Şarbon hastalığına hangi illerde rastlanılmıştır? Hastalık sebebiyle hastanelerde tedavi altına alınan toplam kaç vatandaşımız vardır? Hastalık sebebiyle vefat eden vatandaşımız olmuş mudur? Olmuş ise hangi ilde kaç kişidir? Ülkemizde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftlik sayısı kaçtır? Bölge ve illerimize göre hayvan sayısı nedir? Ülkemizde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan çiftlikler hangi periyodik takvime göre denetlenmektedir? Ülkemizde Veteriner Hekim ile Ziraat – Gıda ve Su Ürünleri Mühendisi alanında oldukça deneyimli, mesleki bilgi ve tecrübeye sahip insan gücümüz bulunmaktadır. Bu kişilerin aktif bir şekilde sözkonusu hastalıkların bertarafı ve koruyucu hizmetlerin verilmesinde neden değerlendirilmiyor bakanlık olarak neyi bekliyorsunuz? Veteriner Hekim, Ziraat – Gıda ve Su Ürünleri Mühendisliği mezunu atama bekleyen meslektaşlarımız için bir planlamanız var mı? İlgili kadrolara ne zaman alım yapacaksınız? İthal edilen hayvan ve etlerde her yıl çeşitli hastalıklara vatandaşlarımızın maruz kalmasına karşın bakanlık olarak ithalata değil yerli ve milli üreticilerimize destek ve teşvik olunması gerçeğini hala mı kabul etmiyorsunuz? Ülkemiz ekonomisi ile gıda güvenliği ve güvenilirliği açısından halkımızın beslenme ihtiyacını yerli öz kaynaklarımızdan sağlamaya yönelik bir tarım politikası uygulayacak mısınız?”