CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mevsimlik tarım işçilerin yaşadığı sorunları, Aile ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yönelttiği iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer’in mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenceleri, barınma, ulaşım ve beslenme gibi sorunlarını gündeme getirdiği soru önergesine ilgili Bakanlıktan yanıt geldi. Bakanlık yanıtlarını değerlendiren Ömer Fethi Gürer, sorunların çözümüne yönelik yapıldığı iddia edilen çalışmaların kağıt üzerinde kaldığının net bir şekilde görüldüğünü söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Mevsimlik tarım işçilerinin tamamının İŞ-KUR tarafından kayıt altına alınmasını ve sosyal güvenceye kavuşması adına çalışma yapılması düşünülmekte midir?” şeklinde soru yöneltti.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ SİSTEMİ KURULDU
Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Selçuk, Çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince İŞKUR tarafından yetkilendirilmiş tarım aracıları aracılığı ile işverenlerin mevsimlik tarım işçilerini istihdam etmelerinin sağlandığını belirtti. Bakan Selçuk, mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin ve bu kişilere sunulan kamu hizmetlerinin elektronik ortamda izlenmesinin sağlanmasına yönelik “Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi” (e-METİP) kurulduğunu kaydetti. ULAŞIMDA ÖNLEM
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bir başka soru önergesinde, “Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım, barınma ve beslenme konularında kriter belirmesi adına bir çalışma var mıdır?Mevsimlik tarım işçilerinin kamyonet, pikap, traktör gibi araçlarda taşınmasının önlenmesi adına çalışma yapılmakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. Önergeyi yanıtlayan Bakan Selçuk, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından işçilerin göç döneminde yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi maksadıyla; göç alan ve veren yerler arasında trafik denetimlerinin artırıldığını, araç ve yol güvenliğinin gerektirdiği kontrollerin ise hassasiyetle ve sıklıkla yapılarak ve gerekli bütün tedbirler alındığını iddia etti. TEDBİRLER KÂĞIT ÜZERİNDE KALIYORCHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise mevsimlik tarım işçilerin yaşadığı sorunlarla ilgili alınan tedbirler konusunda ilgili bakanlık tarafından verilen yanıtların kâğıt üzerinde kaldığının net bir şekilde görüldüğünü belirtti. Ülkemizde mevsimlik tarım işçilerin sosyal güvenceden yoksun, zor koşullar altında hayatlarını idame ettirmeye çalıştığına dikkat çeken Gürer, “Türkiye’de tarım işçilerinin büyük bir bölümü kayıt dışı çalışmaktadır. Bakanlık tarafından alındığı iddia edilen tedbirlerin çoğu kâğıt üzerinde kalmış tedbirlerdir. Barınma, çocukların eğitimi, çalışma koşulları, iş güvencesi, insanca konaklama koşulları ne yazık ki çok yerde sağlanamamaktadır. Her yıl kamyon kasalarında yüzlerce tarım işçisi yolculuk etmekte ve çok sayıda işçi trafik kazalarında yaşamını yitirmektedir. Şayet açıklanan tedbirler gerçekten alınmış olsaydı, tarım işçileri trafik kazaları ve ölümlerle değil, sorunlarının çözümüyle anılırdı. 2017 yılında 198 tarım işçisinden 101’inin ölüm nedeninin ulaşım sorunu olduğu dikkate alındığında bu alanda yapılması gereken çok şey olduğu açıktır. Tarım alanlarına gittiğimizde tarım işçileri aileleri ile çadırlarda kalıyorlar. Bazı bölgelerde yapılan konaklama yerleri harabe hale gelmiş, naylon çadırlarda yaşam sürenler var. Çocukların eğitimi aksıyor. Bu kişiler sağlıksız ortamlarda toz, toprak içinde yaşam sürüyorlar. Ayrıca tarım ilaçlarının da kullanıldığı yerde farklı sağlık sorunlarının oluşması da olasıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tarım işçileri için sözde kalmaktadır. Sosyal Güvenlik kapsamında tüm tarım işçilerinin olması da devlet destek ve katkısı ile sağlanmalıdır” dedi.