Adana Diş Hekimleri Odası’nca düzenlenen “Üniversite-Sanayi İşbirliğiyle Bir Başarı Hikayesi: Yerli Kompozit Dolgu Üretimi” konulu seminerde konuşan Başkan Dt. Fatih Güler, “Dental Sanayinin yerlileşmesine destek veriyoruz” dedi.
DT. FATİH GÜLER, “DENTAL SANAYİMİZİN YARIDAN FAZLASI YERLİ ÜRETİM OLMALIDIR”
Yerli Kompozit Dolgu Üretimi konusunda çok ciddi çalışmaları olan Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Afife Binnaz Hazar Yoruç ile Öğr. Gör. Dr. Aysu Aydınoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı seminerin açılış konuşmasını yapan Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Fatih Güler, “Türkiye’de 92 Diş Hekimliği Fakültesi var. 66 Fakültede eğitim devam ediyor. Bu fakülteler önümüzdeki on yıl içerisinde dental sanayi argesine destek veremezse, dönüşüm yaratamazsa, dental sanayimizin yarıdan fazlası yerlileşemezse bu kadar üniversite, çaba, emek boşa giderek yazık olacak. Bu yüzden üniversitelerimizin argeye önem vermeleri, ülkemizin yerli ürün üretiminde çağı yakalaması lazım. Hatta ülkemiz yerli dental üretim merkezi olması lazım. Bizim oda olarak yerli üretim konusunda desteğimiz tamdır. Bu anlamda başarılı çalışmalara imza atmış değerli bilim insanı hocalarımızı buraya konuk ettik. Aktaracakları değerli bilgiler için kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum.” dedi.
“ANTİBAKTERİYEL NANO KOMPOZİT DİŞ DOLGU MALZEMESİ ARTIK YERLİ”
“Üniversite-Sanayi İşbirliğiyle Bir Başarı Hikayesi: Yerli Kompozit Dolgu Üretimi” konu başlığıyla sunum yapan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Afife Binnaz Yoruç Hazar ile Öğr. Gör. Dr. Aysu Aydınoğlu, çalışmaları sonucu ortaya çıkan antibakteriyel nano kompozit diş dolgu malzemesinin yerli üretim çalışmaları hakkında katılımcı diş hekimlerine bilgi verdi.
İNORGANİK FAZ SİSTEMLERİNİ KENDİMİZ ÜRETİYORUZ
Yerli Dental Kompozitin özellikleri, devam eden çalışmalarınada değinen Prof. Dr. Afife Binnaz Yoruç Hazar ile Öğr. Gör. Dr. Aysu Aydınoğlu, “Üniversite-sanayi işbirliğinde temel olarak Akademisyen (Üniversite) ve Sanayici (Firma) gibi iki taraf vardır. Günümüz Üniversite-sanayi işbirliğinde de Akademisyen (Üniversite), Sanayici (Firma) ve Mali Destek (Devlet, Özel Destek, vb.) 3 taraf vardır. Dental Kompozit; diş çürüklerinin yanı sıra aşınma gibi çeşitli travmatik olaylar ile meydana gelen kayıplarda kaybın yerini almak veya estetik uygulamalar için kullanılan malzemelerdir. Bir inorganik ve bir organik fazdan oluşan ve ışık ile kürlenebilen kompozit yapılardır. Yerli Kompozit üretiminde kullandığımız tüm inorganik faz sistemlerini kendimiz üretiyoruz. Formülasyonların ticari boyutta üretim için optimizasyonu, rejeneratif özelliklerin belirlenmesi, renk çalışmaları, organik fazın modifiye edilmesi gibi çalışmalarımız sürmektedir.” diye konuştular.