Ayhan Barut, Çukobirlik’e sahip çıkmaya devam ediyor
“Çukobirlik yaşatılmalıdır”
“Rayiç bedel raporu niye rahatsız ediyor?”
“Çukobirlik’in değerleri yok pahasına elden çıkarılmasın”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye ekonomisi, ülke tarımı ve çiftçisi ile Çukurova Bölgesi için hayati öneme sahip Çukobirlik’in borçları nedeniyle arsa ve binalarının satılmak istenmesine karşı mücadelesini sürdürüyor. Çukobirlik’e ait 41 dönüm alanda kurulu Mihmandar Kooperatifi için gayrimenkul uzmanlarınca hazırlanan 56 milyon 500 bin liralık rayiç bedel raporunun birilerini rahatsız ettiğini aktaran Barut, “Çukobirlik’in hiçbir varlığının satılmamasını, aksine desteklenip yaşatılmasını, borçlarının ödenmesi için iktidarın yandaş firmalara yaptığını ülke tarımı, çiftçisi ve ekonomisi için de yaparak Çukobirlik’i hayatta tutmasını ve işlevsel hale getirmesini istiyoruz. Bunun yanı sıra 6 Ekim’de Çukobirlik’e ait gayrimenkullerin satışı için düşük rayiç bedeller belirlenerek üç otuz paraya birilerine peşkeş çekilmesine de karşı çıkıyoruz. Sadece Mihmandar Kooperatif için hazırlanan 56 milyon 500 bin liralık rayiç bedel raporunun yüksek bulunmasına, bu raporu hazırlayanların tehdit edilmesine göz yummayacağız. Değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Çukobirlik peşkeş çekilemez” dedi.
RAYİÇ BEDEL YÜKSEK ÇIKTI, ORTALIK KARIŞTI
Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Çukobirlik) Adana’nın Seyhan ve Yüreğir İlçeleri ile Mersin’in Tarsus ilçelerinde bulunan toplam 265 bin metrekare yüzölçüme sahip 6 adet arsa ve binası 6 Ekim 2021 tarihinde ‘Kapalı zarf, açık arttırma’ yöntemiyle satışa çıkarılıyor. Çukobirlik’in Mersin Yolu üzerinde bulunan çok katlı genel müdürlük binasının da yer aldığı gayrimenkul satışları için ihale duyurusı yapılırken, muhammen bedel belirlenmemesi de dikkat çekti. Satışı söz konusu olan Karataş Yolu üzerindeki 41 dönüm alanda kurulu Çukobirlik’e ait Mihmandar Kooperatifi için bazı Çukobirlik üyeleri gayrimenkul uzmanlık şirketine başvurarak rayiç bedel tespiti yaptırdı. Toplamda 56 milyon 500 bin lira olarak belirlenen rayiç bedel raporu Çukobirlik üyelerine ve yönetimine de ulaştırıldı. Çukobirlik Mihmandar Kooperatifi için kamuoyuna açıklanmayan muhammen bedelin 30-35 milyon lira arasında olduğu, bundan daha fazla bir bedel belirleyen gayrimenkul uzmanlarına yönelik bir baskı ve tehdit oluştuğu gündeme geldi.
“BU KÖTÜLÜK YAPILMAMALI”
Özerk bir kurum olan Çukobirlik’in borçları gerekçesiyle sürekli gayrimenkul satışları yaparak sorunları çözmeye çalıştığını aktaran CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, “Bir dönem Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük entegre tesisi olan, ülke tarımı ve çiftçimiz için vazgeçilmez öneme sahip Çukobirlik’in bu duruma düşürülmesini kabul edemiyoruz. Ülkemize ve çiftçimize, ekonomimize ve tarımımıza bu kötülük yapılmamalı” diye konuştu.
“PEŞKEŞE İZİN VEREMEYİZ”
Çukobirlik Mihmandar Kooperatifi için 27 Ocak 2021 tarihinde yapılan satış ihalesinde muhammen bedel olarak 32 milyon 500 bin liralık bir tutar belirlendiğini ancak o dönem satışın yapılamadığını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“O zaman da söylemiştik, şimdi de söylüyoruz. Çukobirlik’e bağlı bulunan en büyük kooperatiflerden birisi olan Mihmandar Kooperatifi atıl durumda ama 41 dekar alana sahip alan yok pahasına bir bedelle ihaleye çıkarılmıştı. Buna gönlü razı gelmeyen Çukobirlik üyeleri rayiç bedel raporu aldırdı. Bu raporda kamuoyuna açıklanmayan 30-35 milyon lira arasındaki ihale muhammen bedelinin 20 milyon liradan fazlası olmak üzere 56 milyon 500 bin liralık bir tutar belirlendi. Bu rapor ortaya çıkınca raporu hazırlayanlara ve bazı üyelere baskı kuruluyor. Çukobirlik’in peşkeş çekilmesine asla izin veremeyiz. Bu yanlıştan dönülmesi, Çukobirlik’in mallarının satılmaması, 4572 Sayılı Yasa’nın değiştirilmesini istiyoruz. İktidar Çukobirlik’e yardım elini artık uzatsın. Çukobirlik’in arsalarını, binalarını, gayrimenkullerini, satıştan çıkarıp tarıma ve çiftçiye tekrar kazandırsın. Yandaş firmalara yaptıklarının benzerini ülke ekonomisi, tarımı, çiftçisi için hayati öneme sahip Çukobirlik’e de yapsınlar. Borçlarını silsinler, kurumu işlevsel hale getirmek için destek versinler. Biz Çukobirlik’in satılmasına aslı izin veremeyiz. Tüm bunlara rağmen satılacak yerlerin de peşkeş çekilmesine, birilerine çok ucuza satılmasına göz yummayacağız. Bu süreci takip edeceğiz, değerlerimize sahip çıkmayı sürdüreceğiz.”