Hoşgeldiniz  
ads

Çocuk bakış açısıyla ‘BOŞANMA’

Selin Zeynep Yıldız | 15 Nisan 2019 | Alt Manşet, Eğitim, Genel, Gündem, Köşe Yazıları, Manşet, Sağlık, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler


Selin Zeynep Yıldız
psk.selinyalcin@gmail.com

Çocuk bakış açısıyla ‘BOŞANMA’
Evliliğin yasal olarak sonlandırılmasıyla meydana gelen ayrılık sürecini boşanma olarak tanımlamaktayız. Çiftler arasında yaşanan çeşitli anlaşmazlıklar ya da geçerli farklı sebeplere dayanarak verilen boşanma kararı; evlilik kadar yaşamın içerisinde olan bir durumdur aslında. Fakat çiftlerin sahip olduğu çocuğu ya da çocukları var ise bu durum biraz daha zorlu bir süreç haline gelebilmektedir.
Zaman zaman ebeveynler çocukları için boşanmaya ara vermekte ya da ertelemektedir. Bu tutum, olumsuz farklı durumların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bir çocuğun, huzursuz, mutsuz, kavga dolu bir aile ortamında büyümesi onun ileriki yaşamında negatif davranışlarının belirmesine sebep olabilmektedir. Ebeveynler; gerekli hassasiyeti göstererek boşanmayı olabilecek tüm yönleriyle düşünmeli, olumlu ya da olumsuz kararı bu şekilde vermelidirler. Boşanma süreci, her bireyi farklı etkileyebileceğinden her çocukta benzer tepkileri beklemek anlamsızdır. Burada önemli olan; çocuğun ‘boşanma’ kavramını nasıl anlamlandırdığı ile ilgilidir. Çoğu çocuk bu kelimenin anlamını bilmeyebilir ya da yanlış anlamlandırabilir, ebeveyni olarak onun kafasında sağlıklı bir netlik yaratmanız gerekecektir.
Peki, iki erişkin birey olarak boşanma kararı aldınız ve bunu çocuğunuza nasıl söyleyeceksiniz?
Çocuğa bu konuşmayı, anne ve babanın bir arada yapması daha uygun olacaktır. Önceden aranızda bununla ilgili bir konuşma yapmak; çocuğun olası sorularına hazır olmanıza fayda sağlar. Konuşma esnasında yüz ve mimik hareketlerinize dikkat etmeli onu kaygılandıracak davranışlardan kaçınmalısınız. Bu süreçte evde kaos ortamı yaratmaya gerek olmadığını unutmamalısınız.
‘’Biz annenle ya da babanla artık güzel anlaşamıyoruz. Birlikte eğlenemiyor, mutlu olamıyoruz. Tıpkı senin anlaşamadığın arkadaşlarınla bir şeyler yaptığında hissettiğin gibi hissediyoruz. Bu yüzden artık evlerimizi ayırmaya karar verdik. Senin, benim evimde de annenin evinde de bir odası olacak. Biz seninle önceden nasıl zaman geçiriyorsak bundan sonra da öyle geçireceğiz. Bu anne ve baba arasındaki bir durum, seninle hiçbir ilgisi yok. Biz seni çok seviyoruz.’’ şeklinde bir açıklama yapabilirsiniz.
Bu süreçte çocukların kafasında soru işaretleri mutlaka giderilmelidir. Peki, nelerdir bunlar?

  • Benim yüzümden mi boşanıyorlar?
  • Ben kiminle kalacağım?
  • Annem ya da babam arasında seçim yapmam gerekir mi?
  • Babam evi terk etti, annem de evi terk edip beni yalnız bırakır mı?
  • Artık onu göremeyecek miyim?

Anne ve babanın boşanma sürecinin nasıl olduğu, çocuğun psikolojik gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ebeveynler arası yaşanan olumsuz durumlar konusunda (kavga, şiddet, aldatma vb) çocuğa yansıtılmamaya özen gösterilmeli, çocuğu bir taraf olmaya zorlamaya çalışılmamalıdır.

PSİKOLOG
Selin Zeynep YILDIZ
psk.seliny

1779 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.