Hoşgeldiniz  
ads

Bilgiç, “İhraç edeceğimiz ürünleri ithal etmemeliyiz”

admin | 26 Haziran 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Adana Ticaret Borsası (ATB) 15. Olağan Meclis toplantısında konuşan Başkan Şahin Bilgiç, “İhraç edeceğimiz tarımsal ürünleri ithal etmemeli, planlı ve programlı bir üretim ile ülke tarımının yüksek tarımsal potansiyelini inşa etmeliyiz.” dedi.

ÜRETİMDE DENGE KURULMALI

ATB Meclis Başkanı Osman Bağış’ın açtığı meclis toplantısında gündem gereği söz alan Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Türkiye’de ciddi manada iklim değişikliklerinin olduğunu, bu sebeple tüm ürünlerin hasatlarında olumsuzluk yaşandığını söyledi.

Başkan Bilgiç, “Üretimde bu sene ciddi manada kayıp var. Kayıpların %10’u geçmemesini temenni ediyorum. Ben Makina Mühendisiyim. Bizde bir tabir vardır ‘İşleyen makinanın ayarlarıyla oynadığınız zaman o makinaya bir daha ayar tutturamazsınız’ diye. Bu yüzden Türkiye’de ekonomi ile ilgili bazı ayarlarla oynamak iyi değildir. Sistemi nasıl daha iyi çalıştırabilir, nasıl daha iyi yapabiliriz? Onun gayreti içerisinde olmak lazım. Hükümetimize bu güne kadar yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyoruz ama hükümetimizden de dışa bağımlılığımızı nasıl azaltabilir, üreticilerimize nasıl destek olunabilir, bunlarla ilgili çalışma bekliyoruz. Daha planlı, programlı tarımın ele alınacağı bir Türkiye bekliyoruz. Çünkü üretici, ürününü tarlada bırakıp veya zararına sattığı zaman bir sonraki sene o ürünü ekmez. Bu kez tüm ürünleri dışarıdan ithal edecek hale geliriz. Bu doğru değildir. Kısa süre önce soğanda, patateste bunu yaşadık. Bu açıdan bizlerin ihraç edeceği ürünleri ithal etmememiz lazım. Bu da ancak doğru tarımsal politikalarla olur. Yeni politikalar oluşturulup, üreticilerimiz kalkınırsa hem üretici hem de tüketici bundan memnun kalır. Denge kurulur.”

YAŞ SEBZE MEYVE SİYASETE ALET EDİLMEMELİ

Sürdürülebilir tarımdan sürekli bahsettiklerini de hatırlatan Başkan Bilgiç, “Türkiye insanları besleyebilmek için üretici bu sene ektiği ürünleri hasat ettikten sonra seneye tekrar ekmesi lazım. Ama girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle üretim azalmaya başladı. Yaş sebze meyveleri de güncel siyasete alet etmemek lazım. Yaz dönemiyle beraber şuan domates tarlada 60-70 kuruş. Üreticilerin kullandığı su da çok önemli. Devlet Su İşleri geçmiş yıllarda üretici ürünlerini kaldırdıktan sonra bütün ürününü satar, parasını ondan sonra alırdı. Fakat 2019 yılında DSİ’nin parayı erken alma kararı var. Biz Adana Ticaret Borsası olarak üreticilerle sürekli aynı sahadayız. Sürekli istişare içerisindeyiz. Üreticileri sıkıntıya sokacak bu karar doğru bir karar değildir. Bu yanlış karardan vazgeçilmelidir. Üretici ürünlerinin tamamını sattıktan sonra parasını ödemesi doğru olanıdır.”

TÜRİB FAALİYETE GEÇİYOR

Adana Ticaret Borsası’nın da kurucu ortaklarından olduğu Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB)’nın Temmuz ayı başında faaliyete geçeceğini bildiren Başkan Bilgiç, “Adana Ticaret Borsamız ile TÜRİB arasında yapılan sözleşme ile Acentelik hizmetine başlamış olduk. Lisanslı Depolarda oluşturulan ELÜS’lerin alım-satım işlemleri TÜRİB üzerinden yapılacağından dolayı gerçek ve tüzel kişiliğe sahip yatırımcıları borsamıza başvurarak üyelik kaydı yaptırmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından meclis gündem maddelerine geçildi.

604 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.