Hoşgeldiniz  
ads

Başkan Zeydan Karalar, “Haşereyle, sivrisinekle bilimsel mücadele.”

admin | 27 Mart 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Çayır-bostan sinekleriyle ilgili açıklama bilim insanlarından geldi:

“Çayır sinekleri, büyük sivrisinekler değildir, ilaçlamaya gerek yok.”

Başkan Zeydan Karalar, bilim insanlarını toplayarak, yer yer korkuya neden olan çayır sinekleriyle ilgili endişeye gerek olmadığına dair açıklama yaptı

Bostan sineği ya da çayır sineği olarak adlandırılan, doğaya yararlı, büyük sivrisinek görüntüsündeki bir canlının, halk arasında zaman zaman endişe yaratması nedeniyle, bilim insanlarıyla birlikte açıklama yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, bostan sineklerinin sivrisineklerle karıştırılmaması gerektiğini, ilaçla mücadeleyi gerektiren bir durum olmadığını söyledi.

Başkan Zeydan Karalar, Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınma Daire Başkanı Hasan Deda Büyüköztürk, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rifat Ulusoy ve Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Naim Öztürk’le bir araya gelerek, vatandaşın endişelerine dair görüş alışverişinde bulundu, açıklama yaptı.

ÇAYIR SİNEKLERİ İLE KİMYASAL MÜCADELEYE GEREK YOK

Son dönemde insanlarda doğal olarak hassasiyet meydana geldiğini belirten  Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınma Daire Başkanı Hasan Deda Büyüköztürk, “İnsanlarımızda hassasiyet arttı. Çayır sinekleri, bostan sinekleri dediğimiz sinekler yoğun şekilde görülüyor. İnsanlarda kaygı oluşturdu. Bizi arayarak, ALO 153 Çağrı Merkezi’ni arayarak ilaçlama yapmamızı istiyorlar. Biz yerinde gözlem yapıyoruz, kontrol ediyoruz ve çayır sinekleri olduğunu görüyoruz. O yüzden kimyasal mücadele yaptırmıyoruz” dedi.

BÜYÜK SİVRİSİNEK GİBİ GÖRÜNÜR AMA TAMAMEN FARKLI BİR CANLIDIR

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rifat Ulusoy da, endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, ayrıntılı bilgi verdi, Prof. Ulusoy, “Çayır sinekleri, bostan sinekleri dediğimiz sinekler sivrisineklere benzer. Sivrisineklerden daha büyük, daha iri, ayakları daha uzun olan canlılardır. Yağışın bol olduğu iklimlerde, akarsu kenarlarında, göl kenarlarında, çok sulanan yerlerde olur. Bostan sineği denmesinin nedeni de budur aslında. Bostanlar çok sulandığı için oralarda daha fazla görülür. Sivrisineklerle hiçbir akrabalıkları yoktur. Sivrisinekler sokucu-emici dediğimiz ağız yapısına sahiptirler. Bostan  sineklerinin ağız yapısı ise karasineklerle benzerdir. Yalayıcı-emici ağız yapısına sahiptirler. Sivrisinekler gibi hastalık taşımazlar. Aslında sivrisineklerin de hepsi hastalık, virüs taşımaz. Bir canlının bir virüsü, hastalığı taşıyabilmesi için o yapıya özel olarak bürünmüş olması gerekir. Bostan sineklerinin bu yıl çok görünmelerinin nedeni, havanın yağışlı geçmesi. Bostan sinekleri yağışlı, nemli, çamurlu ortama adapte olmuş canlılardır. Onun için daha çok ilkbaharın ve sonbaharın yağışlı geçtiği dönemlerde ortaya çıkarlar.

İlk dönemlerinde bitkilerin köklerinde, suda, büyük çoğunluğu da gübre, toprak humusu ,çürümekte olan bitki materyalleri gibi ortamlarda beslenirler.

Bostan sinekleriyle ilgili vatandaşlarımızın endişe duyasını gerektirecek bir durum yoktur” diye konuştu.

POLENLERİ TAŞIYARAK BİTKİ, SEBZE, MEYVE DÖLLENMESİNE YARDIMCI OLUR

Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Naim Öztürk, çayır sineklerinin yararlı canlılar olduğunu söyledi. Dr. Öztürk şöyle devam etti: “Çayır sinekleri son zamanlarda park ve bahçelerimizde, yeşil alanlarda yoğun olarak görülüyorlar. Yağış var, iklim de uygun. Bunların çok fazla görülmesi gayet normal. Larvalardan aynı dönemde toplu olarak çıkış yaptıkları için çoğalıyorlar. Kanatlı canlılar oldukları için zaten bir müddet sonra doğaya dağılacaklar ve nadiren insanların görebileceği konumlarda kalacaklar.

587 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.