Bakanlık ‘sır’ diye saklanan bilgileri açıkladı, yolcu garantisini kabul etti
“Yolcu garantisi veren bakanlık, Adana Havaalanı’nı kapatmak için bahane arıyor”
“Yatırım yapmanızı engellemek için elinizi tutan mı var?”
“Adana Havaalanı’na yatırım yapın”
“Bölgenin yeni havaalanı ihtiyacı yok”
“12 yıllık yolcu garantisini niye verdiniz?”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı’na 12 yıl boyunca 2 milyon 353 bin 787 iç hat giden yolcu, 347 bin 374 dış hat giden yolcu garantisi verileceğini açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sert tepki gösterdi. Yıllık 3 milyon yolcu kapasitesi olan Adana Havaalanı’nı geçen yıl 5 milyon 60 bin kişinin kullandığını açıklayan Bakanlığın, “Bölgenin daha büyük bir havalimanına ihtiyaç duyduğu gerçeği ortadadır” açıklamasını kınayan Ayhan Barut, “Yeni havaalanı işletmecisine yolcu garantisi veren bakanlık, Adana Havaalanı’nı kapatmak için bahane arıyor. Hep söylüyoruz Adana Havaalanı’na yatırım yapılsın diye. Elinizi tutan mı var? İsraftan kaçının, bölgenin yeni havaalanına ihtiyacı yok çünkü. Adana Havaalanı’nın pistleri, terminalleri, binası, parkı ve apronları için yeteri kadar yatırım yapın” dedi.
BAKANLIK ‘SIRLARI’ PAYLAŞTI
15 Aralık 2011 tarihinde 357 milyon Euro yatırım maliyetiyle ihale edilen ancak 9 yılda tamamlanamayan Çukurova Bölgesel Havalimanı tartışmaları sürüyor. Havaalanı üstyapı ihalesinde 297 milyon 100 bin Euro bedelle en yüksek teklifi veren şirketin AKP’den belediye başkan adayı olan birisine ait olmasıyla alevlenin tartışmaların ardından iktidara yönelik eleştiriler artınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Bugüne dek ‘ticari sır’ gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmayan bilgilerin de yer aldığı bakanlık açıklamasında, “Garanti verilen yolcu sayısı hususunda işletme süresinin ilk 12 yılı ile sınırlı olmak kaydıyla yolcu garantisi verilmiş olup 2 milyon 353 bin 787 iç hat giden yolcu, 347 bin 374 dış hat giden yolcu sayısı garanti edilmiştir. 12 milyon yolcu garantisi verildiği ifadesi tamamen yalandır. Mevcut kapasitesi 3 milyon yolcu olan Adana Havalimanında 2019 yılsonu itibariyle yaklaşık 5 milyon 60 bin yolcuya hizmet verilmiştir. Bölgenin daha büyük bir havalimanına ihtiyaç duyduğu gerçeği ortadadır” denildi.
“ADANA’YI CEZALANDIRMAKTAN VAZGEÇİN”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yapılan açıklamaların ‘niyeti’ ortaya koyduğunu vurgulayan Ayhan Barut, iç hat ve dış hatlarda 12 yıl süreyle verildiği belirtilen yolcu garantisi için şirkete ne kadar para ödeneceğini sordu. Bölgenin yeni bir havaalanına ihtiyacı olmadığını, iktidarın Adana Havaalanı’nı kapatmak için bahane aradığını söyleyen Barut, şunları kaydetti:
“Çukurova’nın en verimli tarım toprakları üzerine rant aşkıyla yeni bir havaalanı yapmak istiyorlar. Bunların amacı rant, talan ve Adana’ya darbe vurmak. Adana’da zaten travma yaşanıyor. TRT’sinden Karayolları’na bütün bölge müdürlükleri ve kurumlar zaten Adana’dan taşınıyor, fabrikalarımız kapatılıyor, Adana’nın değerleri yok ediliyor. Şimdi aynısı havaalanı için yapılmak isteniyor. Biz komşu ilimiz Mersin’e havaalanı yapılmasına karşı değiliz. Mersin’in ve Adana’nın da ihtiyacını karşılamayacak bu yeni proje. Mersin’in batı ve kuzey tarafında, verimli tarım toprakları olmayan, Mersinli hemşehrilerimizin istediği yere havaalanı yapılsın. Bu nedenle Adana Havaalanı’nın yanı başındaki bir yere, Mersinliler’in de istemediği bir bölgeye Çukurova Bölgesel Havalimanı yapılması israftır. Yeni havaalanı işletmecisine yolcu garantisi veren bakanlık, Adana Havaalanı’nı kapatmak için bahane arıyor. Hep söylüyoruz, Adana Havaalanı’na yatırım yapılsın diye. Elinizi tutan mı var? İsraftan kaçının, bölgenin yeni havaalanına ihtiyacı yok çünkü. Adana Havaalanı’nın pistleri, terminalleri, binası, parkı ve apronları için yeteri kadar yatırım yapın. Çukurova Bölgesel Havalimanı’na bu kadar para dökeceğinize, bölgenin de ihtiyacını karşılayan, ülkemizin en güvenli havalimanı olan Adana Havaalanı’nı iyileştirin. Adana Havaalanı’nı kapatma ısrarından vazgeçin. Adana’yı cezalandırmak yerine, pistlerin uzatılması ve genişletilmesi için uygun bir alana da sahip kentimize sahip çıkın. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını, kamu kaynaklarını pervasızca savurmayın. Ülkemize ve kentimize kötülük etmeyin artık daha fazla.”