“Para varsa çiftçi niye desteklenmiyor ve üretemiyor?”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, “‘Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz’ diyenlere karşı şunu söylüyorum; Türkiye’de para var ki ithalat yapabiliyor” diye açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tepki gösterdi. Türkiye’nin tarımda net ithalatçı hale getirildiğini ve samanı bile ithal ettiğini vurgulayan Barut, “Para varsa çiftçi niye desteklenmiyor ve üretemiyor?” diye sordu.
“ÜRETİCİNİN HALİNDEN ANLAMIYORLAR”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin “‘Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz’ diyenlere karşı şunu söylüyorum; Türkiye’de para var ki ithalat yapabiliyor” açıklamasıyla ilgili konuşan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “AKP ile tarımda üretimden uzaklaştırılan çiftçinin halini ve çektiği çileyi bu yaklaşım içindekiler nasıl anlayabilir? Zaten üreticiyi, onların derdini ve isteklerini bir türlü anlayamadıkları için sorunlar çığ gibi artarak büyüyor. İktidarda olup işin başında bulunanlar ne acıdır ki, çözüm üretmek yerine akıl almaz açıklamalar yapıyorlar” diye konuştu.
BENZETMEYİ HATIRLATTI
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Saman ithal ettiniz, buğday ithal ettiniz diyenlere karşı şunu söylüyorum; Türkiye’de para var ki ithalat yapabiliyor’ açıklaması yapan sayın Bakan gibi buna benzer yaklaşım sergileyenlerle ilgili güzel ülkemizde ‘Zengin ailenin şımarık çocuğu’ diye bir benzetme yapılır. Sayın Bakan da anlaşılan bu benzetmeye uygun bir yaklaşım içerisine girmiş ne yazık ki. Ülkemiz, dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken net ithalatçı durumuna nasıl getirildi? Bunu sorgulamak ve çare üretmek yerine işi başka noktalara taşımaya çalışanların derdi sorunları çözmek olmuyor maalesef. Yeni dönemde iki bakanlık birleştirilerek Tarım ve Orman Bakanlığı oluşturuldu. Bu bakanlıkların 2018 yılı bütçe toplamı 36.4 milyar liraydı. 2019’da arttırılması beklenen bütçe yüzde 7.4 azaltılarak 33.7 milyar liraya indirildi. Buna itiraz etmeyen bir bakanla karşı karşıyayız. Bakan daha bütçesine sahip çıkamamıştır. Dolayısıyla bütçesine sahip çıkamayan bir bakandan tarıma, ormana, çitfçiye sahip çıkmasını da beklemiyoruz. Tarımın 2002 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’daki yüzde 10’luk payı, 2018’in ilk yarısında yüzde 5.9’a kadar geriledi. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2.8 milyon iken, 2017’de 2.1 milyona düştü. 2002’de 4.5 milyar lira olan çiftçi borcu bugün 109 milyar liraya yükseldi. Bu sorunlara çözüm üretilmediği gibi üreticinin derdinden hiç anlamadıklarını da ortaya koyuyorlar.
“PARA VARSA NEDEN ÇİFTÇİLER ÜRETEMİYOR?”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çeşitli sorular yönelten Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Sayın Bakan madem ülkemizde para bu kadar çok ise çiftçimiz ekip biçmekten neden vazgeçiyor, tarım toprakları neden küçülüyor? Neden Tarım Kanuna göre 154 milyar alacağı olan çiftçiye bu parayı ödemiyorsunuz? Neden mazot, gübre ve ilaç fiyatları sürekli artıyor? Neden, soğan depolarına zabıta gönderiyorsunuz? Neden üretici hayvanını kestiremiyor? Neden pamuk 4.5 liradan 3 liraya, narenciye 1.5 – 2 liradan 60 kuruşun bile altına indi? Neden tarım sektörünün en önemli bileşenlerinden Ziraat mühendisleri, Veteriner hekimler, Gıda ve Su Ürünleri Mühendisleri ile Tekniker ve Teknisyenlere kadro vermiyorsunuz? Söz verdiğiniz halde bu meslek gruplarının kamuya atamalarını yapmıyorsunuz?”