Mantı, “Cüzdanınıza bakmadan para harcamayın!”
Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) ve Alpaslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi(ATÜ) İşletme Bölümü birlikteliği ile öğrencilere “Ekonominin Kodları” eğitimi verildi. Eğitime Hürriyet Finans Yazarı Eral Karayazıcı’da katıldı.
MANTI, “CÜZDANIMIZA BAKMADAN PARA HARCAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”
Adana Sanayi Odası (ADASO) Konferans Salonunda düzenlenen eğitim öncesi konuşma yapan Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD)Başkanı Berman Mantı, “Sevgili gençler bugün belki öğrenci olarak bu sıralarda oturuyorsunuz, ama biz biliyoruz ki yarın hepiniz bulunduğunuz sıralardan kalkıp işe başlayacağınız bir çok kurum ve şirkette önemli görevler edinecek ve hatta iyi bir fikir ile işinizin girişimcisi olacaksınız. Şunu bilmelisiniz ki bu süreçte hem şirketinizi hem de kendi kariyerinizi etkileyecek bir çok önemli kararlar almak durumunda kalacaksınız. İşte o vakit global düşünmenin ne demek olduğunu fark edeceksiniz. O günler gelmeden, şimdiden sizin finansal okur yazarlık konusunda kendinizi geliştirmeniz ve bu farkındalığa ulaşmanızı istiyoruz. Günümüzde hiç bir ekonomi birbirinden bağımsız değil. Antik Çağda yaşamıyoruz, birbirinden kopuk ve bağımsız ekonomiler çok geride kaldı. Yapay Zeka Çağına geldiğiniz şu günlerde şirketlerin geleceklerini, dünya ekonomisini ve trendini iyi okuyarak yön vermeliyiz. Cüzdanımıza bakmadan para harcamamız nasıl mümkün değilse, global ekonomiye bakmadan şirketimizle ilgili bir karar da vermememiz gerekiyor. İŞKAD olarak bunun önemini iş dünyasına, yatırımcıya ve üniversite gençlerimize bu farkındalık oluşuncaya kadar anlatmaya devam edeceğiz.”
DOÇ. DR. EFEOĞLU, “MESLEKİ BECERİNİN ÖMRÜ İKİ YILA DÜŞTÜ”
Alpaslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi(ATÜ) İşletme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Efe Efeoğlu, “Dünyada meydana gelen bilgi üretimindeki artış, hızlı ve güçlü bir değişimi de beraberinde getiriyor. Bu değişim dalgası bir çok sektörü etkilediği gibi genelde tüm eğitim sistemini, özelde ise yüksek öğretimi de derinden etkiliyor. Günümüzde bilgideki artış ve meydana gelen değişim mesleki becerinin de süresini kısalttı. Eskiden bir üniversite mezunu edindiği bilgi ve kazandığı beceri ile 40-50 yıl para kazanabiliyordu. Bugün ise bu süre 2 yıla düştü. Diğer bir deyişle benim ikinci sınıf öğrencileri ile paylaştığım bilgi, onlar mezun olana kadar geçerliliğini yitiriyor. Böyle bir dönemde hem öğrenci hem de öğretim elemanı kendisini sürekli güncellemeli. Hatta ders müfredatları sürekli güncellenmeli. Şunu açıkça ifade etmek isterim; artık hiç bir öğrencinin kendi kaderini bir öğretmenin ellerine bırakma lüksü yok. Siz kendi geleceğinizden bizzat kendiniz sorumlusunuz. Tabi ki derslerinize çalışacaksınız, ancak okul dışında da “ Ekonominin Kodları” gibi çeşitli etkinliklere katılarak bilginizi, becerinizi artıracak ve kendinizi sürekli güncel tutacaksınız.”
ERAL KARAYAZICI, “KESKİN VİRAJDA HIZ KESMELİYİZ”
ATÜ İşletme Bölümü öğrencilerine verdiği eğitimde İş dünyası için “Ekonomi gelecekte nasıl seyredecek?” soruna yanıt vererek konuşmasına başlayan Hürriyet Finans Yazarı Eral Karayazıcı, “Ekonomide canlanma olacaksa önceden kapasite arttırmak, ihtiyaç duyulan yatırımları gerçekleştirmek ve bu etaba güçlü stokla girmek gerekir.” dedi.
Ekonomideki canlanmayı önceden görmenin yetmeyeceğini, ne kadar süreceğini ve ekonominin ne ölçüde tempo kazanacağını da tahmin etmek gerektiğini ifade eden Karayazıcı, “Ancak aksi olur da bir durgunluk veya daralma ile karşılaşılırsa dimyata pirince giderken evdeki bulgur teslim edilebilir. Keskin viraj sayabileceğimiz bu parkurlara yaklaşırken hız kesmek, fren sisteminin bakımını yapmak hatta kimi zaman en kötüyü de hesaba katıp, savrulma anına her yönü ile hazırlanmak gerekir. Ancak aksi olur da bir durgunluk veya daralma ile karşılaşılırsa dimyata pirince giderken evdeki bulgur teslim edilebilir. İyi güzel de ekonominin ileride nasıl seyredeceğini tahmin etmenin bir yolu var mı? diye sorarsanız, major şokları önceden tahmin etmek imkansızdır. Ancak konjonktürel bir canlanmayı veya kaçınılmaz bir durgunluğu hatta krizi (2001 – 2009 gibi) hem de 9 – 12 ay (kimi zaman 24 ay) öncesinden tahmin etmek pekala mümkündür.” diye konuşan Eral Karayazıcı, ‘Finans dünyasından bakarak ekonominin gelecekteki seyri nasıl öngörülebilir?, Radar panelde hangi sinyal üreticiler olmalı ve nasıl yorumlanmalı? konularını anlaşılır ve kolaylıkla uygulanabilir bir biçimde aktardı.