admin | 20 Nisan 2018 | Alt Manşet, Ekonomi, Foto Galeri, Genel, Manşet, Sürmanşet A- A+
Adana’da “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Programı’’ kapsamında 128 projeye 36.2 milyon lira hibe desteği verilecek.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde ‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Programı’ tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Vali Mahmut Demirtaş, programın 2006 yılından beri uygulandığını belirterek; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, 2006 yılından bu yana “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP)” ile yatırımcılarımıza yüzde 50 hibe desteği programı uygulamaktadır. Bakanlığımız tarafından yürütülen ve 2006-2016 yıllarına kadar geçen 10 yıllık dönemde, toplam 10 etapta gerçekleşen “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Programı” kapsamında ilimizde 93 adet proje desteklenmiş ve 31 milyon 43 bin 205 TL tutarında hibe desteği sağlanmıştır” dedi.
Geçtiğimiz 2017 yılında Adana’da 60 projeye 25 milyon liralık destek sağlandığına değinen Vali Demirtaş sözlerine şöyle devam etti;
“Ayrıca 2017 yılında büyük bir başarı sağlanarak 60 yatırıma 25 Milyon Türk Lirası hibe desteği sağlanmış ve 2018 yılında ise 128 yatırım başvurusu Bakanlığımız tarafından kabul edilerek onaylanmıştır.
Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında 12. etapta ilimizde 186 adet proje başvurusu alınmış olup, Adana İl Değerlendirme komisyonunun çalışmaları neticesinde 133 proje, Ankara Merkez Değerlendirme Komisyonu’na gönderilmiştir.
Ankara Merkez Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan açıklamada 25’i ekonomik yatırım, 103’ü kırsal ekonomik altyapı yatırım konularında çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri olmak üzere toplamda 128 adet projenin ilimizde uygulanması uygun görülmüştür. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından uygulanması uygun görülen 128 projeye verilecek toplam hibe desteği tutarı, 36,2 milyon Türk lirası olup 128 projenin toplam yatırım tutarı ise 75 milyon 809 bin 632 Türk lirasıdır.
İnsanoğlu istedikten sonra başaramayacağı bir şey yoktur. Tarım deyince akla ilk gelen yer şüphesiz, Çukurova ve Çukurova’nın merkezi Adana aklımıza gelir. Tabi Adana’nın da bir takım önceliklerinin olması gerekir. Üretim artışını nasıl daha fazla artırabiliriz? Katma değeri yüksek ürünleri nasıl geliştirebiliriz? Onun için çaba sarf ediyoruz.
Valilik olarak Adana ekonomisinin can damarı olan tarım ve tarıma dayalı sektörlerle ilgili projelere, tarımsal, bitkisel, hayvansal çalışmalar yapan tüm kesimlere destek vermeye devam edeceğiz. Sizlerin bu meyanda önemli işler ortaya çıkaracağınıza, hatırı sayılır projelere imza atacağınıza inanıyoruz. Enerjinizi, emeğinizi, projelerinizi doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi ile ovası, sahili, kırsalı ile bu şehir insanı için seferber edeceğinizi biliyoruz.
Başaracağız. Geçtiğimiz yıl hazırlanan proje sayısı 60 iken, bu yıl 128 olması ve Türkiye’de Adana’nın üçüncü sıraya gelmesi bizim açımızdan sevindiricidir. İnşallah önümüzdeki yıl birinci sıraya geleceğimize de yürekten inanıyorum.
İl genelinde de ciddi projelerimizi hayata geçiriyoruz. Balıkçılık üzerine önemli bir proje üzerinde duruyoruz. Kafes balıkçılığı ve tarla balıkçılığı bakımından girişimlerimiz var. Gerekli olan yer tespiti yapıldı. En kısa zamanda tarla balıkçılığını geliştireceğiz. Bununla Adana’ya yılda en az 300 milyon lira gelir sağlayacağız. Ayrıca bu proje ile 10 bin civarında vatandaşımız istihdam edilecek.
Bu vesile ile bereketli toprakların şehri Adana için gece gündüz demeden çalışan, Adana için yeni projeler üreten, yeni yatırımlar yaparak istihdam kapıları açan, bu şehri seven, bu şehre inanan herkese buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında kabul edilen projelerin hazırlanmasından uygulanma safhasına kadar emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kabul edilen 128 projenin Adana’mıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum”
Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Ali Tekin ise Kırsal kalkınma projelerinin önemine değinerek, “Kırsal kalkınma yatırımları Adana’yı kalkındıracak, ivme kazandıracak ve tarımına yön verecek projelerdir. Bu yatırımların artması ve Adana’ya kazandırılması bizim için çok önemlidir. Bu yıl geçmiş yıllara göre daha fazla proje hazırlandı ve daha çok kabul gördü. Göndermiş olduğumuz 133 projenin 5 tanesi geçmiş yıllarda destek aldığından kabul edilmedi. Geriye kalan 128 proje bu yıl kabul edildi” dedi.
Toplantıya Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Murat Süzen, Çukurova Kaymakamı Osman Sarı, Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile proje ortakları ve çok sayıda davetli katıldı.