Hoşgeldiniz  
ads

SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI ÖNLEM ALIN

admin | 12 Mart 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+


 
Genellikle kişiden kişiye ve yüzeydeki ve havada enfekte olan partiküllerle temas halinde bulaşan soğuk algınlığı, çocukların sağlığı söz konusu olduğunda önemli bir etken. Tipik olarak fazla endişe edilecek bir şey olmasa da özellikle kışın yavaş yavaş bahara döndüğü günlerde soğuk algınlığı yaşamak farklı komplikasyonları ve doktor ihtiyacını gündeme getirebilir. Hastalığın özellikle çocukların keyfini kaçırdığını söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Deniz Parlakgümüş, soğuk algınlığı tedavisinde en iyi yöntemin ‘hastalığı önlemek’ olduğunu vurguluyor.
İştahsızlık ve asabiyet de belirtiler arasında
Çocuklarda soğuk algınlığının en belirgin belirtisi, tipik olarak sarı, yeşil veya açık renkli olan burun akıntısının eşlik ettiği burun tıkanıklığı. İlk üç gün ateş de sık görülen belirtiler arasında yer alıyor. Olası diğer belirtiler ise öksürük, boğaz ağrısı, uyku sorunları, iştahsızlık, sinirlilik, genişlemiş lenf düğümleri ve burun zarındaki kızarıklık ve şişlik olarak sayılıyor.
Astım hastalığı varsa dikkat
Çoğu soğuk algınlığının komplikasyonlara yol açmadığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Parlakgümüş, buna karşın hastalığın bazı çocuklarda astımın ağırlaşması, bakteriyel kulak enfeksiyonları, sinüzit ya da yine bakteriyel zatürre gibi sonuçlara da yol açabileceğine dikkat çekiyor. Örneğin on gün içinde iyileşmeyen burun tıkanıklıkları bakteriyel sinüs enfeksiyonunu beraberinde getiriyor. Soğuk algınlığı sonucu gelişen bakteriyel zatürre ise ateş, hızlı nefes alma ve öksürük ile kendini gösterebiliyor.
En iyi tedavi: Önleme
Soğuk algınlığı tedavisinde, çoğu ilaç altı yaşın altındaki çocuklar için önerilmiyor. Tedavi ise bir uzman doktor tarafından önerilen ateş düşürücüler, öksürük şurupları veya burun tıkanıklığını önleyecek ilaçlarla daha çok belirtilere yönelik olarak yapılıyor. Bununla beraber soğuk algınlığı tedavisinde en iyi yolun “hastalığı önlemek” olduğunu söyleyen Dr. Parlakgümüş, sık sık el yıkama, hasta olanlarla teması sınırlama, virüslere karşı etkili ev temizleyicileri kullanma ve C vitamini ile soğuk algınlığının önlenebileceğinin altını çiziyor.

Ateş 38 dereceyi geçmişse
Çoğu soğuk algınlığı kendi kendine kaybolacak olsa da 3 aydan küçük çocukların; uzun süre sıvı alamayacak olan, uyuşukluk veya huzursuzluk gibi ciddi davranış değişiklikleri gösteren ya da nefes almada zorluk çeken hastaların mutlaka hızlıca bir doktora başvurması gerekiyor. Ayrıca üç günden uzun süre 38 dereceden daha yüksek ateş, sarı akıntı, kırmızı gözler, iki hafta içinde iyileşmeyen veya daha da kötüleşen burun tıkanıklığı, kulak çekme ve ağrı gibi kulak enfeksiyonu belirtileri durumunda da tedavi için doktora başvurulması şart.

577 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.