admin | 17 Şubat 2019 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+
“Tarım ve üretici desteklenmeden sorun çözülmez”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Nasıl tanzim satış yaptıysak ilaç, gübre ve tohumda da aynısını yapacağız” açıklamasına sert tepki gösterdi. Ziraat Fakültesi mezunu ziraat mühendislerinin hakkı olmasına rağmen zirai ilaç bayiliği yapabilmek için diplomalarının bile yeterli görülmediğini ve haksız bir şekilde sınava tabi tutularak başarı gösterirse ruhsat alabildiğini anımsatan Barut, “Sebze ve meyveden sonra başlatılan tanzim satış uygulamasında çok büyük kısmı ithal edilen zirai ilaç, gübre ve tohumu zabıtalar mı satacak? Tarımı ve üreticiyi düşünüyorsanız, en büyük girdi maliyeti olan mazot fiyatlarını düşürün” dedi.
“TARIMI VE ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNÜYORSANIZ VERGİSİZ MAZOT VERİN”
Türkiye’nin uzun süredir derin bir ekonomik ve siyasi krizle karşı karşıya bırakıldığını aktaran CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “3 Kasım 2002’den beri ülkeyi yöneten AKP iktidarının mensupları, ortaya çıkan sorunları çözmek, kanayan yaraları tedavi etmek, ağlayan insanlarımızı güldürmek yerine sürekli ipe un seriyor, adeta ‘cambaza bak’ diyerek bir gün çifçiyi, bir gün halciyi, bir gün esnafı suçlayıp kendi sorumluluğunu gizleyerek çözümsüzlükte ısrar ediyor. Eğer samimiyseniz, tarımı, çiftçiyi, ülkeyi ve insanlarımızı düşünüyorsanız, lüks yat sahiplerine sağladığınız vergisiz yakıt imkanını çiftçinin en büyük girdi kalemi olan mazotta üreticilerimiz için de geçerli hale getirin” diye konuştu.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİ ANIMSATTI
Sebze ve meyve fiyatlarının düşürüleceği iddiasıyla başlatılan tanzim satış uygulamasının ‘göstermelik’ olduğunu ve kangren haline gelen sorunları çözmeyeceğini dile getiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:”İthalat ve tüketime dayalı ekonomi anlayışından vazgeçmeyen, tarım ve sanayi başta olmak üzere üretimin ve üretenlerin desteklenmesi yerine bir avuç rant odaklarına hizmet eden iktidar anlayışı, 2 kilogram domates, biber, soğan için yokluk içinde kıvranan insanlarımızı uzun kuyruklara sokmuştur. Bu akıl almaz, çağ dışı ve göstermelik uygulamanın bir benzerini şimdi zirai ilaç, gübre ve tohum satışları için de başlatacaklarını söylüyorlar. Zirai ilaç, gübre ve tohum için ayrı tanzim satış noktası açmanıza gerek yok ki. Ülke genelinde 17 Bölge Birliği ile 1618 şubesi bulunan kamusal kuruluşumuz Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla çiftçiye ucuz mazot, gübre ve yem verebilirsiniz. Çözüm üretmeyen bu anlayış, sebze ve meyvede sanki sorun kendilerinde değilmiş gibi üreticilerle tüketicileri karşı karşıya getirmişti. Şimdi de üretici, ilaç bayisi ve gübre firmalarını karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar.”
“ZİRAAT MÜHENDİSİNE YOK, ZABITAYA VAR MI?”
AKP iktidarının ülke gerçeklerini ve çiftçinin sorunlarını bildiği halde görmezden geldiğini vurgulayan Ayhan Barut, şöyle konuştu: “İktidar mensuplarına hatırlatmak isterim. Yüksek üretim maliyetleri ve zor şartlar altında ürettiği üründen para kazanamayan çiftçimiz, zirai ilaç bayilerinden tohum, fide, gübre ve ilaçlarını veresiye almak zorunda kalıyor. En az 1 yıl vadeli aldığı tohum ve ilaçlarla üreticimiz ayakta kalmaya, üretmeye çalışıyor. Veresiye zirai ilaç ve gübre alarak, kredi kullanıp borçla üretim yapmaya çalışan çiftçinin peşin parayla tanzim satış noktasından alışveriş yapamayacağını çok iyi bildikleri halde hepimizi yine kandırmaya çalışıyorlar. Tarımsal üretimi, ihracatı, çiftçiyi desteklemek yerine yine hedef şaşırtıyorlar. Eğer samimiyseniz, tarımı, çiftçiyi, ülkeyi ve insanlarımızı düşünüyorsanız, lüks yat sahiplerine sağladığınız vergisiz yakıt imkanını çiftçinin en büyük girdi kalemi olan mazotta üreticilerimiz için de geçerli hale getirin. Zirai ilaç, gübre ve tohumda dışa bağımlılık çok üst düzeyde. Bu gerçekleri nasıl bilmezsiniz. Derhal tarımda da dışa bağımlılığı bitirin. En azından tarımsal kredileri düzenleyip faizleri asgari düzeye indirin. Tarımsal üretimdeki sulama bedellerini, elektrik giderlerini minimum hale getirin. Teşvik ve prim destekleriyle çiftçimizi ayakta tutun. Ulusal tarım politikalarıyla her geçen gün bitirilen tarımı kurtarın. Ziraat Fakültelerinden mezun alanında uzman ziraat mühendisleri bile diplomaları olmasına rağmen haksız şekilde sadece diplomaları ile zirai ilaç bayiliği yapamıyor. Meslektaşlarımız diplomalarının dışında bayilik için gerekli ruhsatı ancak sınava girip alıyor. Peki şimdi ilaç, gübre ve tohumla ilgili tanzim satış noktalarında zabıtalar mı görev alacak? Artık suni gündemlerle hepimizi germek ve yormak yerine çiftçimizi ve ülkemizi düşünüyorsanız canımızı yakan bu sorunlara çözüm üretin. Biz her zaman çözüm için size gereken katkıyı sunarız.”