Hoşgeldiniz  
ads

“Askeri fabrikalar elden çıkıyor!”

admin | 01 Ocak 2019 | Manşet, Son Dakika, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, özelleştirmelerin Türkiye ekonomisine büyük darbe vurmaya devam ettiğini vurguladı.  Zırhlı araçları (Fırtına Obüs) sıfırdan üreten, tank modernizasyonunda tecrübe, bilgi ve deneyime sahip 1. Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü işyerinin de özelleştirme kapsamına alındığına dikkat çeken ve konuyu meclis gündemine taşıyan Dr. Şevkin, 1’nci Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü Fabrikasının 50 yılda oluşan savunma sanayi tecrübesiyle Türkiye’nin stratejik öneme sahip bir fabrikası olduğuna işaret etti. Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere her fırsatta ‘yerli ve millilik’ vurgusu yapan kabine üyelerinin, bu özelleştirme girişimi nedeniyle samimiyetten uzak bir görüntü sergilediğini dile getirdi.

“DÜNYADA İLK 5 ARASINDA YER ALIYOR”

20 Aralık 2018 Tarihli ve 30631 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 481 sayılı Özelleştirme İdaresi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı ile Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü 1’nci Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü işyerinin tüm mal ve hizmet üretim birimleri (fabrika) ile özelleştirme kapsamına alındığının ilan edildiğini belirten Dr. Şevkin, fırtına obüs üretiminin yanı sıra tank modernizasyonunda da tecrübe, bilgi ve deneyime sahip yetişmiş işgücü, son 10 yılda 3 defa özel sektörü bile gıpta ettirecek şekilde Milli Prodüktivite Merkezi’nin en verimli işyeri olarak tescil ettiği, dünyadaki ilk beş arasında yer alan bir işyerinin özelleştirilmesinin yanlışlığına değindi.

SERİ ALTAY TANKI ÜRETEBİLİR!

Fabrikanın Sakarya ili Arifiye ilçesinde, E-5 ile Otobanın tam ortasında Adapazarı şehir girişinde, 1 milyon 804 bin metrekarelik her türlü yeni yatırıma müsait çok geniş bir arazi üzerinde kurulu olduğunu,  500 ila 700 milyon dolarlık bir yatırımla 6 ay içerisinde seri Altay tankı üretim kapasitesi Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından tespit edildiğini, yetkililer tarafından Altay tankının ana üretiminin bu fabrika tarafından MSB-ASFAT A.Ş kanalıyla yapılacağının deklare edildiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Fabrika, ülkemiz savunma sanayii açısından vazgeçilemez kritik önemde ve tekrar yerine konulması mümkün olmayan stratejik önemde bir tesistir” dedi.

AKILLARA TAKILAN ÇOK SORU VAR

CHP Adana Milletvekili Şevkin, bu bağlamda TBMM’ye sunduğu önergesinde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yazılı olarak yanıtlandırılması istemiyle şu soruları sordu:

1-     10 yıldan bu yana Altay tankına ülkemiz kaynaklarından ne kadarlık harcama yapılmıştır?

2-     Altay tanklarının 1’nci Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü Fabrikası’nda üretilebileceği göz önüne alınmış mıdır?

3-     Sözkonusu fabrikanın devlet uhdesinde hizmet üreterek hem milli sermayeye hem de istihdama katkı sunacağına ilişkin bir öngörünüz var mı?

4-     Altay tankı üretiminde ve ekonomiye sağlayacağı katma değerin göz ardı edilerek 1’nci Ana Bakım Merkezi Müdürlüğü Fabrikasının devre dışı bırakılıp üretim ihalesinin hiçbir tank ve obüs üretme yeteneği ve kapasitesi olmayan yandaş bir firmaya verildiği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu firmanın ismi nedir, sahipleri kimlerdir?

5-     Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın zırhlı ve tırtıllı araçlarının, tanklarının, Fırtına Obüslerin kalbinin elinden alındığına yönelik iddialara cevabınız var mıdır?

6-     Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı Askeri Fabrikalar ve Tersaneler Anonim Şirketi (ASFAT A.Ş.) adı altında zaten 2 yıl önce bu amaçla kurulmuş olup, bu şirketin tüm askeri fabrikalarla, askeri tersanelerle, yurt içi ve yurt dışı firmalarla, askeri fabrika ve tersanelerin imkanlarını kullanarak ortak üretim, ortak kullanım ve çalışma yapması imkanı varken, Fabrikanın özelleştirilerek tamamen devredilmesi milli değerin elden çıkarılması anlamı taşımamakta mıdır?

7-     Fabrikada halen çalışan askeri ve sivil kadro sayısı kaçtır? Çalışanların ekonomiye ve üretime katkısı göz önüne alınacak mıdır?

8-     Fabrika Müdürlüğünün işletme devrinnin, Anayasamızın Savunmanın devletin görevi olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli Savunma Bakanlığı Kuruluş Ve Teşkilat Kanununa ve en önemlisi 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu’nun 1.maddesinde sayılan “özelleştirme kapsamına alınabilecek kuruluşları belirleyen” maddeye aykırı değil midir?

9-     Sözkonusu özelleştirmeden her fırsatta yerli ve millilik vurgusu yapan sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın haberi var mıdır?

10-  Ülkemizin geri dönülmez bir hata zincirinin başlangıcı olan böyle bir vehametten geri adım atılacak mıdır? Yüreği yaralı ve özverili yüzbinlerce savunma işçisi ve memurunun umutlu bekleyişine yanıt verilecek midir?

572 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.