ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türk vatandaşlığı kazanma hakkını kolaylaştıran düzenlemeleri Meclis gündemine taşıdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan Ayhan Barut, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra bazı şirketlere el konulduğunu ve mal varlıklarının TMSF’ye devredildiğini anımsatarak, “Buna benzer uygulamalar, yabancı yatırımcıları ürkütmüş ve yatırımdan uzaklaştırmıştır. Yaşanan büyük kaotik durum sermaye sahiplerinin ülkemizi terk etmesine sebep olmuştur. Buna karşın Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanarak Türk vatandaşlığına hak kazanma kolaylığı sağlayacak bir takım kararlar alınmıştır” dedi.
DEĞİŞİKLİKLERİ HATIRLATTI
Türk vatandaşlığına hak kazanma koşullarına ilişkin yakın süreçte 2 ayrı düzenleme yapıldığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti;
“12 Ocak 2017 tarihinde yapılan düzenlemeye göre ‘En az 2 milyon Amerikan Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirildiği Ekonomi Bakanlığınca tespit edilen, en az 1 milyon Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen, en az 100 kişilik istihdam oluşturduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tespit edilen, en az 3 milyon Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilen,
En az 3 milyon Amerikan Doları tutarında devlet borçlanma araçlarını 3 yıl tutmak şartıyla satın aldığı Hazine müsteşarlığınca tespit edilen’ diye sıralanan şartlardan en az birini sağlayan yabancı Türk vatandaşlığını kazanacaktı. Ancak 19 Eylül 2018 tarihinde aynı konuda tekrar bir değişikliğe gidildi. Buna göre en az 500 bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirildiği tespit edilen, en az 250 bin Amerikan Doları tutarında taşınmazı satın alan, en az 50 kişilik istihdam oluşturduğu saptanan, en az 500 bin Amerikan Doları tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatıran, en az 500 bin Amerikan Doları tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı satın alarak koşullardan birini sağlayan yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesi amaçlanmıştır.”
BU SORULARA YANIT İSTEDİ
Yapılan değişikli ve amaçlarını sorgulayan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini istedi;
“1) 2002 yılından günümüze kadar, yıllar itibariyle Türk vatandaşlığı alan kaç yabancı olmuştur? Ülkelere göre bu kişilerin dağılımı nasıldır? Bu kişilere hangi gerekçelerle Türk vatandaşlığı hakkı verilmiştir? Darbe girişiminden sonra ülkemizi terk eden Türk vatandaşlığı verilmiş yabancı sayısı kaçtır?
2) 12.01.2017 tarihli yönetmelik koşulları hangi gerekçeler dikkate alınarak 18.09.2018 tarihinde revize edilmiştir?
3) 12.01.2017 ve 19.09.2018 tarihlerinde yayımlanan yönetmelik şartlarına göre Türk vatandaşlığı alan kaç yabancı olmuştur? Türk vatandaşlığı alan bu yabancılar hangi şartları sağlamıştır? Söz konusu yabancıların ülkelere göre dağılımı nedir?
4) Yönetmelik değişikliği ile Türk vatandaşlığı verilen yabancıların Türk Lirası bazında ülkemize katkıları ne olmuştur? Bu yolla yabancılardan elde edilen paralar hangi kalemde toplanmış ve hangi amaç için kullanılmıştır?
5) Türk vatandaşlığı verilen ve daha sonra vatandaşlıktan çıkarılan yabancı oldu mu? Olmuşsa hangi ülke vatandaşı kaç kişi hangi nedenlerden dolayı çıkarılmıştır?
6) Bu süreçte Türk vatandaşı iken başka ülke vatandaşlığı için başvuran kişi olmuş mudur, kaç kişidir, hangi ülke vatandaşlığı için başvurmuşlardır?
7) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ mensubu olan ve olmayan, yurtdışına kalıcı olarak çıkan vatandaşların sayısı nedir? Bu vatandaşların eğitim, yaş ve meslek grupları bakımından durumları nedir?”