Hoşgeldiniz  
ads

“Adana’da son 10 yılda 55 büyük fabrika kapandı”

admin | 14 Kasım 2018 | Ekonomi, Genel, Manşet, Siyaset, Sürmanşet A- A+

“Fabrikalar, AVM’lere dönüştü”

 

 

“Adana, geri plana itiliyor!”                      

 

“Adana’daki kriz tavan yapmıştır”

 

“Adana’da son 5 yılda kapanan işletme sayısı 6 bini geçti”

 

ANKARA-  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, geçmiş yıllarda sanayi ve tarımın başkenti olarak kabul edilen Adana’nın ne yazık ki uygulanan yanlış ekonomi politikaları nedeniyle bugün işsizliğin başkenti olarak anılmaya başladığını vurguladı.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuşan Dr. Şevkin, Adana’nın milli gelirde, tarım ve sanayi teşviklerinde, yaşanabilir kentler sıralamasında, kamu yatırımlarında, kentsel dönüşümde, kültür ve turizm yatırımlarında, daha sayılabilecek bir çok alanda hep geri plana itildiğini vurguladı.
“55 BÜYÜK FABRİKA KAPANDI”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da bulunduğu komisyon toplantısında Adana’nın hayat pahalılığındaTürkiye’de 3. sırada yer aldığını ifade eden Dr. Şevkin, “Elbette ki geçmişten günümüze kadar uzanan ve bu günlerde Türkiye’yi sarsan ekonomik krizle birlikte büyük sanayi kuruluşları, fabrikalar, Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) kapılarına bir bir kilit vurmuştur. Bir zamanların tarım ve sanayi devi Adana’da son 10 yılda 55 büyük fabrikanın kapısına kilit vurulmuştur. Türkiye’nin önemli sanayi tesisleri arasındaki BOSSA, Paktaş, Milli Mensucat, Çukobirlik, Güney Sanayi ve TEKEL, kapanan fabrikalara en üzücü örnektir. İçinde bulunduğumuz ekonomik buhran nedeniyle de Adana’da tarım ve sanayi alanındaki üretim tesislerinin kapanmasının önüne geçilememektedir. Ne yazık ki bu olumsuzluklar binlerce insanın işsiz kalmasına neden olmuştur” dedi.
“KENTTEKİ KRİZ TAVAN YAPMIŞTIR”
Kentte kapılarına kilit vurulan fabrikaların binalarının ya atıl durumda kaldığını ya da tüketim toplumunu özendiren Alışveriş Merkezlerine (AVM) dönüştürüldüğünü dile getiren Dr. Şevkin, “Son verilere göre, Adana’da sadece 1 yılda bin 71 ticari işletmenin kapısına kilit vurulmuş, son beş yılda kapanan işletmelerin sayısı ise 6 bini geçmiştir. Uzun yıllar özellikle Doğu’dan büyük göç alan Adana, 2011’den bu yana göç vermeye başlamıştır. Adanalı sanayici ve iş insanları kentteki krizin yanlış teşvik politikalarıyla adeta tavan yaptığı konusunda hemfikirdir. Adana’nın çevre illere uygulanan teşviklerin dışında tutulması sanayicileri teşvik alabilecekleri illere kaydırmıştır. Uygulanan yanlış teşvik politikaları Adana’nın gelişimini engellemektedir” diye konuştu.
“ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÜZERİNE YOĞUNLAŞILMALIDIR”
Sürekli artan enerji fiyatları ve artan dışa bağımlılık nedeniyle enerji sektörünün uluslar arası boyutta rekabet edemediğini dile getiren Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Bu nedenle fiyatlar makul ölçüye çekilmeli enerji verimliliği üzerine odaklanılmalıdır. Türkiye, en önemli sorunlarından biri olan enerji ve enerji krizini en kısa ve ucuz yoldan hızlıca çözmek için öncelikle yatırım ve teşvik mekanizmaları, ardından altyapı yatırımları, kapasite artırımı ve kalifiye personelle enerji verimliliği üzerine yoğunlaşmalıdır. Başta İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep gibi sanayi şehirlerinde Üniversite-organize sanayi bölgeleri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı ilgili odalar ve özel sektör ile birlikte, “enerji verimliliği uygulama laboratuarları” kurulması sağlanmalıdır. Bu kapsamda Adana ili başta olmak üzere Çukurova bölgesi için son derece önem taşıyan ancak 2007’den bu yana kamulaştırmada çıkan sorunlar nedeniyle yatırıma açılamayan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde yer alması gereken rafineri, petrokimya tesisleri, petrol ve doğal gaz depolama tesisleri, liman ve tersane projeleri de artık hayata geçirilmelidir. Adana’nın artık üvey evlat muamelesi görmesinin önüne geçilmelidir.”
BAKAN VARANK’A SORULAR YÖNELTTİ
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a şu soruları yöneltti:
“-Şirketlerin kapanmaması, kapanan fabrikalara yenilerinin eklenmemesi, işsizliğin önlenebilmesine yönelik Türkiye genelinde ve işsizlikle anılan bir kent hüviyetine bürünen Adana için ekonomik önlem paketi hazırlanması düşünülmekte midir?
-2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan ancak o tarihten bu yana hiç bir ilerleme kaydedilemeyen Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ndeki kamulaştırma sorunları ne zaman sona erecektir? Bölge ne zaman faaliyete geçecektir?
-Adana özelinde geçmişten bu yana merkezi idare tarafından uygulanan yanlış teşvik politikalarının düzeltilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da istihdam, üretim ve ihracatın en önemli yükünü çeken Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki sanayiciler için elektrikte fiyat ve KDV indirimi gibi yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?”

915 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.