Hoşgeldiniz  
ads

Mimar, mühendis ve şehir plancıları krizde!

admin | 09 Ekim 2018 | Alt Manşet, Genel, Manşet, Sürmanşet, Tüm Manşetler A- A+

 

Meslek onuru ve özlük haklar yok sayılamaz!

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin kalkınmasının lokomotifliğini yapan mesleklerin başında gelen mühendis, mimar ve şehir plancılarına hak ettikleri özlük haklarının verilmesi ve bu konuda gerekli iyileştirilmelerin yapılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) meclis araştırması açılmasını istedi.
Türkiye’de gerek kamu, gerekse özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini; planlama, etüt, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerine ait görev-yetki ve sorumlulukları üstlenen, sayısı 550 bini aşan mühendis, mimar ve şehir plancısının olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyinin ölçüsünün, bir kamu hizmeti olan mühendislik hizmet alanlarındaki gelişmişlik düzeyi ve bu meslek mensuplarından o ülkenin hak ettiği hizmetleri alması ile doğru orantılı olduğu aşikardır” dedi.
“EK GÖSTERGE AYRIMSIZ 4800-6400’E YÜKSELMELİ!”
Meclise araştırma önergesi açılması için gerekçeleriyle birlikte açıklama yapan Dr. Şevkin, “Bu gerçekliğe karşın özellikle son 25 yılda, kamuda çeşitli statülerde çalışan ve farklı ücretler alan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik ve sosyal koşulları, üstlendikleri sorumluluklara ve almış oldukları eğitime uymayan bir düzeye geriletilmiş, kamudaki mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki iş alanları farklı ve/veya yardımcısı sayılabilecek branştaki alt grup teknik elemanların görevlendirilmesi ile daraltılmış, kamu çalışanı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyelerinin gerek ücretleri gerekse özlük hakları açısından içine düşürüldükleri durum kriz aşamasına gelmiş ve meslek onurlarını koruma sınırlarını zorlamaya başlamıştır.
Emekli aylık ücretlere yapılan zam ve iyileştirmeler kamuda teknik hizmetler sınıfında çalışmış mühendis, mimar ve şehir plancılarına da yapılarak ek göstergeleri ayrımsız 4800-6400 arasında yükseltilmelidir” diye konuştu.
“FARKLI ÜCRET UYGULAMASINA SON VERİLMELİ”
Aynı iş yerinde, aynı mekanda oturan ve aynı işi yapan ancak “uzman, teknik uzman veya mühendis ve mimar” kadrolarında bulunan ve  kamu çalışanları arasında ücret eşitsizliği yaratan, sorunların önlenmesi amacıyla, başta mühendis, mimar ve şehir plancıları olmak üzere kamu çalışanlarının tümünde aynı hizmeti üretirken farklı statülerde çalıştırılma ve arazi tazminatı gibi farklı ücret alma uygulamalarına son verilmesi gereğine dikkat çeken Dr. Şevkin, araştırma önergesinin gerekçelerinde daha sonra şu görüşlere yer verdi:
“İŞSİZLİK DİZ BOYU!”
“Devlet Personel Başkanlığının verilerine göre 2001 yılında 13 bin düzeyinde iken 2018 yılı başında 210 bin düzeyine çıkmış olan sözleşmeli personel uygulaması, kapsam dışı personel statüsü ve buna bağlı olarak yaratılan ücret dengesizliği ve çifte standart ortadan kaldırılmalıdır.
OECD’ye üye ülkelerde ortalama her 15 kişiye bir kamu çalışanı istihdam edilirken, bu rakam ülkemizde her 34 kişiye bir kamu çalışanı şeklindedir. Yıllardır üretim, yatırım, eğitim, istihdam planlaması yapılmadığı için on binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısı ya işsiz durumundadır ya da meslekleri dışında çalışmak zorunda kalmaktadır. Hal böyle iken yabancı ya da yurtdışından personel istihdamı ve danışmanlık hizmeti alınması uygulamalarına son verilmeli, ülke ortalaması göz önüne alındığında, kamu çalışanı sayısının olması gereken ihtiyacı karşılayabilmesi, teknik ihtiyacın giderilmesi, denetimlerin alanında uzman kişilerce yapılabilmesi amacıyla kamuda atama bekleyen binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısının istihdamı sağlanmalıdır.
“ÖZLÜK HAKLARI VERİLMELİ!”
Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında ödenen Özel Hizmet Tazminatının tavan oranı arttırılarak en az yüzde 260 olmalıdır ve bu oran emekli aylık ücretlerine de yansıtılmalıdır. Ülkemiz kalkınmasının lokomotifliğini yapan mesleklerin başında gelen mühendis, mimar ve şehir plancılarına hak ettikleri özlük haklarının verilmesi ve bu konuda gerekli iyileştirilmelerin yapılması amacıyla Anayasa’nın 98 ve içtüzüğümüzün 104 ve 105. maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ve teklif ederiz.

691 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.