Hoşgeldiniz  
ads

Akdeniz Meyve Sineği Meclis gündeminde

admin | 18 Temmuz 2018 | Alt Manşet, Genel, Manşet, Sürmanşet, Tüm Manşetler A- A+

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, 3’te 1’i ihraç edilen narenciye üretimini tehdit eden Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısına karşı harekete geçilmesini ve acil çözüm üretilmesini istedi.

‘ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ’

Çukurova çiftçisini mağdur eden Akdeniz Meyve Sineği sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Türkiye narenciye üretiminin 3’te 1’inin ihraç edildiğini anımsatan Ayhan Barut, “Önemli bir gelir kaynağı olan narenciye üretimini ve ihracatını olumsuz etkileyen AMS zararlısına karşı tedbirlerin acilen alınması ve ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.

TOPLANTIYI HATIRLATTI

Geçen hafta Adana’da Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısı ile mücadele toplantısı yapıldığını hatırlatan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şöyle devam etti:

“Söz konusu toplantıya sektör ve bakanlık temsilcileri ile ilgili sorumlular da katıldı. Yapılan değerlendirmelerde bölgenin narenciye üretimindeki önemine ve Türkiye’de üretilen narenciyenin yaklaşık 3’te 1’inin ihraç edildiğine vurgu yapılmış, AMS zararlısının ise üretim ve ihracat için büyük bir tehdit olduğu ifade edilmişti. Toplantıda AMS zararlısının önceki yıl 7-8 döl verirken, bu yıl 13-14’e kadar çıktığını, gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde narenciye konusunda çok ciddi sıkıntıların yaşanacağını kaydetmişti.”

‘ÇİFTÇİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLECEK Mİ?’

 AMS zararlısının yol açtığı sorunları ve yarattığı tahribatın giderilmesi için harekete geçilmesini öneren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergede şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Adana ilimiz ve bölge illerimizin başlıca üretim kalemi olan turunçgiller ve pek çok meyve çeşidinde büyük sorun teşkil eden Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile mücadele planınız nedir? Mücadele için uygulamada hangi yol ve yöntemler kullanılmaktadır? AMS zararlısına karşı Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce çiftçi ve ziraatçilere 16 – 20 Temmuz arası ilaçlama yapılacağına yönelik bir mesaj gönderilmişti. Piyasada ilgili ilaçların bulunmaması ve bir kez ilaçlamanın yeterli olup olmadığına ilişkin endişe ve kaygılar bulunmaktadır. Bakanlık olarak bu endişelerin giderilmesi ve üreticilerimizin gerekli ilaçları temin edebilmeleri için hangi tedbirler alındı? Toplantıda ifade edilen döllenme miktarının artışı neden önlenememektedir? Dışardan veya içerden bu zararlının yayılmaması için önleyici hangi tedbirler alınmaktadır?  İhracatı olumsuz etkileyen bu Akdeniz Meyve Sineği zararlısı  nedeniyle üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın uğradıkları zarara yönelik hangi destek ve teşviklerde bulunulmaktadır? Üreticilerimizin ilaçlama, gübre ve diğer zorunlu girdi maliyetlerinin düşürülmesine ilişkin bir planlamanız olacak mı? Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın uğradıkları zarar nedeniyle borçlu oldukları kamu veya özel bankalara olan borçlarının ertelenmesine yönelik bir girişimde bulunacak mısınız?”

642 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.