Hoşgeldiniz  
ads

Sayıştay, Tarım Bakanlığı’nı yine kusurlu buldu

admin | 02 Ekim 2022 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

“Usulsüzlüklerin hesabını verecekler”

Sayıştay kayıpları sorguladı

Kayıp fon paralarına dikkat çekti

Küpe skandalı

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Sayıştay Başkanlığı’nın Tarım ve Orman Bakanlığı’nı yine kusurlu bulduğunu, raporlanan 29 bulguyla ilgili yetkililerin hesap vermesini istedi.

SAYIŞTAY DOĞRU VE GÜVENİLİR BULMADI

Sayıştay Başkanlığı’nın Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait 2021 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu’nda çok çarpıcı bulguların yer aldığına vurgu yapan Ayhan Barut, “Türkiye’de tek adam rejiminin yasaları ve yönetmelikleri, kural ve işleyişi yok sayan, liyakatsiz yönetim anlayışının bir yansıması Sayıştay raporuyla ortaya konmuştur. Sayıştay Başkanlığı’nın hazırladığı ‘Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu’nda denetmenler tam 29 bulguya eriştiklerini bildirdi. Bir sürü usulsüzlükten söz edilen raporun görüş bölümünde, geçen yıl da benzer bulguların tespit edildiği ancak gereğinin yapılamadığına değiniliyor. Çaprıcı olan şudur ki, bu raporda, ‘Bakanlığın sunduğu finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının, tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır’ deniliyor” dedi.

“YAPTIRIM UYGULANSIN”

‘Ağaçlandırma Fonu ile Orman Köylüleri Kalkınma Fonu’ndan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan kredilerle ilgili Sayıştay bulgusunu paylaşan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Sayıştay raporundaki bilgilere göre bakanlığın 132 ve 232 Nolu hesaplarda yer alan, Orman ve Su İşleri Bakanlığından, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına devredilen toplam 98.897.123,74 TL tutarındaki alacağın Ağaçlandırma Fonu ile Orman Köylüleri Kalkınma Fonu’ndan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan kredilerden kaynaklandığı, Söz konusu kredilerin mahiyetlerine ilişkin yardımcı defter, kayıt, tahsilat gibi bilgilerine tam olarak ulaşılamadığı, söz konusu alacakların takip ve tahsilinin sağlıklı bir şekilde yapıldığına ilişkin yeterli bir kanaate varılamadığı belirtiliyor. Raporda, ‘Yaklaşık 20 yıldan beri takip ve tahsili usulüne uygun olarak gerçekleştirilemeyen kredilerden olan alacakların kaynağının ve dayanaklarının tespit edilebilmesi için tasfiye edilen fonların yönetiminden sorumlu olan idareler nezdinde tasfiyeye/devre esas bilanço ve kredi
dosyalarından hareketle kredi alacaklarının tam ve doğru tutarlarının tespit edilmesi, Şayet varsa; tahsilata ilişkin kayıtların tevsik edici belgelerle düzeltilerek gerçek kredi tutarlarının tespit edilerek kayıtlarının düzeltilmesi,2002 yılından beri alacakların takipsiz kalmasına yol açan yetkili ve görevlilerin sorumluklarının belirlenerek gerekli yaptırımların uygulanması gerekmektedir’ denilmiştir. Bu bulguyla ilgili bakanlığın ne diyeceğini, sorumlularla ilgili nasıl bir tedbir uygulayacağını merakla bekliyoruz.”

“16.5 MİLYON LİRALIK KÜPE PARASINA NE OLDU?”

Sayıştay raporunda hayvan kulak küpesi kayıtlarıyla ilgili bulguya da işaret eden Barut, şöyle konuştu:
“Sayıştay denetmenleri hayvanların kulak küpe kayıtlarına ilişkin çarpıcı bir bilgiye değinmişler. Raporda, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Hesabından bedeli ödenerek satın alınan hayvan kulak küpelerinin İl Müdürlüklerine teslim edilmesine rağmen, sanki bu işletmeler tarafından küpeler teslim alınmış gibi taşınır işlem fişi düzenlendiği ve sonrasında il müdürlüklerine gönderilmiş gibi taşınır işlem fişi ile çıkışlarının yapıldığı ve böylece taşınır kayıtlarında ve mali tablolarda hayvan kulak küpelerinin eksik raporlandığı tespit edilmiştir. Rapora göre, 2021 yılı içinde Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden 16.555.954,60 TL tutarında kulak küpesi için ödeme yapılmıştır. Ancak ödemeler yapılırken kulak küpeleri il müdürlüklerine teslim edilmesine rağmen sanki döner sermaye tarafından teslim alınmış gibi merkez döner sermaye taşınır hesaplarına kaydedilmiş, ayrıca merkez işletme ambarlarına girmiş gibi taşınır işlem fişi düzenlenmiştir. Bu vahim durumun mutlaka izah edilmesi gerekiyor. Sayıştay’ın raporunda da anlaşılacağı üzere bir bakanlık adeta derebeylik gibi yönetilmektedir. Bu kural ve yasa tanımayan yönetim anlayışını kınıyoruz. Bakanlık yetkilileri ve tüm sorumlular Sayıştay raporunda ortaya konan usulsüzlüklerin hesabını mutlaka verecekler.”

352 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.