Adana Akademik Meslek Odaları Birliği (ADAMOB) kent gündemine ilişkin sorunları tespit edip, çözüm önerileri sunmaya devam ediyor!
Adana Tabip Odası, Adana Eczacı Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Veteriner Hekimleri Odası, Adana Mali Müşavirler Odası, Adana Barosu ve TMMOB Adana İKK bileşenlerinden oluşan ADAMOB’un dönem sözcüsü Uzm. Dr. Selahattin Menteş, yaptığı açıklamada Adana’nın uzun süredir kırsaldan aşırı göç aldığını, yöneticilerin bu durumu yönetmede yetersiz kaldığını, bu sebeple kaçak ve çarpık yapılaşmayı önleyemediklerini, rastgele ve plansızca imara açılmalar nedeniyle de tarım alanları yok edildiğini gördüklerini söyledi.
SEYHAN IRMAK KENARI İŞGAL ALTINDADIR
ADAMOB Dönem Sözcüsü ve Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Su ve kent ilişkisi; kentlerin kuruluş ve gelişmesinin en etkin aktörüdür. İlk çağlardan bu yana insanların suyla ilişkisi önemli olmuştur. Seyhan ırmağı kenarında kurulu olan Adana için de bu böyle olmuştur. Çukurova’nın cazibe merkezi olmasında Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının önemleri büyüktür. Bu çarpık gelişmeden Seyhan ırmağı kıyısı da payını almıştır. Bir kentin ortasından geçen ırmak, sokakları bölen kanallar şehrin zenginliği ve güzelliği olması gerekirken ne yazık ki tam tersi olmuştur. Irmak kenarı ve baraj gölü çevresi estetikten uzak, doğa ile uyumsuz, hatta doğayı katleden ve can güvenliği olmayan derme çatma barakalarla işgal edilmiştir.”
HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANIYOR
“Adanalıların nefes almak için en çok tercih edebileceği bölge olan Menderes Adası, her geçen gün gölün içerisine doğru uzanmış derme çatma boyasız paslı demir iskeleler üzerinde rengarenk sandalye ve masaların görüntüleri ile gölün o güzel rengine adeta ihanet edilmiş hissi yaratıyor ve adeta “buraya bir daha gelmeyin” diyor. Belediye tarafından vatandaşlar için yapılan piknik masası ve taş oturaklar birer birer kırılarak tezgah için yer açılıyor. Adanalılar hafta sonlarında kendilerinin getirdikleri masa ve sandalyelerde oturmak zorunda kalıyor. Geceleri led ve neonlarla yapılan muhtelif şekillerdeki aydınlatmalar ise tam bir görüntü kirliliği yaratarak kent estetiğine zarar veriyor. Adana’yı görmek isteyen misafirler için Menderes Adası gölün o güzelliği karşısında adeta bir hayal kırıklığı yaratıyor.
Adnan Menderes Bulvarı ve göl kenarındaki plastik ağırlıklı işgal edilen yerler Adana’ya yakışmamaktadır. Son zamanlarda iyi niyetli olarak düzeltme çabaları da bu durumu maalesef değiştirmemiştir.”
ÇÖZÜM
“Baraj gölü çevresi; kıyılara yönelik kullanımlar, yapılaşmalar doğal ve ekolojik denge gözetilerek yapılmalıdır. Seyhan ırmağı ve göl kenarı uygun bir şekilde, doğal ve estetik bir şekilde düzenlenmelidir. Halkımızın nefes alma yeri olan bu bölgeler gerçekten halkın kullanacağı şekilde düzenlenmelidir. Tüm bu çalışmalarda Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Belediyesi, Valilik, DSİ, üniversiteler, meslek ve sivil toplum örgütleri ortak hareket ederek ırmak kıyısı ve adayı kurtarabilirler. Bu bölgedeki kaçak tezgahlar yıkılarak, yeşil alanlar genişletilmeli, piknik alanları ayrılmalı, bisiklet ve yayalar için yollar yapılmalıdır. Kafe ve çay bahçeleri yeniden düzenlenerek ıslah edilmeli ve Adanalıların hizmetine sunulmalıdır. Bu başta merkezi ve yerel yönetim olmak üzere hepimizin sorumluluğundadır. Irmağımızın ve barajımızın kıymetini bilerek halkımıza, çocuklarımıza daha güzel bir duruma getirmek görevimizdir.”