Önceki gün Osmaniye Devlet Hastanesinde daha önceden herhangi bir MHRS randevusu olmayan ve kendisini tanıtmayan savcının ortopedi uzmanı Dr. Kemal Gökhan Günel’e sözlü ve psikolojik şiddet uygulaması ile ilgili olarak TTB İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten ile Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ve Sekreter Dr. Ahmet Suntur Osmaniye Devlet Hastanesine giderek gerçekleşen üzüntü verici olayla ilgili olarak geçmiş olsun ve dayanışma ziyaretinde bulunup, tepki gösterdiler.
DR. ÖKTEN, “PROTESTO EDİYORUZ”
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, yaptığı konuşmada “Bir yıldan fazladır pandemide 24 saat canla başla çalışan, bugüne kadar meslek grupları arasında en fazla hastalanan ve vefat eden meslek grubu olarak dün bizi alkışlayanların pandemi koşullarında bile bizi ters kelepçe ile gözaltına aldırmak istemelerini ve bu süreçte meslektaşımıza yapılan sözlü ve psikolojik şiddeti Türk Tabipleri Birliği olarak protesto ediyoruz. Kendi meslek etik değerlerinin dışına çıkarak mesleklerini kötüye kullanan kişiler her kim olursa kınıyoruz. TTB olarak sürecin takipçisi olacağız.” diye konuşan Dr. Ökten ayrıca 17 Nisan 2012 yılında görevinin başında katledilen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıl dönümün yaklaştığı bu günlerde sağlıkta şiddete karşı yıllardır mücadele ettiklerini, geçen yıl mecliste çıkan yasa ne yazık ki sağlıkta şiddeti önlemekten uzak olduğunu ve bu nedenle TTB’nin önerdiği tarzda yeni bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
DR. MENTEŞ, “ŞİDDET KABUL EDİLECEK BİR DURUM DEĞİLDİR”
Savcı ve hekim arasında yaşanan nahoş olayın tüm sağlık çalışanları ve halkı çok üzdüğünü belirten Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr Selahattin Menteş, “Bizler en zor koşullarda bile yeminimize sadık kalarak görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Her türlü şiddet kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Bu tür olumsuz davranışların bir devlet memuru tarafından yapılması ise ayrı bir sorundur. Bu olay karşısında meslektaşlarımızın tam bir dayanışma göstermesi çok güzel bir tutum. Biz sağlıkçılar her türlü haksızlığa karşı haklının yanında yer almaya devam edeceğiz. Umuyoruz ki bu tür olaylar bir daha yaşanmaz ve huzur içinde mesleğimizi yaparız. Bizim bu günlerde pandemi illetine karşı mücadeleden başka düşüncemiz yok. Lütfen tüm halkımız bizlere destek olsun ve bu illetten hep birlikte kurtulalım. Gerçekleşen bu tatsız olayın mutlaka takipçisi olacağız.” dedi
NELER OLDU?
TTB İkinci Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, olayla ilgili olarak şöyle bilgi vermiştir;
“Osmaniye Devlet Hastanesi ortopedi polikliniğine gelen savcı, sıra almadan ve o sırada içeride hasta muayene ederken Dr. Kemal Gökhan Günel’e uygun olmayan söz ve davranışlarda bulunarak kendisinin muayene edilmesini istemiştir. Hekim arkadaşımız daha önce yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle tedavi düzenlenen kişiye kendisini ilk tedavi veren hekimin kontrol etmesi gerektiğini ifade etmiştir. Hekim arkadaşımız o sırada Kalp damar yoğun bakımda yatan bir hastayla ilgili gelişen bir sorun nedeniyle telefonla görüşmüş, sonrada hastaya bakmaya gitmiştir. Polikliniğe döndüğünde poliklinikte kapının kapalı olduğu, hastaların kapının önünde kalabalık bir şekilde beklemeye devam ettiğini ve ilgili şahsın içeride oturarak diğer hastaların girmesine izin vermediği görünce odadan çıkarak hasta muayene etmeye devam edeceğini, kendisine uygun bir dille işlerini engellediğini, muayene olmak için çok fazla hasta olduğunu, diğer hastaların sağlık hakkını engellediğini o gün ayrıca adli ve heyet hastalarına baktığını belirtmesine rağmen ilgili kişinin kendisinin savcı olduğunu, kendisine bakmak zorunda olduğunu söyleyerek sözel olarak bağırmaya başladığını, tehdit eder tarzda parmağını salladığını, hekim arkadaşımıza her yeri aradığını, kendisi ile uğraşacağını ifade etmiştir. Doktor arkadaşımız herkesin göz önünde bu koşullarda kendisi ile diyalog kuramayacağını, hasta bakamayacağını ifade etmiş ve tartışmanın ve savcının sözel olarak bağırmasının artması üzerine özel güvenlik ve hastane polisinin çağrılmasını isteyerek beyaz kod verilmiştir. Savcının daha sonra gelen kişiler tarafından odadan çıkarılmasından sonra muayene odasında hasta bakmaya devam etmiştir. Ancak daha sonra savcının kendi mesleki gücünü kullanarak arkadaşımızı şikayet ettiği ve ters kelepçe ile arkadaşımızı gözaltına aldırmak istemiyle arkadaşımız hukuksuz bir şekilde polisler eşliğinde poliklinikten alınarak ifadeye götürülmüştür. Yaşanan üzücü olayda tüm Türkiye’nin hekim arkadaşımıza sahip çıktığını, yasalara göre şiddete karşı bizi koruyacakların sözel veya psikolojik şiddetine maruz kalmamızın hekimleri daha da üzdüğünü belirterek, Osmaniye Cumhuriyet Başsavcının basın açıklaması ise ne yazık ki gerçeklerle örtüşmediğini ifade etmiştir.”
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün HSK Başkanı sıfatıyla, olayın tüm yönleriyle araştırılması için verdiği izin kapsamında HSK 1. Dairesi’nce, Savcı Mehmet Bülbül hakkında inceleme başlatılırken, müfettiş görevlendirildiği bilgisi verildi.