“Bu düzenleme yasalaşırsa yatırımlar engellenir”
“Bu yanlıştan vazgeçin”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, iktidarın ‘Vergi Reform Paketi’ adıyla hazırladığı ve bazı bölümleri kamuoyuna yansıyan yasa değişikliğiyle Gelir Vergisi Kanunu’na ‘Kurum kazançlarında vergi tevkifatı’ başlığıyla eklenmek istenen geçici 92’nci maddeye sert tepki gösterdi. Kriz döneminde iktidarın hazırladığı bu teklifin kabul edilemeyeceğini aktaran Barut, “Krizin yükünü yurttaşa bindirip yeni vergiyle bütçeye kaynak bulmaya çalışan iktidar, bu yasa teklifiyle yeni yatırımları da engelleyecek. Yol yakınken bu yanlıştan vazgeçilmeli” dedi.
“İKTİDAR PARA BULMAYA ÇALIŞIYOR”
‘Vergi Reform Paketi’ olarak bazı kısımları kamuoyuna yansıyan yasa değişikliği hazırlıklarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ayhan Barut, “Bazı bölümleri kamuoyuna yansıyan yasal düzenleme girişimi, haklı olarak iş dünyasının tepkisini çekmiştir. AKP’nin iş bilmez politikalarıyla ve salgınla birlikte derinleşen ekonomik kriz canımızı yakıyor ama bu düzenlemeler gösteriyor ki, hazinenin acil para ihtiyacı var. Bunu da yine yurttaşın sırtına yüklüyor. Özellikle kısmi KDV tevkifat düzenlemeleri, yıllara sari işlerdeki gelir vergisi stopaj oranındaki artışlar da bunu gösteriyor. ‘En iyi para, en hızlı elde ettiğin, kasaya en hızlı koyduğun paradır’ anlayışıyla yine krizin yükü yurttaşa bindiriliyor” diye konuştu.
“ZATEN İFLASIN EŞİĞİNDELER”
Kamuoyuna yansıyan teklifteki ‘Kurum kazançlarında vergi tevkifatı’ başlıklı geçici 92’nci maddeye değinen Ayhan Barut, şöyle devam etti:”Bu yasa taslağıyla, şirketlerin 2020, 2021 ve 2022 yılı kazançlarına uygulanmak üzere vergi tevkifatı getiriliyor. Bu düzenleme sayesinde iktidar, bütçe vergi gelirlerinin yüzde 4’ü tutarında ek gelir bekliyor. Şu andaki yürürlükte olan yasal düzenlemelere göre; zaten bu karın dağıtılması halinde Gelir Vergisi Kanunu’nun 94/6-b maddesine göre yüzde 15 oranında vergiye tabidir. Ülkemizde; uzun yıllardır ekonomik dengelerde meydana gelen olumsuzluklar firma ve şirketleri zor durumda bırakmış ve ödenmeyen başta vergiler ve kredi borçlarından dolayı borç batağına sürüklenmiş durumdalar. Bütün bunlardan dolayı şirketler mevcut durumlarını muhafaza etmek ve ekonomik olumsuzluklara göğüs germek amacıyla ana amacı olan kar elde etme ve ortaklarına dağıtma amacı imkansız hale gelmiştir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde yaşanan pandemi tüm sektörlerde ticareti olumsuz etkilediği gibi, öz sermayesi güçlü olmayan şirketleri de iflasın eşiğini getirmiştir. Bir çok şirket kapanmış ve iflas etmiş ve borçlarını ödeyemediği için kayyuma düşmüştür.”
“YATIRIM ENGELLENİR, KAYIT DIŞI ARTAR”
Yapılmak istenen düzenlemeye ilişkin tepkisini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:”Kriz ortamlarında şirketlerin cankurtaranı olan geçmiş yıl karlarından ekstre vergiler getirilmesi ve alınması kan kaybına uğramış ve darboğazda olan şirketlerin iflasını ve kapanma sürecini daha da hızlandıracak ve şirketleri zaten ödenemeyen vergi borçlarının katlanarak artmasına neden olacaktır. Özellikle de pandemiden kaynaklı krizlerin yaşandığı ve yaşanmaya da davam edeceği bir durumda ilave vergi yükü getirilmesi firmaların ayakta kalmasını tamamen yok edeceği ve yeni şirketlerin de kurulmasını engelleyeceği gibi kurumsallaşma aşamasında tüm şirketleri olumsuz etkileyecek ve mecburen kayıt dışılığa itecektir. Geçen yıl iş dünyasına öz sermayeyi güçlendirmek için ‘Karın en fazla yüzde 25’ini dağıtabilirsin’ diyenler, bugün tam tersini yaparak, yani U dönüşü yaparak ‘karı dağıtın, ben de ilave vergi alayım’ diyor. Bilinmelidir ki bu uygulama yasalaşırsa yatırım engellenir. Çünkü bu kayıtlı ve işini düzgün yapan insanlara da engel olur. Zaten kriz ortamındayız. İktidar bir yandan, ‘Yatırım yapandan indirimli vergi alacağım’ derken, diğer yandan ek vergi alma yoluna gidiyor. Bu doğrudan yatırıma engel teşkil ediyor. Bir şirket kar dağıtmayıp öz kaynaklarını ve yatırımını güçlendiriyorsa, yurtdışına para kaçırmıyorsa, şirketin parasını yatırıma dönüştürüp har vurup harman savurmuyorsa suç mu işliyor? Bu akıl dışı teklifin yasalaşmadan geri çekilmesini istiyoruz.”