Seyhan Soroptimist Kulübü ve Adana Soroptimist Kulübü işbirliği ile birlikte Meme Kanseri ile ilgili farkındalık eğitimi verildi. Seyhan Belediyesi’ne ait Seymer’in eğitim salonunda verilen Farkındalık eğitimine Adana Soroptimist Kulübü Başkanı Seyda Demirel, Seyhan Soroptimist Kulübü Başkanı Meral Sevim, Seymer Müdürü Sibel Alpay, Eğitim veren Prof.Dr. Ayşin Purbager ve kulüp üyeleri ve kursiyerler katıldı.
Seyhan Belediyesi İbo Osman Seymer Eğitim Salonu’nda verilen ve ilginin büyük olduğu farkındalık eğitiminde Meme Kanseri nedir, Meme kanserinin risk faktörleri, bunlardan korunma yöntemleri, erken tanı hakkında Prof. Dr. Ayşin Purbager önemli bilgiler verdi.
Meme kanserinin tarama programlarıyla erken teşhis konulduğunda tamamen kurtulabilecek bir kanser türü olduğuna işaret eden Purbager, “Türkiye’de 9 kadından biri meme kanseri riski taşıyor” dedi. Purbager, meme kanserinin daha çok ellili yaşlardan sonra görüldüğüne dikkati çekerek, erken adet görmeye başlayan, ışın tedavisi alan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin diğer kadınlara oranla fazla olduğunu aktardı. Meme kanserinin taranabilir bir kanser türü olduğunu vurgulayan Purbager, “Hiçbir belirtisi yokken tespit edilip çok basit cerrahi girişimlerle tedavi edilebilir. Düzenli doktor muayenesi, 40 yaşından sonra yılda bir kez mamografi dediğimiz meme filminin çekilmesi önemlidir” açıklamasında bulundu.
Sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Programın ardından farkındalık oluşturmak adına Meme Kanseri ayının sembolü olan pembe renkli kurdeleler seminer katılımcıları tarafından yakalarına takıldı.
Soroptimist Kulüpleri adına yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi. ‘’Kadınlarımızı meme kanseri erken teşhis konusunda bilgilendirmek amacıyla eğitim ve toplantıları gerçekleştiriyoruz. Tamamen gönüllülük esasıyla Kadınlar için çalışan kulüpler olarak;her zaman kadınlarımızla ve kız çocuklarımızla birlikte, onların sağlığıyla, sosyal sorunlarıyla da ilgileniyoruz. Bu anlamda kadınlarımızın katılımı bizler için çok önemli. Kanserden korunabilmek için; bilinçli bireyler olarak düzenli ve zamanında doğru kontrolleri yaptırarak olabilecek hastalıkları erken teşhis ve uygun tedavi şekli tanımlayarak engel olabiliriz.
Kadınlar ve kız çocukları için çalışan ve projeler üreten Soroptimist Kulübü 132 ülke ve bölgede 3000 kulüp ve 76000 üyesi ile yerel, ulusal ve uluslararası projelerle kadınlar ve kız çocukları için farkındalık yaratarak onların haklarını savunarak ve bu alanlarda etkinlik göstererek onlar için daha iyi bir yaşam oluşturan meslek kadınlarının dünya çapındaki örgüttür.
????????????????????????????????????