admin | 14 Mayıs 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+
“Tarım Bakanlığı, badem için harekete geçmelidir”
Katma değeri yüksek ama destek yok!
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, katma değeri yüksek badem ürününe destek istedi.
Ceyhan’ın Narlık Bölgesi’nde badem üreticileriyle badem bahçesinde bir araya gelen Dr. Şevkin, hem sağlığa hem ekonomiye can veren, kozmetik, küspe, kuru yemiş, sanayi tipi yakıt ve kimya sektörünü de besleyen bademin geniş alanlara yayılması için Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve çağırdı.
PAZARI DA HAZIR!
Türkiye’nin tarım ülkesi olarak anılmaktan hızla uzaklaştığını ifade eden Dr. Şevkin, yurt içinde tüketilen bademin yüzde 70’inin ithal edildiğine dikkat çekti.
Ceyhan Bölgesi’nde yaklaşık 2 bin dönüm arazide yetiştirilen bademde yeterli ilaçlama yapılmadığı için hasat dönemi yaklaşırken ürün kaybı yaşandığını vurgulayan Dr. Şevkin, “Şubat ayının sonlarına doğru çağlasıyla tezgahları süsleyen ve yüksek fiyatla alıcı bulan, hasatla birlikte geniş pazar yelpazesine sahip olan badem tam anlamıyla değerlendirilemiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, acilen modern ve yeni nesil, makineli hasada uygun badem yetiştiriciliği için çiftçiyi desteklemelidir” diye konuştu.
ÇİFTÇİNİN ALACAĞI ARTIYOR!
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle tüm çiftçilerin gününü kutlayan, tarım emekçilerinin büyük fedakarlıkla üretim gerçekleştirdiğini ancak yeterli desteği göremediğini belirten Dr. Şevkin, 2006 yılında çıkarılan ‘Tarım Kanunu’nun 21. maddesi gereği milli gelirin yüzde 1’inin tarıma ayrılması gerektiğini ancak devletin bu yasayı göz ardı ettiğini kaydetti. Devletin çiftçiye 14 yılda 180 milyar lira borçlandığını dile getiren Dr. Şevkin, tarımda stratejik ürünlere destek sunulması gerekirken çiftçinin girdi maliyetleri ve tarım politikasının olmaması nedeniyle üretimden kopmaya başladığını dile getirdi.
ÜRETİCİ ZEKİ GÜL, YETKİLİLERE SESLENDİ!
Ceyhanlı badem üreticisi Zeki Gül ise kendisi gibi diğer badem üreticilerinin de ekonomik zorluklar ve Covid-19 salgını nedeniyle bahçe bakımını yeteri ölçüde yapamadığını, bu durumun ürün kaybına neden olduğunu ifade etti. Gül, “Tarım ve Orman Bakanlığımızdan destek bekliyoruz. İnşallah destek verirler” dedi.