Hoşgeldiniz  
ads

JMO’dan “Dünya su günü” mesajı

admin | 22 Mart 2020 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler A- A+

JMO’dan “Dünya su günü” mesajı

Dr. Tatar “Su yasası çıkarılmalıdır”

“Su ticari bir mal olarak görülmemelidir”

“Adana’da su bol ama kaynakları kirletiliyor”

“Corona, suyun önemini bir kez daha ortaya koydu”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar “Dünya Su Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Corona virüsü salgınının yayılmasının önlenmesinde suyun hayati önem arz ettiği kaçınılmazdır. Bu nedenle su kaynaklarımızın planlı ve ekonomik kullanılması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.”dedi.

“SU KAYNAKLARI HIZLA KİRLETİLMEYE DEVAM EDİYOR”

Birleşmiş Milletler tarafından içilebilir su kaynaklarının korunması için duyarlılık oluşturmak amacıyla 22 Mart gününü “Dünya Su Günü” olarak ilan ettiğini anımsatan JMO Adana Şube Başkanı Dr. Tatar, “Maalesef uyarılara rağmen sınırlı olan su kaynaklarımız, hızlı ve çarpık kentleşme, nüfus artışı, endüstriyel faaliyetlerinin doğurduğu çok çeşitli katı ve sıvı atıklar, katı atık depolama yerlerinin yer altı suyu rezervuarlarının beslenme alanlarında seçilmesi, su havzalarının imar planlarına açılması, tarım alanlarında bilinçsiz gübre ve tarım ilacı kullanılması, yerüstü ve yer altı suyu kalitesini ciddi olarak tehdit etmekte ve su kaynaklarımız hızla kirletilmektedir.” dedi.

“SU TİCARİ BİR MAL OLARAK GÖRLMEMELİDİR”

Tatlı suların araştırılması, entegre su yönetimi anlayışıyla kullanılması, ticari bir mal olarak görülmeden kamusal bir miras olarak geleceğe korunarak bırakılmasının yaşamsal bir önem arz ettiğini ifade eden Dr. Tatar, “Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarımız yaklaşık 1.500 m3 civarı ile ülkemiz su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. Bu durum, sanıldığının aksine, Türkiye`nin yakın gelecekte ciddi su sorunları ile karşılaşmaya aday bir ülke olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

“ADANA’DA DA SULARIN RASYONEL KULLANILMASI GEREKİYOR”

Dr. Tatar şöyle devam etti;

“Adana ve çevresi, Berdan, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin varlığı ve yıllık 500 milyon m³ yeraltısuyu potansiyeli ile en önemli su alanlarından birini oluşturur. Adana toplam su kaynakları potansiyeli 15.844 milyon m³ /yıldır. Bölgemizde bol su kaynaklarının olmasına karşın, tatlı su kaynaklarının kirlilik ve diğer nedenlerle tehdit altında olması su kaynaklarının rasyonel kullanımını ve korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle yürürlükte bulunan Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ilkelerine titizlikle uyulmalıdır.

Başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere, kentlerimizin su temin işleri ile sorumlu Genel Müdürlükler, tesisat hizmetleri yapan birimler olmaktan çıkarılarak kentlerin su temin stratejilerini oluşturan, bu stratejilerin gerçekleştirilmesi konusunda çalışmalar yürüten birimler haline dönüştürülmelidir. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi idari yapılanması içerisinde sadece afet yönetim unsurları açısından değil bir yerleşimdeki su, enerji, doğal kaynaklar ve çevre yönetimi karar süreçleri açısından da ihtiyaçlara yanıt verebilecek bir yapılanmaya, örneğin “Jeoloji-Jeoteknik Etütler ve Yeratısuları Daire Başkanlığı” kurulmalıdır”

“SU KAMUSAL BİR MİRAS OLARAK GELECEĞE BIRAKILMALIDIR”

Corona virüsü salgınının yayılmasının önlenmesinde suyun hayati önem arz ettiğinin bir kez daha görüldüğünü aktaran JMO Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar  “TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak Dünya Su Günü‘nde bir kez daha ifade ediyoruz ki;. Suyun tüm canlılar için yaşamsal bir hak olduğundan hareket edilerek, bu yaklaşım temelinde yaşanan olumsuzlukları giderecek ve önerilerimizi de hayata geçirecek Su yasasının çıkarılmasını talep ediyoruz”.2 Ek

566 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.