Hoşgeldiniz  
ads

MOTORİN FİYATINDAKİ ARTIŞ ÇİFTÇİYİ ÜRETİM YAPAMAZ HALE GETİRDİ

admin | 07 Şubat 2024 | Alt Manşet, Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+


TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, çiftçinin neredeyse her gün artış gösteren motorin maliyetleri nedeniyle üretim yapamaz hale geldiğini söyledi.

Motorinin litre fiyatının 40 liranın üzerine çıktığını belirten Ahencan Tayakısı, devlet desteğinin arttırılmaması durumunda ithal meyve sebzenin Türk çiftçisinin ürettiği üründen daha ucuza geleceğini belirtti. Tarımın bir ülke için sanayi kadar önemli olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Tayakısı şöyle konuştu: 

“Veriler, çiftçilerin motorin maliyetleriyle başa çıkmakta zorlandığına ve devlet desteğinin yetersiz olduğuna dair ciddi endişelerimizi artırmaktadır. Tarımda çiftçilerimiz sulama yaparken motorine kullanmasa bile tarlayı sürerken, çapa yaparken, hasat yaparken hatta ürettiği ürünü nakliye yaparken bile motorine ihtiyacı vardır. Tarımın olmazsa olması motorindir” dedi.

MOTORİN ZAMMI ÜRÜNÜN FİYATINI ARTTIRIYOR

Motorine gelen zamların çiftçinin gelirini düşürdüğünü, ürünlerin fiyatlarında da artışın yaşanmasına neden olduğunu söyleyen Ahencan Tayakısı şöyle devam etti:

“Tarımın başladığı topraklarda üretici iflas ediyor, tüketici gıdaya ulaşamıyor. Üretici her hasat sonrası boş tarlasına dönüp dönmeme konusunda kararsız kalıyor. Maliyetler, üretimi kurtarmıyor. Türkiye’nin hızla tarım politikalarını gözden geçirip, üretime katkı sağlaması gerekiyor. Eğer bu şartlarda üretim devam edecekse ürünlerdeki fiyat artışı kaçınılmazdır. Vatandaş meyve ve sebzeyi daha pahalıya almak zorunda kalacak. Unutulmamalıdır ki bunun sorumlusu üretici değildir. Özellikle motorinde devlet desteği arttırılmazsa hepimizi ülke olarak çok daha kötü günler beklemektedir.”

EKONOMİK KRİZİN MALİYETİ ÇİFTÇİLERE YÜKLENMEMELİDİR

Tayakısı, Hükümetin, ekonomik zorlukların maliyetini işçiler yanında çiftçilere de yüklemesinin, tarım sektöründeki zorlukları derinleştirdiğini ve çiftçilerin sürdürülebilir bir şekilde üretim yapabilmesinin önüne geçtiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“2021 ile 2023 yılları arasında motorin fiyatlarında yaşanan büyük artış nedeniyle, çiftçiler motorin maliyetleri karşısında ciddi zorluklarla karşılaştı. Motorin fiyatları 2021’den 2023’e 6,62 TL’den 24,85 TL’ye yükselerek yaklaşık dört katına çıkması, çiftçilerin dekara maliyetlerini yaklaşık 132 TL’den 497’ye çıkartarak %275 artırmıştır. Veriler, devlet tarafından sağlanan motorin desteğinin maliyet artışını karşılamakta yetersiz olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Motorin desteğinin motorin maliyetini karşılaması %20’den %17’ye düşmüştür. İçinde bulunduğumuz bu günlerde 40 TL’yi aşan motorin fiyatları karşısında bu oran % 15’e kadar düşmüştür. Bu motorin desteğinin çiftçilerin mali yükünü hafifletme konusunda etkisiz kaldığını göstermektedir. Çiftçiler, motorin fiyatlarındaki hızlı yükselişe karşı daha etkin bir destek beklemektedir. Motorin maliyetlerindeki bu artış, ekonomik krizin faturasının çiftçilere yüklenmesiyle yakından ilişkili olup motorin fiyatlarındaki artışın durdurulması ve desteklerin ciddi oranlarda artırılması gereklidir. Aksi halde üreticiler üretimden vazgeçmek zorunda kalacak ve ülke olarak meyve sebze üretiminde büyük krizler yaşanacaktır. 

ZİRAAT ODALARININ SESSİZLİĞİ

Çiftçilerin temsilcisi olan ziraat odalarının, bu önemli konularda sessiz kalmış olması endişe vericidir. Çiftçilerin sorunlarına karşı daha etkin bir şekilde hareket etmeleri ve çiftçilerin haklarını savunmaları gerekmektedir. Bu sessizlik, çiftçilerin sesinin duyulmamasına ve çözüm arayışlarının engellenmesine yol açmaktadır.

Bu çerçevede, hükümetin ve ilgili paydaşların, çiftçilerin motorin maliyetleri ve ekonomik zorluklar karşısındaki taleplerine duyarlılık göstermeleri, daha etkin destek sağlamaları ve çiftçilerin sürdürülebilir bir şekilde tarım yapabilmeleri için gerekli adımları atmaları gerekmektedir. Çiftçiler, motorin maliyetlerindeki adaletsiz artışlar karşısında yalnız bırakılmamalı ve tarımın temel taşı olan çiftçilere hak ettikleri değer verilmelidir.”

218 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.