Hoşgeldiniz  
ads

ÇALIŞKAN: ÇİFTÇİ YERİNE FAİZ LOBİSİ DESTEKLENİYOR

admin | 30 Mayıs 2024 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+


ÇALIŞKAN: ÇİFTÇİLERE YETERLİ DESTEK VERİLMİYOR

ÇALIŞKAN: YASAKLAMA VE KOTA DAYATMALARI ÇÖZÜM DEĞİL

ÇALIŞKAN: YERLİ ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMEDİĞİMİZ İÇİN ANGUS İTHAL EDİYORUZ

📽️
👇

VİDEO 

📺
https://we.tl/t-dpCZu8mFpq

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, çiftçinin borç batağına saplandığına, yurtdışındaki çiftçilerin desteklendiğine dikkat çekerek iktidarın küresel emperyalizmin yerli distribütörü gibi davrandığını söyledi.

ÇİFTÇİ ÇÖKÜŞTE, FAİZ LOBİSİ REVAÇTA

Hatay Milletvekili Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, hükümetin ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi. Çalışkan, reel sektörün ciddi anlamda düşüşte olduğunu belirtirken çiftçinin içinde bulunduğu zorluklara dikkat çekti. Çalışkan, “Reel sektör ciddi anlamda düşüşteyken, çiftçi çöküşteyken faiz lobisi her dönem revaçta. İktidarın küresel emperyalizmin âdeta yerli distribütörü gibi davrandığını pek çok noktada görüyoruz” dedi.

ÇİFTÇİYE KREDİ DEĞİL, HİBE DESTEĞİ ŞART

Çiftçiye verilen desteklerin yetersiz olduğunu vurgulayan Çalışkan, “Çiftçiye kredi vermek, o insanın borç batağına saplanmasına, daha hızlı bir şekilde iflasına zemin hazırlamaktan başka bir şey değildir. Çiftçiye verilecek destek hibe olmalıdır veya ürünlerinin pazarlanmasına yardımcı olarak kolaylaştırıcı işler yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

TMO ve PLANLAMA SORUNLARI

Çalışkan, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile ilgili belirsizliklere de değinerek, taban fiyatların geç açıklandığını, üreticinin tüccara teslim edildiğini ve üretimle ilgili herhangi bir planlama yapılmadığını belirtti. Çalışkan, “TMO ne kadar ürün alacak, ne zaman alacak, ürünü kaça alacak, hiçbiri belli değil” dedi.

İTHALAT ve YASAKLAR

Son dönemde patates ve soğan depolarına yapılan baskınları hatırlatan Çalışkan, üretim daraldığı için İran’dan patates ithal etmek zorunda kaldığımızı söyledi. Çalışkan, “Bugün hububata da aynı yasaklar var. Ülkemizde kırmızı etin fiyatı 550-600 lira. Kurban geliyor, dinî vecibe olarak insanımız kurban kesecek, canlı kurban için hayvan ithal ediliyor” dedi.

ÇİFTÇİNİN GÜVENSİZLİĞİ

Çiftçilerin üretim yapmaya cesaret edemediğini belirten Çalışkan, bunun sebebinin hükümete ve geleceğe duyulan güvensizlik olduğunu ifade etti. Çalışkan, “Eğer bir ürünün içeride fiyatı yükselmişse hemen ihracat yasak, eğer içeride daralmışsa hemen ithalatın kapısını aç. Bugün yerli çiftçiyi desteklemediğimiz için angus ithal ediyoruz” dedi.

İHRACATÇILAR ZOR DURUMDA

İhracat yapanların da zor durumda olduğunu söyleyen Çalışkan, ihracatçılara “Dövizini getir, bankada tut, bankadan bozdur” denildiğini ve bankacıların eline teslim edildiklerini belirtti.

TARIM POLİTİKALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Çalışkan konuşmasında, tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

150 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.