Hoşgeldiniz  
ads

“Usta öğreticiler insanca yaşam istiyor”

admin | 01 Ağustos 2024 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Ayhan Barut, kamuda kısmi zamanlı çalışıp asgari ücretin altında ücretlerle geçinmeye çalışan usta öğreticiler için Meclis’e soru önergesi sunup çözüm istedi

“Usta öğreticilerin dramını seyretmeyin”

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri’nde kısmı zamanlı çalışan on binlerce ücretli usta öğretici için çözüm bulunması amacıyla Meclis’e soru önergesi sundu. Asgari ücretin altında gelirle yaşama tutunmaya çalışan, kesilen SGK primleri nedeniyle emekli olamayan, kadro ve statü hakkı isteyen usta öğreticilere dikkat çeken Barut, “İnsanca yaşam isteyen usta öğreticilerin dramını seyretmeyin, çözüm üretin” dedi.

“SORUNLARI BÜYÜK”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin  tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Ayhan Barut, “Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı ülke genelindeki il ve ilçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri kısmı zamanlı çalışan yaklaşık 100 bin ücretli usta öğretici bulunuyor. Bu emekçilerimiz çocuklarımızın ve insanlarımızın geleceğine çok ciddi katkı sunuyor, mesleki eğitim konusunda üstün gayret gösteriyorlar. Ancak ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz, artan hayat pahalılığı, fahiş zamlar ve ücretlerin enflasyonist ortamda çokça erimesi, toplumun tüm kesimleri gibi usta öğreticileri de olumsuz etkilemiştir. Üstelik usta öğreticilerin kısmı çalışma, ücretlerindeki kesintiler, özlük haklarındaki eksikler ve yetersizlikler, sosyal güvencesiyle ilgili problemler gibi çok fazla sorunu bulunuyor” dedi.

“KADRO, TAZMİNAT VE STATÜ HAKKI İSTİYORUZ”

Asgari ücretin altında gelirle yaşama tutunmaya çalışan, kesilen SGK primleri nedeniyle emekli olamayan, kadro ve statü hakkı isteyen usta öğreticilerle ilgili harekete geçilmesini talep eden Barut, şunları kaydetti:
“Halk Eğitim Müdürlüklerine bağlı olarak ek ders karşılığında görev yapan ücretli usta öğreticiler, milli ve dini bayramlarda, yılbaşı, sömestr ve yaz tatili gibi dönemlerde ücret alamıyor, SGK primleri yatırılmıyor ve toplamda 3 ay ve daha fazla sürelerde mağdur ediliyor. Usta öğreticilerimiz yılın 12 ayında SGK ve ücreti kesilmeden çalışmak, özlük haklarında iyileştirme istiyor. Emeklerinin karşılığını ve haklarını isteyen usta öğreticiler çözüm bekliyor. En düşük kiranın bile 15 bin lirayı bulduğu günümüz koşullarında, elektrikten doğalgaza, ulaşımdan beslenmeye kadar masraflar düşünüldüğünde usta öğreticilerin gelirleri yetersiz kalıyor. Böyle değil ama ek ders ücretleri üzerinden en yüksek hesaplama yapılsa dahi usta öğreticiler en fazla aylık 16 bin 500 lira para alabiliyor. Bir yıl boyunca ara dönem ve tatiller ele alındığında yılın ancak 8 veya 9 ay  çalışabilen usta öğreticilerin mağduriyeti giderilmelidir. Usta öğretici açlığa ve sefalete itilmiştir, bu durum hemen çözüme kavuşturulmalıdır. Usta öğreticilerimiz, en düşük memurun yıllık gelirini almak istiyor. Usta öğreticiler insan gibi yaşamak ve kadro geçiş  talep ediyor.

SORULAR YANIT BEKLİYOR

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği sorular şöyle sıralandı:
“1 – Bakanlığınız bünyesinde kısmi zamanlı olarak çalışan usta öğretici sayısı kaçtır?
2- Usta öğreticilerimiz için kadro ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda bir adım atacak mısınız, yılın 12 ayı için SGK prim hakkı ile kıdem tazminat hakkını gözetecek misiniz?
3- Usta öğretici olarak 25 yılını dolduran emekçilerimiz bile eksik ödenen SGK primleri nedeniyle emekliliğe hak dahi kazanamazken, bu konuda harekete geçecek misiniz?
4- Usta öğreticiler işçi, memur veya sözleşmeli çalışan olarak kabul edilmezken, kadrolu usta öğreticilerle aynı kurumlarda çalışıp, aynı işi yapan fakat aynı ücreti alamadığı gibi asgari ücretin altında çalıştırılan öğreticilere neden kadro verilmemektedir? Usta öğreticilere kadro ve statü verilmesi düşünülüyor mu?
5- Ücretli usta öğreticiler, sigorta primi 12 ay yatmadığı için işsizlik maaşı ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamıyor. Bu ve benzer sorunların aşılması için düzenlemeye gidilecek midir?”

65 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.