Kış dönümü kutlamasında ritüel yaşatıldı
Kadınlar Ritüeli yaşattı, Akay kutladı
Akay “İyilik dilekleriniz gerçekleşsin”
İlçede yaşayan her kesime ulaşan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, bu kez İran ve Afganlı kadınların da iştirak ettiği Şeb-i Yelda (Kış dönümü – en uzun gece) etkinliğine katıldı.
Emek Mahallesinde bulunan Seyhan Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezinde gerçekleştirilen Şebi Yelda etkinliğinde ritüele göre başta karpuz ve nar olmak üzere her tür yiyecek hazırlandı ve yenildi. Çocukların rengarenk boyandığı Şeb-i Yelda kutlamasında kadınlar en uzun gecenin atlatılarak güneşin daha çok kendini göstereceği döneme ulaşmanın mutluluğunu yaşadı.
“KIŞ DÖNÜMÜ, BAZI BÖLGELERDE ŞEB-İ DERYA OLARAK KUTLANIYOR”
21 Aralık tarihinin en uzun gece ve kış dönümü olması nedeniyle bir özelliğinin olduğunu kaydeden Seyhan Belediye Bakanı Akif Kemal Akay, bu dönemi inanış ve kültür olarak daha da anlamdırarak kutlayan vatandaşların olduğunu anımsattı. 21 Aralık kış dönümünün bazı bölgelerdeki bir diğer adının Şeb-i Yelda olduğunu kaydeden Başkan Akay şöyle konuştu;
“TÜM İYİLİK DİLEKLERİNİN GERÇEKLEŞMESİNİ TEMENNİ EDİYORUM”
“Kış dönümünde başta İran olmak üzere birçok yerde, Şeb-i Yelda günü kutlamaları yapılır. Bu ritüeli sürdüren halkımızla birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz önemli çalışmaları kadınlarımızla birlikte yapıyoruz. Bugün de inanış veya kültür olarak kendileri için önemli olan Şeb-i Yelda gününde kadınlarımızla bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz. Bu özel gününüzde tüm iyilik dileklerinin gerçekleşmesi, tüm kötülüklerin hepimizden uzak kalmasını diliyorum. Şeb-i Yelda gününüzü kutluyorum”
BAŞKAN AKAY ÇOCUKLARLA YAKINDAN İLGİLENDİ
Başkan Akay, renkli görüntülerin oluştuğu Şeb-i Yelda kutlamalarında ritüele göre getirilen yiyecekleri inceledi. Çocuklarla yakından ilgilenen Başkan Akay’ın ayrılmasından sonra Kadınlar Şeb-i Yelda (Kışdönümü- en uzun gece) kutlaması çerçevesinde doyasıya eğlendi.
ŞEB-İ YELDA RİTÜELİ
Bölgelere göre değişiklikler gösterse de özellikle İran’da yapılan Şeb-i Yelda kutlamalarında, ailenin en büyüğünün evinde toplanılır, başta karpuz ve nar olmak üzere hemen her tür yiyecek hazırlanır. Sabah güneşin doğuşuna şahit olana kadar bu ritüel devam eder.