Hoşgeldiniz  
ads

KORKUT: MISIR FİYATI EN AZ 7 TL/KG OLMALI

admin | 17 Ağustos 2022 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Türkiye’de tahıllar içinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahip bitkinin mısır olduğunu belirterek üretimin sürdürülebilirliği ve üreticinin korunması için Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak yaptıkları maliyet hesabına göre mısırın bu yıl 7 TL / Kg’ın altında olmaması gerektiğini söyledi.

Mısırın hem insan beslenmesinde hem de hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir bitki olduğunu ifade eden Korkut, anavatanı Amerika olan mısırın binlerce yıldan beri Anadolu topraklarında tarımı yapılan bitkilerden biri olduğunu, Türkiye verim ortalamasının 700-1100 kg/da aralığında değiştiğini belirtti.

ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ ÜRETİCİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen mısır çeşitlerinin at dişi mısır, sert mısır, cin mısır, şeker mısır, kavuzlu mısır, unlu mısır ve mumlu mısır olmak üzere 7 çeşit olduğunu kaydeden Korkut, bunlardan en çok yetiştirilenlerin ise at dişi mısır ve sert mısır olduğunu söyledi. Korkut şöyle konuştu:

“Ülkemizde daha çok hayvan yemi olarak kullanılan at dişi mısır, tane olarak veya silaj şeklinde kullanılmaktadır. 1961 yılından beri mısır ekim alanlarının çok değişmediği ama hibrit çeşitlerin kullanılmasıyla verim artışında belirgin artışlar olduğu belirlenmiştir. Verim artışı olmasına rağmen artan girdi maliyetleri üreticinin belini bükmüştür. Ülkemizin yıllık toplam mısır ihtiyacı yaklaşık 9 milyon ton, üretimimiz ise 6,5 milyon tondur. Aradaki 2,5 milyon tonluk kısım ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Ülkemiz çiftçisine gerekli destek sağlanırsa üretimimiz tüketimimizi karşılayacak tonaja rahatlıkla gelecektir.”

MISIRIN YÜZDE 75’İ YEM SEKTÖRÜNDE KULLANILMAKTA

Piyasaya sunulan mısırın yüzde 75’inin yem sektöründe kullanılmakta olduğuna dikkat çeken Korkut, en yüksek payın da kanatlı sektörüne ait olduğunu vurguladı. Korkut konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kalan yüzde 20’lik bölümü nişasta-glikoz sanayinde, yüzde 5’i ise endüstride, yağ üretiminde    ve    tohumluk olarak kullanılmakta. Mısır, sulama imkanlarının artışı, rakip ürünlere oranla yüksek karlılığı, destekleme politikası ile yem talebindeki artış nedeniyle çiftçilerimiz tarafından tercih edilmekte. Artan talep ve artan girdi maliyetlerine karşı üretim devamlılığı açısından üreticimizi korumamız lazım. Her koşulda üretim yapmaya devam eden üreticimizin korunması için de mısır üreticiden en az 7 TL/kg’a alınmalıdır.”

238 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.