Gürer: “ÇKS ve TARSİM’e kayıtlı olmayan, afet nedeniyle zarara uğrayan tüm üreticilerin desteklenmesi için verdiğimiz kanun teklifi TBMM‘de”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz hafta sonu yaşanan ani hava değişikliğinin bitkisel üretime verdiği zararın bir an önce tespit edilerek zarar gören üreticilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Gürer, pandemi sürecinde, zarar tespitinin sadece ÇKS ve TARSİM’e kayıtlı olan çiftçiler için değil, ekim yapan ve ürünü hava değişikliğinden etkilenen tüm üreticileri kapsayacak şekilde çalışma başlatılmasının zaruri olduğunu belirtti. Bu konuda verdiği kanun teklifinin Meclis’in açılması ile beraber görüşülmesini istedi.
ANİ HAVA DEĞİŞİKLİĞİ EKİLİ ALANLARDA BÜYÜK ZARARA YOL AÇTI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, salgın nedeniyle zor günler geçiren çiftçilerin bu kez de olumsuz hava koşulları nedeniyle ciddi yara aldığını söyledi.
Geçtiğimiz hafta bazı bölgelerde gündüz 38- 40 dereceye ulaşan hava sıcaklığının hafta sonu aniden düştüğünü ve gece sıfırın altında indiğini anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu olumsuzluğun bitkisel üretime büyük ölçüde zarar verdiğini belirtti.
İÇ ANADOLU BÖLGESİNDE ZARAR BÜYÜK
2-3 gün etkisini sürdüren aşırı soğukların fırtınayla birlikte dolu, don, kırağı gibi olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin pek çok bölgesinde ekili alanların tahrip olduğunu ifade etti.
Ani hava değişikliğinin aşırı soğuk havanın Niğde, Konya, Kayseri, Aksaray, Nevşehir, Karaman ve çevresinde patates, domates, salatalık, kabak ve mısır gibi ürünlerde ciddi zarara yol açtığını belirten Gürer, çiftçilerin çiçek dökme aşamasındaki bazı meyve bahçelerinde de önemli ölçüde zarar olduğu yönünde bilgi aktardıklarını anlattı. Gürer, sadece İç Anadolu Bölgesinde değil, Akdeniz Bölgesinin önemli bir kesiminde de don, fırtına ve dolunun narenciye bahçelerinde zarara neden olduğu yönünde duyum aldıklarını ifade etti.
ACİL DESTEK ŞART
CHP Niğde Milletvekili Gürer, salgın nedeniyle çok zor günler geçirmesine rağmen üretime devam eden çiftçilerin bu kez de doğal afete maruz kaldığını ve bundan ciddi zarar gördüğünü belirterek, “Vakit kaybetmeden, zarar gören ekili alanların tespit edilmesi ve zaten zor durumda olan çiftçilerin bir an önce desteklenmesi gerekir” dedi.
SADECE TARSİM VE ÇKS’LİLER DEĞİL ZARAR GÖREN TÜM ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ
Zarar tespit çalışmalarının genellikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) ve TARSİM’e kayıtlı çiftçilerin ekili alanlarında yapıldığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak değişik nedenlerle ÇKS’ye kayıt yaptırmayan çiftçiler de büyük ölçüde zarar gördü. Pandemi sürecinde bu ayırım yapılmamamı. Üreticilerin TARSİM’li ya da ÇKS’li olup olmadıklarına bakılmaksızın zararları tespit edilmeli ve zararları ölçüsünde destek verilmeli” diye konuştu. Bu konuda TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinin de bulunduğunu belirten Gürer, “Yaşanan afetler nedeni ile kanun teklifimiz öncelikli olarak ele alınmalıdır” dedi.
Gürer, TARSİM’in ürüne zarar veren pek çok olumsuzluğu doğal afet kabul etmeyerek, çiftçilerin zararlarını tespit bile etmediği yönünde şikâyetler aldıklarına da dikkat çekerek, “TARSİM en azından pandemi sürecini yaşadığımız bu zor günlerde, sigorta kapsamını genişleterek aşırı soğuklar, şiddetli yağmur ve kırağı düşmesi gibi olumsuzlukları da sigorta kapsamına almalıdır” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLER BU ZOR ŞARTLARDA KORUNMALI
CHP’li Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına verdiği Kanun Teklifinde Çiftçi Kayıt Sistemi( ÇKS )ve TARSİM’in yaygınlaşması adına yapılan çalışmaların yanında hesaplanamayan ani afetlerle büyük bir yıkım yaşayan üretici ve çiftçilerin topraktan uzaklaşmaması için saptanan zararların tamamının karşılanması gerektiğini ifade etti. Tüm zarar gören çiftçi ve üreticilerin Hasar Tespit Komisyonları tarafından zararları saptanarak kayıplarının karşılanması için 14/6/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmaları şartının aranmaması şeklinde düzenlenmesini istedi.