Hoşgeldiniz  
ads

Bilim İnsanları Yeni Bir Mantar Türü Keşfetti

admin | 02 Ağustos 2024 | Alt Manşet, Genel, Gündem, Manşet, Sağlık, Son Dakika, Sürmanşet, Tüm Manşetler, Yerel Haberler A- A+

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAS) tarafından “İkili İşbirliği Projeleri” kapsamında desteklenen, Türkiye kısmının yürütücülüğünü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Hatıra Taşkın’ın yaptığı “Güneydoğu Avrupa (Balkanlar) ve Türkiye Mikobiotasında Dağılım Gösteren Amanita S. L. Cinsinin Çokgenli Filogenetik Değerlendirilmesi” başlıklı projeden dünya için yeni bir mantar türü keşfedildi.

Yeni Türe “Amanita Corylophila Bozok, Taşkın, Şen & Assyov” İsim Verildi

Projenin Bulgaristan kısmının yürütücülüğünü Bulgaristan Bilimler Akademisi’nden Doç. Dr. Boris Assyov, Türkiye kısmında proje yürütücüsü Prof. Dr. Hatıra Taşkın dışında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Fuat Bozok yer alırken dünya bilimi için önemli bir keşif olan araştırmada bulunan mantara “Amanita corylophila Bozok, Taşkın, Şen & Assyov” olarak isim verildi.

Bulunan Tür, FUSE’de Yayınlandı

Proje hakkında bilgi aktaran Prof. Dr. Taşkın, yeni türün mikroskobik analizlerinin  Dr. İsmail Şen tarafından yapıldığını ifade ederek, “Amanita corylophila Bozok, Taşkın, Şen & Assyov mantar türü Türkiye’nin Ordu ilinden toplanmış, DNA dizi analizlerine dayalı moleküler yöntemler ile morfolojik yöntemlerin birlikte değerlendirilmesiyle dünya bilimi için yeni bir tür olarak mikoloji alanında prestijli bir dergi olan “Fungal Systematic and Evaluation (FUSE)” (Scopus Q1, TÜBİTAK ULAKBİM yüksek oranda teşvik kapsamında)’da yayımlanmıştır. Devam eden projede dünya için yeni mantar türlerinin keşfi devam etmekte, bu mantar türleri de yayına hazırlanmaktadır. Proje ile ülkemizin genetik kaynaklarının keşfine katkı sunulmaktadır. Mantarların farklı sektörlerde geniş kullanım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, genetik kaynakların tanımlanması ve korumaya alınması büyük önem arz etmektedir.” dedi. 

151 Kez Görüntülendi.
Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

EN SON HABERLER

© 2017 Gerçek Adana Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.