“Zirve önemli ama yerli üretim için derhal adım atılmalı”
“Yerli üretim ve üretici desteklenmeden gıda krizi önlenemez”
“Türkiye’de buğday ekim alanı 24 milyon dekar azaldı”
“Çiftçi desteklenip üretse gıda krizi yaşanmaz”
ADANA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, İstanbul’da Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin katılımıyla yapılacak tahıl koridoruyla ilgili AKP iktidarına uyarılardı bulundu. 2004 yılında Türkiye’de 93 milyon dekarda üretilen buğdayın son dönemde 69 milyon dekara kadar gerilediğini, buğday ekim alanının 24 milyon dekar azaldığını aktaran Barut, “İthalat sevdalıları yüzünden ekim alanları hızla azalırken, yerli çiftçimiz desteklenmezken, 20 yıllık AKP iktidarı döneminde 70 milyon ton buğday ithalatına 20 milyar dolardan fazla paramız gitti. Gıdada kriz olmaması için yerli çiftçi ve üretimin mutlaka desteklenmesi gerekiyor” dedi.
“TARIMDA KENDİ KENDİMİZE YETMELİYİZ”
Rusya’nın tahıl ambarı olarak gösterilen Ukrayna’ya yönelik saldırısı sonrasında tüm dünyada çok ciddi biçimde gıda krizine yönelik endişelerin oluştuğunu anlatan Barut, bu anlamıyla İstanbul’da Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinin katılımıyla yapılacak tahıl koridoru zirvesinin önemli olduğunu söyledi. Pandemi döneminde görüldüğü gibi güvenli gıdaya erişimin önemli olduğunu, kısıtlamalar nedeniyle parası olanların bile gıdaya erişmekte zorlandığını anımsatan Barut, “Sağlıklı yaşam için güvenli gıdaya erişim en öncelikli konulardan birisidir. Tüm dünya pandemide bir kez daha gördü ki tarım olmadan yaşam olmaz. Tarım stratejik bir sektördür. Bu nedenle ülkemizin derhal tarımda kendi kendine yeterliliğinin sağlanması zorunludur” diye konuştu.
“ÜRETMEZSEK KRİZİ ÖNLEYEMEYİZ”
Son süreçte tüm ülkelerin tarım ve gıdada önceliği kendi halkına verdiğini bildiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Tüm ülkeler biliyor ki tarım ve gıda olmadan yaşam mümkün değil. Bu nedenle pandemi tecrübesini de yaşayarak bu ülkeler kendi kendilerine yetmek için tarıma ve gıdaya ağırlık veriyor. Üretimlerini ve halkını düşünen ülkeler doğrusunu yapıyor. Peki ithalat sevdalısı AKP iktidarı ne yapıyor? Kendilerine yakışanı yapıyorlar, yerli üretime ve üreticiye destek vermek yerine ithalat yoluna gidiyorlar. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı bir gerçeği daha gösterdi ki, paranız olsa bile gıdaya erişmeniz mümkün olmayabiliyor. Bu kadar stratejik bir sektör olan tarımda artık ülkemizin kendi kendine yeterliliği mutlaka sağlanmalıdır. Artık tarım ve gıdada iş bilmez AKP iktidarının yanlıştan vazgeçmesi gerekiyor. Bunun için de ilk olarak yerli ve milli olduklarını ileri sürüp yerli çiftçiyi ve ülke tarımını bitirenlerin ithalat sevdasından dönmesi lazım. 20 yıllık AKP iktidarı döneminde toplamda 70 milyon ton buğday ithal edilmiş, karşılığında 20 milyar dolara yakın para yurtdışına aktarılmıştır. Oysa bu parayı kendi tarım ve çiftçimize verselerdi bunu fazlasıyla üretirdik. 2004 yılında Türkiye’de 93 milyon dekarda üretilen buğdayın miktarı son dönemde 69 milyon dekara kadar düştü. Buğday ekim alanı 24 milyon dekar azaldı. Oysa yerli çiftçi ve üretim desteklense biz dışarıdan ithalat yapmak zorunda kalmayız. İktidar üretime destek olup tarımsal üretim planlaması yaparak çiftçiye el uzatsın artık. Bu yapılırsa bizim Ukrayna’nın buğdayına ihtiyacımız kalmaz. Eğer tarım ve çiftçi desteklenmezse gıdada kriz önlenemez.”