“Ayçiçeğinde kendimize yeterlilik potansiyelimizi değerlendirin”
“Ayçiçeğinde kendimize yeteriz”
“Ayçiçek yağı krizi üretimle aşılır”
ADANA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yılda 2 milyon tonluk ayçiçeği üretilen Türkiye’de tüketimin 4 milyon tona yakın olduğunu belirterek, “Aradaki farkı ithalat yoluyla kapatmaya çalışmak yerine yerli üretime destek verilirse ayçiçeğinde kriz olmaz. Yılda bir kez sulamayla bile verimin 2 kat arttığı ayçiçeği için üretime ve üreticilerimize destek verilirse bir daha böyle acı manzaralar oluşmaz” dedi.
“AKP ÜRETTİRMİYOR”
Türkiye’de yaşanan ayçiçeği krizinin çözümsüz olmadığına dikkat çeken Ayhan Barut, “Ayçiçek yağı nedeniyle ülkemizde oluşan utanç manzarasının nedeni AKP’dir. Ülkemizde yaşanan krizin tek sebebi var o da, AKP’nin ithalata dayalı iş bilmez politikalarıdır. Bu geceden itibaren zamlarla birlikte mazot 22 lirayı aşacak. Çiftçi zaten gübreden tohuma, elektrikten zirai ilaca kadar fahiş artan maliyetlerden dolayı ekimden uzaklaşıyor. Ukrayna – Rusya savaşı nedeniyle ayçiçeği yağı ülkemize gelmiyor. Bunun bedelini fahiş zamlar, yokluk ve kıtlık tehlikesiyle yurttaşlar ödüyor. AKP ürettirmediği için ayçiçek yağında Ukrayna ve Rusya’ya bağımlıyız. Neden? Çünkü AKP ürettirmiyor” diye konuştu.
“KENDİMİZ ÜRETİRSEK SORUN BİTER”
Türkiye’de yıllık ortalama 600 bin hektar alanda 2 milyon ton civarında ayçiçeği üretimi yapıldığına vurgu yapan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Ülkemizin ayçiçeği ihtiyacı yıllık 3.5 milyon ve 4 milyon ton arasında değişiyor. Hemen hemen her yıl 1 milyon tonun üzerinde ayçiçeği ithalatı yapılıyor ve bunun için 1 milyar dolara yakın para dışarıya ödeniyor. Ülkemiz, ihtiyacı olan 4 milyon ton ayçiçeğini üretebilecek kapasiteye sahip. Yeter ki ithalata harcanan para yerli üreticiye destek olarak verilsin. Verilecek desteklerle, çiftçilerimiz 2 milyon tonluk ayçiçeği üretimini ihtiyaç olan 4 milyon tona çıkaracak. Örneğin bir kez sulamayla bile ayçiçeğinde verim 2 kat artar. İktidara sesleniyoruz. Gelin ithalat yoluyla yabancı üreticilere verilecek desteği kendi çiftçimize sağlayalım. Sulama yatırımlarına destek olalım. Gübreden mazota tüm maliyetlerde çiftçiye destek verilsin. Bu sayede ayçiçeğinde kendi kendimize yeterliliğimizi sağlayalım.”