“Zarara karşı önlem alınmalı, turunçgil üreticisine destek verilmeli”
Adana Genç İş İnsanları Derneği (ADANAGİAD) Başkanı Halid Milli, aşırı sıcak hava ve poyraz nedeniyle büyük zarar gören narenciye üreticilerine destek verilmesini istedi. Yaşanan afet nedeniyle üreticilerin ve sektör paydaşlarının yanı sıra kent ekonomisinin de çok olumsuz etkileneceğini vurgulayan Milli, “Bu felakete karşı önlem alınmazsa kent ekonomisi büyük zarar görecektir. Zararın boyutu gözetilerek çiftçi borçlarının uzun vadeli taksitlendirilerek yapılandırılmasını, yeni finansman desteği sağlanmasını ve aşırı sıcağın da TARSİM kapsamına alınmasını istiyoruz” dedi.
“ADANA EKONOMİSİNE BÜYÜK ZARAR VERECEK”
Kent ve ülke ekonomisinin gelişmesi için çaba gösteren ADANAGİAD, ülke genelinde olduğu gibi Adana’da da 14-21 Mayıs 2020 tarihleri arasında yaşanan şiddetli sıcak hava dalgasının vurduğu turunçgil üreticileri için harekete geçti. Olumsuz hava koşullarının yarattığı zarara dikkat çeken ADANAGİAD Başkanı Halid Milli, “Aşırı sıcak nedeniyle çeşidine göre değişmekle birlikte limon, portakal ve mandalinalarda yüzde 60-80 arasında meyve dökümleri yaşandı. Parasal olarak bahçe bakımlarının yüzde 70’inin yapıldığı göz önüne alındığında üreticinin kaybının çok büyük olduğu görülecektir. Ayrıca dalda kalan ürünlerin ise büyüme safhasında kabuk kalitesini bozacağı ve pazarlanabilir ürün miktarının çok az olacağı bir gerçektir. Mevcut durumda üreticinin hasat sonrası eline geçecek para ile tedarikçilerine ve bankalara olan borçlarını ödeyebilmesi mümkün gözükmemektedir” diye konuştu.
DÜŞÜK FAİZLİ YAPILANDIRMA VE FİNANSMAN DESTEĞİ İSTEDİ
Adana’da üretilen yaklaşık 1.5 milyon ton turunçgilin üreticiye dal fiyatı olarak dönüşünün yaklaşık 2.5 milyar lira olduğuna işaret eden Halid Milli, şunları söyledi:
“Bu kadar büyük bir paranın rekoltedeki azalış oranınca Adana ekonomisinden çıkması demek sadece üreticinin değil, aynı zamanda ona hizmet eden tarımsal gübre-ilaç bayileri, akaryakıt istasyonları ve tarımsal ekipman satan esnafları da doğrudan etkileyecektir. Dolaylı yoldan ise şehrimiz ekonomisini tamamen etkilemesi kaçınılmazdır. Yaşanmış olan bu hadisenin etkilerini azaltmak için üreticinin mevcut kredi borçlarının 1 veya 2 yıl ertelenmesi yeterli olmayacaktır. Çünkü görünen zarar 1 veya 2 yılda telafi edilebilecek miktarın çok üstündedir. Üreticinin mevcut borçlarının düşük faiz ile 4 veya 5 yıl eşit taksitlerle yapılandırılması ve önümüzdeki sezon üretimin sekteye uğramaması için en az mevcut kredilendirme miktarı kadar yeni finansman sağlanması gerekmektedir.”
“AŞIRI SICAK TARSİM KAPSAMINA ALINMALI”
Çiftçilerin ürünlerini TARSİM dahilinde sigortaladıklarına vurgu yapan ADANAGİAD Başkanı Halid Milli, şöyle konuştu:
“Dolu, fırtına, sel ve don hadiselerine karşı sigorta kapsamında olan ürünlerimiz maalesef ‘aşırı sıcak’ hava hadisesine karşı sigorta kapsamında değildir. Yaşanmış olan hadise gerçek bir doğal afettir ve sigorta kapsamına alınmalıdır. Aşırı sıcakların vermiş olduğu meyve dökümlerinin teminat altına alınması üreticimizin TARSİM’e daha fazla yönelmesine ve ülke genelinde sigortalılık oranın artmasına vesile olacaktır. Sigortalılık oranının artması ise gelecekte yaşanacak iklim olayları nedeniyle üreticinin mağduriyetinin daha kolay giderilmesini sağlayacaktır. Başta Adana Valimiz sayın Mahmut Demirtaş olmak üzere, Adana milletvekillerimiz, tarım ile ilgili meslek odaları, birlikler, sivil toplum kuruluşları ve şehrin önde gelen üreticilerinin konuyu takip etmesi oldukça sevindirici bir durum. Bu konuda hükümetimizin üreticinin yaralarını saracağına inancımız tamdır.”