Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) tarafından Adana’da ilk kez düzenlenen ‘Üreten Kadın Festivali’ başladı. İŞKAD Başkanı Berman Mantı, “Kadınlarımız üretim konusunda tek başlarına okyanusları aşmışlar, fırtınalara meydan okumuşlar, sıra sadece bir dereyi geçmeye kalmış. İşte biz de bu derede sadece bir köprü olduk.” dedi.
75. Sanat Galerisinde düzenlenen “Adana Üreten Kadın Festivali” Adana Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
“KADINLARIMIZA İŞ VE ÜRETİM YOLUNU AÇMA ARZUSUNDAYIZ”
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın eşi Beyhan Demirtaş, Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Seyhan Belediye Başkanı ve CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeydan Karalar, TÜİK Müdürü Orhan Deha Dede, Beymen Ürün ve Üretim Direktörü Yurdanur Kıyar, ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdür V. Recep Kurtoğlu’nun yanısıra davetlilerin yoğun katıldığı ‘Adana Üreten Kadın Festivali’nin açılış konuşmasını yapan İŞKAD Başkanı Berman Mantı, “Bu festivalde yola çıkarken bizim için sadece bir proje olan bu girişim üreten kadınlarımızı, onların emeklerini, eserlerini, çabalarını, mücadelelerini, isteklerini görünce proje kelimesi bir davaya, kadın kelimesi üretime, istek kelimesi coşkuya ve çok kıymetli katılımlarınızla bu düşünce bir festivale dönüştü. İŞKAD olarak tek bir arzumuz var. Üreten kadınlarımızın önündeki bulutu kendi ellerimizle dağıtmak, tüm kadınlarımıza öncülük edip, iş ve üretim yolunu açmaktır.”
“300 KADINIMIZLA BÜYÜK FESTİVAL HAZIRLIĞINDAYIZ”
İlk proje olması ve yer sıkıntısı sebebiyle bugün sadece 35 üreten kadınımızın ürünleri ile sizleri buluşturuyoruz. Ama buradan müjdeyi vermek isterim ki Aralık ayında en az 300 kadınımızla daha büyük bir festival hazırlığı içerisindeyiz. Şunu fark ettik ki kadınlarımız tek başlarına okyanusları aşmışlar, fırtınalara meydan okumuşlar, sıra sadece bir dereyi geçmeye kalmış. İşte biz de bu derede sadece bir köprü olalım istedik. Bu yetenekli kadınlarımızdan aldığımız ruh ve kadın dostu tüm kurumlarımızdan gördüğümüz destek ile Adanamızı üretim ve tasarım üssüne çevirme gayreti ve cesareti içerisindeyiz. Bu amaçta Büyükşehir Belediyemiz ve Ticaret Odamız bizi yalnız bırakmadılar. Kendilerine çok teşekkür ederiz.” diye konuştu.
ZEYDAN KARALAR
Seyhan Belediye Başkanı ve CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeydan Karalar, “Kadınlarla ilgili daha çok şey yapmamız gerekiyor. Erkeklerle kadınlar eşit olmalılar. Kadınlar daha çok istihdamda, siyasette ve iş hayatında olmalılar. Övünmek gibi olmasın belediyemiz kadınlar tarafından yönetiliyor. Standları gezdim hediyelik eşya yapma konusunda kadınlarımız çok etkili. Bu ürünlerle kentimizi turizm kenti yapacağız. Siz de yaptıklarınızı turistlere satıp inşallah çok para kazanacaksınız. Emeği geçen herkese teşekür ederim.”
RAMAZAN AKYÜREK
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, “Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün Adana’ya gelişinin 97. Yıldönümü, yıllar önce fatma analar Atamızın önderliğinde Misak-ı Milli’nin sınırlarını çizdiler, topraklarımızı bizlere emanet ettiler. Bu toprakların adı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Hiçkimse bu toprakların herhangi bir kısmını farklı isimlerle telaffuz edemez. Adana’da ilklerle karşılaşmaya, tanışmaya alıştık. Üreten Kadın Festivali de bunlardan bir tanesi. Destek veren herkese teşekkür ediyorum.”
HURİYE KÜPELİ KAN
Adana Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan, “Sizlere valimiz Mahut Demirtaş’ın selamını getirdim. Adanamızın üreten kadınları salonu doldurmuş. Bir dahaki festivalleri daha büyük salonlarda yapmamız gerekiyor. Bizim amacımız kadınların evlerinde emek çekilen göz nuru olan ürünleri gelire dönüşsün. Destek veren emek veren herkese teşekkür eder İŞKAD’ı bu etkinliğinden dolayı kutluyorum.”
MÜZEYYEN ŞEVKİN
CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, “Adanalı kadınlarımız yine son derece önemli bir iş daha başarmışlar, hepsinin gönülden kutluyorum. Kadınlarımız iş yaşamının içinde erkeklere göre %50 daha az yer alıyor. Kadınlarımızın sadece %25’i iş yaşamında yer alıyor. Bu oran eğitim ile %70’lere çıkıyor. Burdan bir çağrıda bulunmak istiyorum ‘her köyde bir okul her okulda bir öğretmen’ projesi başlatalım, ben de elimden gelen desteği vereceğim, bütün kızlarımız okusun. Bu etkinliğe katkı sunan herkese yürek dolusu teşekkür ediyorum, üreten kadınlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum.”
Festivale katılan üreten kadınlar arasında düzenlenen “En İyi İşçilik Yarışması”nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından protokol standları gezdi.
İŞKAD Adana Üreten Kadın Festivali “En İyi İşçilik Yarışması” Jüri Üyeleri; Beyhan Demirtaş, Yurdanur Kıyar, Doç. Dr. Havva Halaçeli Metlioğlu, Doç. Dr. F.Engin Alpat, Meral Altınkaya ile Belkıs yakıcıdan oluştu.
‘Adana Üreten Kadın Festivali’ 17 Mart 2019 Pazar Günü Saat: 18.00’da sona erecek.