Adana Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Adana İş Kadınları Derneğinin birlikte yürüttüğü Lavanta Köyü tanıtım toplantısı Sarıçam Bayramhacılı mahallesinde gerçekleştirildi. İlk hasadı Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Orhan Sümer, Vali Yardımcısı Murat Süzen, Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Gürkan Yaşar, Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, İl Ticaret Müdürü Adnan Ekiz ve İŞKAD Başkanı Berman Mantı yaptı.
BERMAN MANTI, “LAVANTA, EKO TURİZM AÇISINDAN ÜRETİCİSİNE GELİR KAPISI AÇIYOR”
Sarıçam İlçesi Bayramhacılı mahallesinde gerçekleştirilen Lavanta Köyü tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Adana İş Kadınları Derneği Başkanı (İŞKAD) Berman Mantı, Bereketli Çukurova topraklarına Akdeniz’in gölden esen rüzgarına lavanta kokularını dahil edeceğini söyledi.
Başkan Mantı, konuşmasında “Lavanta tarımı ekonomik anlamda hem eko turizm açısından üreticisine ciddi bir gelir kapısı aralıyor hem de görüntüsü ve kokusuyla estetik değer katıyor. Tarımsal faaliyetlerin yeniden şekillendiği Çukurova’mızda İŞKAD olarak bu anlamlı değişikliğe kayıtsız kalmamız mümkün değildir. Lavanta gibi katmadeğeri yüksek ürün yelpazesinin Çukurova tarımına entegre edilme çabasını yürekten destekliyor, bu projenin gönüllüsü ve emekçisi olmaktan onur duyuyoruz. Henüz üç ay önce toprağa indirilen lavantalarımızın bu gün çiçek açtığını görmek hepimizi fazlasıyla heyecanlandırdı. Bu ürüne inanan ve bölgemizde lavanta tarımının öncüsü olması sebebiyle çiftçimiz Mehmet Karacan kutluyor, aynı ortak hedef için STK, kamu kurum ve kuruluşların entegre çalışmasına olanak sağlayan Valimiz Mahmut Demirtaş’a şükranlarımızı sunuyorum. Hasadımız hayırlı uğurlu olsun.” dedi.
GÜRKAN YAŞAR, “LAVANTA EKİMİ 129 DEKARA YÜKSELMİŞTİR”
Çukurova’nın iklim ve toprak yapısı olarak lavanta üretimine çok uygun olduğunu söyleyen İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Gürkan Yaşar, yaptığı konuşmada “Lavanta bitkisi Adana için yeni bir üründür. 2016 yılında bakanlığımız “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında gerçekleştirilen “Tarımda Genç Girişimci Kadınlar Güçleniyor” programı kapsamında Türkiye genelinde yapılan yarışmada İl Müdürlüğü olarak sunduğumuz “Lavanta Kokulu Kelebekler” projesi Türkiye Birincisi seçilmiştir. 2017 Ocak ayında 5 dekar alanda kurulan lavanta tarlasında kadın çiftçimiz kahvaltı yeri açarak diğer kadınlarımıza örnek olmuştur. Geçen yıl TUİK verilerine göre 9 dekar olan lavanta bitkisi üretim alanlarımız bu yıl 129 dekara yükselmiştir. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz yörede lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla eğitim ve demonstrasyon çalışmaları devam etmektedir.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından hep birlikte lavanta hasadı yapıldı. Katılımcılar temiz havada mis gibi lavanta kokuları içerisinde güzel bir gün geçirme fırsatı yakaladı.